Przejdź do forum
3 pytania no-limit

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 3 pytania no-limit

11 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,666 Wyświetlenia

1. Gram wg tabelki SHC ale jak reagewac na raise o 1BB przede mna? Traktowac to jako normalny raise? Bo jest to fish-raise, bo powinno byc 4xBB+limpers.

2. Czy grajac short-handed 6 graczy tez mam stosowac ta tabelke?

3. Jestesmy agresorem na preflopie - flop w stylu 245 - czy jest sens robic contibet? Przeciez wszyscy od razu wiedza ze nic nie trafilismy i tym contibetem tylko sie osmieszamy chyba...

10 odpowiedzi
macromia

No właśnie nie wiem jak to jest z tymi min raisami, ale ja je traktuję jako zwykłe podbicia.

Na shorthanded raczej ci się ta tabelka nie przyda, musi być jakaś osobna...

Opłaca się, bo skąd mają wiedzieć co masz ? Może KK, albo AA, wtedy ci pasuje taki flop, poza tym inni też mogli nie trafić, zresztą zależy od ilości rywali też, bo przy 7 to raczej nie ma sensu :D Ale do 3 to na luzie się opłaca.

Gdy uzywasz SHC traktuj miniraisy jako limpowanie, ale kiedy chcesz podbić, policz ten miniraise jako normalny raise - tak radzą artykuły pokerstrategy :)

Co do shorthandów to wydaje mi się, że można próbować grać z tą tabelką, ale za skutki takiej gry nie ręczę. Stoły z mniejsza ilością graczy rządzą się nieco innymi prawami niż FR, trzeba grać trochę luźniej i agresywniej.

Conti bet dajemy zawsze, gdy bylismy agresorami na flopie, a na turnie nikt przed nami nie dał bet. Zazwyczaj jest on skuteczny i dochodowy, a wyjątki tylko potwierdzają regułę :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Original od chigins
Conti bet dajemy zawsze, gdy bylismy agresorami na flopie, a na turnie nikt przed nami nie dał bet. Zazwyczaj jest on skuteczny i dochodowy, a wyjątki tylko potwierdzają regułę :)

to majac np. AK i flop 247, a turn 3 - mamy dalej kontynuowac betowanie na turnie?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Jeszcze kilka pytan:

- czesto wam sie zdarza ze z AA lub KK po standartowym podbiciu wszyscy uciekaja i zarabiamy marne pieniadze?
moze z tymi kartami powinnismy podbic mniej np. o 2BB zeby jednak kogos "zaprosic" do gry?

- jak sie liczy oddsy. mam np. oesd lub flush draw a przeciwnik podbija o polowe puli - co robic?
a co kiedy podbija o 3/4 lub o pule?

- jest jakas statystyka - jak czesto na flopie zdarza sie set vs set?

Original od axeld333
to majac np. AK i flop 247, a turn 3 - mamy dalej kontynuowac betowanie na turnie?

Nie.

Na takim flopie raczej nikt nie sprawdzi Twojego beta i wygrasz rozdanie, no, chyba, że ktoś trafił seta, wtedy i tak jesteś z tyłu z AK.
Jeśli na takim flopie Twój bet zostanie sprawdzony a turn nie da Ci pomocnej karty, to grasz check/fold na turnie. Z drugiej strony, jeśli na preflopie Twój bet lub raise z AK nie został przebity, to jest mało prawdopodobne, że ktoś ma wysoką parę z którą grałby dalej. Częściej przeciwnicy będą mieli coś w stylu KQ albo AJ i na pewno nie sprawdzą Twojego beta na tego rodzaju flopie.

W takich sytuacjach dużo zależy od naszego czytania gry przeciwników, od rodzaju przeciwników, ich ilości (bo jeśli do rozdania weszło dużo graczy, to zwiększa się prawdopodobieństwo, że ktoś trafił np strita), trzeba też patrzeć na strukturę stołu, to czy możliwe są drawy.

Original od axeld333
Jeszcze kilka pytan:

- czesto wam sie zdarza ze z AA lub KK po standartowym podbiciu wszyscy uciekaja i zarabiamy marne pieniadze?
moze z tymi kartami powinnismy podbic mniej np. o 2BB zeby jednak kogos "zaprosic" do gry?

Często się zdarza zgarniać tylko blindy, to prawda, ale trzymając takie karty w ręce naszym celem jest zredukowanie liczby przeciwników i zgromadzenie w puli jak najwięcej kasy.

