Przejdź do forum
Wypłata z bankomatu...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wypłata z bankomatu vs płatność kartą

10 Posty
6 Użytkownicy
3 Reakcje
3,015 Wyświetlenia
trymer
Elite Grinder

Założyłem niedawno konto na NETELLER, przeczytałem trochę wątków tutaj i tego co piszą w swoim FAQ i chciałbym upewnić się czy wszystko dobrze rozumiem. Mam konto w USD, kartę zamawiam w USD (miałem pytanie czy nie lepiej w PLN ale wyczytałem, że nie ma takiej możliwości).

Jeśli będę płacić kartą, mam wybierać rozliczenie w PLN, wtedy będę rozliczony po kursie NETELLER'a (który jest taki jak na stronie Reutersa) + będę płacić za każdą transakcję 2.95% opłaty za przewalutowanie.

Jeśli będę wypłacać z bankomatu, mam wybierać rozliczenie po kursie nieznanym (NETELLER'a) i zapłacę 2.95% opłaty za przewalutowanie + 6$ prowizji za wypłatę.

Najbardziej więc opłaca się wypłacić z bankomatu maksymalną możliwą kwotę (1000$)

Czy coś pomieszałem, głównie mam wątpliwości o to płacenie kartą, czy te 2.95% za każdym razem ? Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
bambucza1988
PokerStrategist

karta w walucie konta, a konto w walucie poker roomu
co do bankomatu to wszystko dobrze piszesz, a co do platnosci karta to nie robilem i tez z checia sie dowiem bo oplacalo by sie z tego korzystac, zeby omijac oplate za bankomat

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando
Elite Grinder

co do płatności kartą wszystko się zgadza oprócz faktu że od 26 stycznia bodajże opłata wzrasta do 3,x% (nie pamiętam dokładnie) :coolface:

Odpowiedz
Cytat
Antares404
PokerStrategist

As of 25th January 2016 currency conversion fee will increase to 3.39%.

To jak to jest z tym płaceniem kartą? Rozumiem, że przewalutowanie tak samo jak w bankomacie więc po prostu omijamy opłatę za wypłatę z bankomatu posługując się nią tak?

Odpowiedz
Cytat
trymer Autor wątku
trymer
Elite Grinder

No ale za każdym razem płacisz te 3.39% a w bankomacie zapłacisz raz jak wypłacisz maxa

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Witaj,

Liczba płatności nie wpływa na większe opłaty. Przypuśćmy, że robisz 10x zakupy w sklepie na kwotę 100$ i porównajmy do jednorazowej wypłaty w bankomacie.

Bankomat = 1000$*3,39% + 6$ = 39,9$
Płatność kartą = 10x(100$*3,39) = 33,9$

Wychodzi 6$ taniej, więc bardziej opłaca się robić zakupy kartą. Nie popadałbym jednak w skrajność, skoro ta kwota jest stosunkowo niska biorąc pod uwagę ilość wypłacanych pieniędzy:) Dodatkowo warto mieć na uwadze, że chyba nie wszystkie bankomaty mogą wypłacić 4k PLN.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
trymer Autor wątku
trymer
Elite Grinder

Dzięki za wyjaśnienie _drink:

Odpowiedz
Cytat
trymer Autor wątku
trymer
Elite Grinder

Swoją drogą, strasznie drogo, 160zł opłaty żebym wypłacił 4k 8-o słabo. Jest jakiś tańszy sposób ? Jakbym przelał na Skrilla w PLN jakby to wyglądało ?

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Z NETELLER do skrilla? Wtedy też zapłacisz za przewalutowanie + opłata za transfer.

Odpowiedz
Cytat

A propos, chciałbym ze skrilla na netka - jaka minimalna kwota i gdzie jest ta opcja?

Odpowiedz
Cytat