Przejdź do forum
Wyplata z bankomatu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wyplata z bankomatu

182 Posty
64 Użytkownicy
33 Reakcje
38.7 K Wyświetlenia
yoovan
PokerStrategist

A ja bym wpłacił wszystko co mam i natychmiast wypłacił. Forex!

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Napisane przez Rinnok
wtf 3,52 !?

To jakieś stare zdjęcie z internetu. Jeśli nie, proszę o adres bankomatu :D

Odpowiedz
Cytat
spoksik
Elite Grinder
Stolar1
Oldschool Grinder

http://www.bzwbk.pl/przydatne-informacje/kursy-walut/dewizy/kursy-walut-dewizy.html

Kurs niższy niż ten, po którym przelicza Neteller. Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Odpowiedz
Cytat
spoksik
Elite Grinder

Chciałem wypłacić wczoraj 3k PLN w bankomacie WBK'u.

Jeżeli wybrałbym obciążenie w USD - 1054$ (kurs na stronie WBK 3.0852 -w bankomacie pokazało 2.84:O) . Jako, że miałem tylko 1005.78, zleciłem wypłate PLN - pobrało 983.63$.

Odpowiedz
Cytat
Urbi23
Oldschool Grinder

Nie każdy bankomat BZWBK posiada system DCC. Tylko on się liczy i tylko wówczas wybieranie wypłaty w USD ma sens, w każdym pozostałym przypadku, należy wybierać rozliczenie w PLN

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Ale te kursy oferowane w bankomatach BZWBK z opcja DCC sie roznia czy sa takie same jak na stronie?

KURSY BZWBK

Gdzies sa podane kursy netellera?

Odpowiedz
Cytat

Kurs aktualny ten DCC wychodzi 2.97, tak?
To jest przeciez 20pare groszy straty na 1$. Jakas tragedia. Pisze pod, bo nie bylo odzewu, a musze wyplacic.

Odpowiedz
Cytat
Urbi23
Oldschool Grinder

Hej,

Bardzo przepraszam, ze nie dostałeś w porę odpowiedzi :(

Te kursy, to kursy banku, który już odlicza sobie swoją prowizję, tak robią to w zasadzie wszystkie banki. Te liczby dotyczą wypłat bez opcji DCC

Wypłacając w bankomacie z opcją DCC, zobaczysz proponowany kurs na ekranie, także nie musisz wcześniej sprawdzać na stronie banku. Warto natomiast sprawdzić choćby Routersa, czy coś podobnego, aby się orientować jak w rzeczywiści stoją kursy i już przy bankomacie zdecydować, czy proponowany kurs jest ok czy nie (w DCC zawsze będzie ok, bez DCC nigdy nie będzie ok :P)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Czyli aktualnie DCC musialby mi zaproponowac >~3.10-3.15 zeby mi sie oplacalo wymieniac. Bo w Netku tyle mam bankowo. Right?

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

Sprawa prosta jak budowa cepa a rozwodzicie się na dwie strony, przewalutowania przenigdy nie róbcie w bankomacie bo wam upier... 8-9% raz na przewalutowaniu a dwa na złodziejskim kursie który jest w bankach oderwany od rzeczywistości, zawsze wybierajcie rozliczenie w PLN tak aby przewalutowanie zostało dokonane na koncie netellera który pobiera stałe 2.95% od rzeczywistego kursu dolara, wszystko w temacie.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Pan Endurx chyba nie jest w temacie

