Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego podczas wypłaty pieniędzy z bankomatu mam strasznie słaby kurs? (ostatnio wypłata po kursie ~2,75). Natomiast zakupy w sklepie były już po kursie ~3.00?
Muszisz miec karte w $ i konto neteller w $.A jak masz to mozliwe ze musisz zmienic bankomat ,ja np w PEKAO 2 dni temu mialem kurs 3,00,noi zawsze wybieraj kurs nieznany to przewalutowuje neteller wtedy
Waluta to naturalnie dolary (można się domyślić po kursie który napisałem). Karta jak i konto są w dolarach.
Zazwyczaj dostawałem jakies dwie opcji przy wypłacie z bankomatu. Jak dobrze pamiętam "czy chcę obciążyć konto w PLN czy USD" albo właśnie tak jak ADHDv napisał "czy przewalutować po kursie dla danego banku lub po kursie pośrednika (tutaj chyba chodzi o Netelera)"
A powinieneś wybierać rozliczenie w PLN. Prawdopodobnie Pani w sklepie Cie nie zapytała o rozliczenie i domyślnie wybrała w PLN. Ty natomiast wybierałeś w USD na czym traciłeś. Różnice w tych w dwóch rozliczeniach sam zauważyłeś:)
Czy żeby było jasne, podczas wypłaty w bankomacie powinienem wybierać rozliczenie w PLN?
Napisane przez AGrochowski
Czy żeby było jasne, podczas wypłaty w bankomacie powinienem wybierać rozliczenie w PLN?
Podobnie płacąc np na stacji benzynowej czy większym sklepie, gdy w terminalu pojawi sie opcja wyboru waluty i ekspedient o to zapyta - wybieramy PLN
Pozdrawiam
Podepne się pod temat
Czy NETELLER w stosunku do mastercarda i kursu średniego NBP czy Reutersa zawsze miał taki słaby kurs wymiany?
Dziś podaje w swoim kalkulatorze : 1 USD = 2.9715248 PLN
przy kursie mastercarda(skrill) : 3.075900
kursie Reutersa : 3.0541
NBP: 3.0559
Gorzej to ma chyba tylko DCC w BZWBK.
Się chyba wpakowałem w NETka bez sensu
Neteller ma gorszy kurs w stosunku do reutersa?:) To podaj mi stronę z kursami netellera oraz screen z tego kalkulatora.
Celowo zapytałem o stronę z kursami, bo z tego co mi wiadomo to neteller ma właśnie takie same kursy co reuters. Ostatnia transakcja

Więc nie wiem jak liczysz tym kalkulatorem.
kurcze no nie wiem co mam doczytać tym małym drukiem bo jeśli chodzi Ci o opłate za konwersje 2.95 i jej różnice w zależności od stanu konta to nawet jak ją zdejmiesz to dzisiejsza różnica kursu jest następująca
Neteller 1 USD=2.9687978 PLN
Mastercard 1 USD = 3.088200 PLN
0,12 gr różnicy na dolarze to jest sporo. to napewno nie jest 2.95 % prowizja - całość to jest lekko złodziejski kurs który neteller daje albo ja coś źle liczę.
Nie jest pracownikiem ani fanem skrill-a szukam jakiegoś uzasadnienie do nie przenoszenia(bo mi się niechce) kasy na skrill-a z Netka ale przy każdej wypłacie kurs mi się nie podoba i zacząłem to analizować i wychodzi co wychodzi.
kurs z twojego screena to jest 1 USD = 2,9888 PLN czyli dalej 10 gr poniżej wszystkich kursów międzybankowych
Nie wiem skąd ty bierzesz ten kurs dolara 3.088 jak kurs dolara ogólny wynosi teraz 3.0695 PLN.
Z mastercard-a:
https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/
Reuters:
3.0668 i to jest 10 groszy różnicy w stosunku do Neteller-a
przy uzywaniu karty netelera chyba nigdy kurs nie ronil mi sie o wiecej niz 10gr od kursu ktory patrze sobie z przyzwyczajenia tutaj
http://www.money.pl/pieniadze/forex/waluty/forex,usdpln.html
transakcja 28 stycznia kurs wstepnie 0,3329
transakcja 24 stycznia kurs pln/dolar 0,3333
transakcja 22 stycznia kurs pln dolar 03342
Reuters:
1PLN=0.3256USD
Netteler:
1PLN=0.33683668 USD [w ich kalkulatorze]
0.3256*0.0295=0,0096052
0.3256+0,0096052=0,3352052
0.33683668-0,3352052=0.00163148USD=0.00501680489PLN.
Z czym problem?
on pewnie patrzy za ile zł kupuje sie dolary a nie za ile dolarów kupuje sie złote
wiec wyjasnilo sie skąd to nieporozumienie
Nie po prostu nie wie, że jest pobierana opłata za przewalutowanie w wysokości 2,95 % używając skrill jest też pobierana opłata za przewalutowanie nie pamiętam ile ona wynosi.