Original od axeld333
- jak sie liczy oddsy. mam np. oesd lub flush draw a przeciwnik podbija o polowe puli - co robic?
a co kiedy podbija o 3/4 lub o pule?

Czytałeś artykuły pokerstrategy? Dalej tego nie rozumiesz? To jest nas już dwóch :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Original od chigins
Czytałeś artykuły pokerstrategy? Dalej tego nie rozumiesz? To jest nas już dwóch :)

Czytalem artykul o oddsach, ale zazwyczaj jesli mam draw to ludzie podbijaja o 3/4 lub pule i szkoda mi zrzucic tego drawa.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Np w tym rozdaniu - nie wiedzialem co robic dalej z tym OESD:

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)      
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/pfr/af/wts/ats/foldbb/w$sd;CO$3,32:///////;Hero$6,46:///////;SB$3,68:///////;UTG+1$1,93:///////;[/tg]
0,02/0,04 No-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.8 by www.pokerstrategy.cc.

Preflop: Hero is BB with 8♣, 6♠
UTG folds, UTG+1 calls $0,04, 4 folds, CO calls $0,04, BU folds, SB calls $0,02, Hero checks.

Flop: ($0,16) 3♥, 9♥, 7♠ (4 players)
SB checks, Hero checks, UTG+1 bets $0,12, 2 folds, Hero calls $0,12.

Turn: ($0,40) Q♠ (2 players)
Hero checks, UTG+1 bets $0,26, Hero folds.

Final Pot: $0,66

qqryq

Ja to liczę tak, choć sam nie wiem czy poprawnie. :)

Masz 8 outsów (4xT i 4x5).
Nieodkrytych kart zostało 47 (52 - 5).
Kart, które w niczym Ci nie pomogą jest 47 - 8 = 39.
Pula musi być co najmniej 39 / 8 = 4,9 razy większa od kwoty jaką masz do callnięcia.

Zatem pot musi wynosić co najmniej 0,12 * 4,9 = 0,59, a jest tylko 0,28. Fold flop.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Nastepne pytania:

1. Call 15: You only find this with pocket pairs. Here you call, if your stack, as well as the stack of your opponent, is at least 15 times as large as the raise that you have to call. Otherwise, you fold.

Co to znaczy "as well" - czy to znaczy, ze i moj i przeciwnika stack ma byc 15 razy wiekszy, czy tylko przeciwnika?

2. Jaki powinien byc re-raise z AA, KK
a jaki z QQ, AK ?

3. Raise S: Here you raise, but only in a Blind vs. Blind game. That is, either when everyone in front of you has folded, first-in the Small Blind, or when everyone except the Small Blind has folded, and the Small Blind only completed, that is called, the Big Blind. Otherwise you call/check.

Czy to znaczy, ze musi zostac nas dwoch - ja BB a on SB.
Jesli on call to ja raise?
A jesli on raise a w tabelce jest "Raise S / Fold" ?

4. Call S: You call, but only in a Blind vs. Blind game, that is in steal situations. Thus, if you are the Big Blind, and everyone except the Small Blind or the Button has folded, and one of these two then raises. Otherwise: fold.

To znaczy ze robie call tylko wtedy kiedy wszyscy spasowali, a BU lub SB chca mi ukrasc mojego BB?

ubooter

As well as...
Czyli zarówno Twój stack jak i przeciwnika musi być 15 razy większy od podwyższenia które musisz scallować (chodzi o +EV podczas pójścia All-in gdy trafisz seta na flopie)
Tak mi się wydaję :)

2. Z AA i KK robisz reraise 3krotny od poprzedniego podbicia przeciwnika i z tego co wyczytałem chcesz aby doszło do all-in. Jak AA wygrasz w 92%, to z KK nie wiem jak jest, ale z KK nie lubię wchodzić all-in, gdyż często nadziewałem sie na preflopie właśnie na AA.

Z QQ i AK nie robisz 3-betu, tylko callujesz zdaję się podbicie drugie przeciwnika, ale nie jestem pewny.

Sam się dopiero uczę BSS, więc jestem na takim samym etapie jak Ty podejrzewam :)

3. Tak, tutaj chodzi o obronę swoich blindów. Jeśli on raise, to robisz to co jest za "/" czyli fold.

4. Tak robisz call, gdy wszyscy prócz BU i SB spasowali, a któryś z nich dał nawet raise, by ukraść blindy.

Nie wiem na ile to jest poprawne, mam nadzieje ze admin to zweryfikuje :D