Odpowiedz
Cytat
ruuds
Oldschool Grinder

Witam.
Przeczytałem kilka tematów na temat wypłaty i ten wydaję się być najbardziej aktualny.
Zaciekawił mnie fakt, że były wysyłane linki kursu wymiany walut Reutersa, ale chyba ta rozpiska jest tutaj ważniejsza:
http://www.bzwbk.pl/przydatne-informacje/kursy-walut/kurs-wymiany-w-bankomatach-bz-wbk-dla-kart-w-walutach-obcych/kurs-wymiany-w-bankomatach-bz-wbk-dla-kart-w-walutach-obcych.html
Czy to oznacza, że niezależnie od tego czy jest DCC czy nie to zawsze bierze to 3,80 ( w przypadku euro, data jest dzisiejsza)? Wybierając wypłatę w PLN mamy wymianę po stronie MB i pewnie będzie to minimum 25 groszy więcej(+2,49% za przewalutowanie ale to i tak korzystniejsze).
Pytanie, czy ta tabela dotyczy bankomatów bez DCC czy wszystkich, bo data podana jest dzisiejsza a kurs ładnie okrojony.
Wiem, że to temat rzeka i najlepiej brać wymianę w PLN po nieznanym kursie MB, ale ta tabela mnie zaciekawiła.
Pozdrawiam

[edit]
Byłem właśnie wyłacić 1020 zł i BZWBK prononowało mi kurs 3,70 i chciało zabrać jakieś ~274 ojro. Wybrałem w PLN.
Ze skrilla zabrało mi na tą chwilę 249,5 ojro.
Wychodzi na to, że ten bankomat nie miał opcji DCC.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Hej ruuds,

widzę, że odpowiedziałeś sobie sam edytując wpis :)

Kurs bankowy zazwyczaj będzie się różnił od kursu oferowanego przez NETELLER, bo bank również chce zarobić na takich transakcjach. Ja tam nie kombinuję, tylko zawsze wybieram po kursie nieznanym i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
spoksik
Elite Grinder

Ostatnio wypłacałem w banku PKO bo w bankomatach WBK-u nie było kasy. Wychodzi bardzo podobnie. Niestety nie pamiętam dokładnych kursów.

Odpowiedz
Cytat

Od czasu mojego wpisu kilkanascie/kilkadziesiat razy korzystalem z DCC, nigdy nie zaoferowano mi kursu lepszego w USD niz w PLNach
Co za tym idzie jestem sklonny potwierdzic zdanie Endurxa i wyplacac/placic w PLNach.
Warto wiedziec o takiej mozliwosci, ale w praktyce na dzien dzisiejszy sytuacja wyglada jak wyglada. Moze jak bedzie wiecej tych DCC to banki beda konkurowac i kursy beda korzystniejsze.

Odpowiedz
Cytat

Hej buejk,

dzięki za wpis, który potwierdza nasze sugestie, aby zawsze wypłacać w PLN.

Być może kiedyś sytuacja na rynku się zmieni i kurs w bankomacie będzie bardziej korzystny, dlatego warto czasami go sprawdzić. Póki co, ja nie zmieniam swoich przyzwyczajeń przy wypłacie :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Darek696
PokerStrategist

A ja mam z kolei takie pytanie w tym jakże ciekawym wątku. Jeśli wybieram opcje przelewu z nettlera na konto bankowe pobierana jest oplata manipulacyjna 10$ i do tego kurs na dzień dzisiejszy jest liczony po 3.17 kiedy na stronie pstrategy jest z 3.29 dlaczego?? . Oraz drugie pytanie czy warto zamawiać sobie kartę i wypłacać z bankomatu czy lepiej i znacznie szybciej przelewać z konta na konto?? Jeszcze jedno pytanie czy jeśli już będę miał karte to czy muszę wybierać w bankomacie wbk z system dcc czy mogę pójść do euronetu czy banku w którym mam konto (pkosa), i jak się ma prowizja z kart jeśli płacę nią np za kawę w kawiarni która mnie kosztuje 10$

Za krótkie i zwięzłe wytłumaczenie z góry dziękuje.

Odpowiedz
Cytat
Darek696
PokerStrategist

i jeszcze pytanko jak wyrabiam kartę to mam wybrać sobie walutę pln na karcie czy usd tak jak mam na nettlerze??

Odpowiedz
Cytat

W sumie temat jest istotny, więc też podbiję.

Dzisiaj wypłacałem w bankomacie z DCC (WBK) zaoferował przelicznik w granicach 2,9 (o.0). Zdecydowałem się wybrać opcję w złotówkach i na nettelerze zaksięgowano kurs 3,11.

Odpowiedz
Cytat