Cześć!
Wybieram się w przyszłym tygodniu za granicę konkretnie do Chorwacji.
Zastanawiam się jak lepiej zrobić czy wypłacić w Polsce kasę i wymienić w kantorze tutaj albo w Chorwacji czy może wypłacić tylko trochę na podstawowe wydatki i pobierać pieniądze z bankomatu za granicą?
Dodam że posiadam konto w NET+ w walucie E.
I tak stracisz na przewalutowaniu i tak, o ile Net+ działa w Chorwacji. Jeśli jedziesz samochodem to najsensowniej byłoby chyba wyciągnąć kasę po drodze w jednym z krajów eurolandu
Witam.
Ja dla własnego komfortu wolałbym wypłacić środki w Polsce i wymienić na miejscu PLN na HRK. Karta Netellera działa w każdym bankomacie, który obsługuje karty firmy MasterCard.
Pozdrawiam.
To i ja przy okazji zapytam. Mam kartę w USD i wybieram się w najbliższym czasie do USA. Wolę się upewnić że nie będą mnie kroić jak będę płacił dolarami
Hej
Nie, nie będą Cię kroić, ponieważ przy płatności kartą nie jest pobierana jakaś wielka opłata.
Pozdrawiam
A te karty z NET i Skirilla działają w USA?
Gdzieś słyszałem że komuś zablokowali konto Netellera gdy wchodził na stronę internetową netka w USA.
Hej evog,
to są dwie różne sprawy.
Karty możesz używać na całym świecie, wszędzie, gdzie jest akceptowana MasterCard i nie będzie żadnych problemów.
Natomiast na swoje konto na NETELLER możesz logować się tylko z IP kraju zamieszkania (adres, jaki podałeś na swoim koncie). Jeśli logujesz się z innego kraju to konto jest automatycznie blokowane i musisz przesyłać dokumenty tożsamości oraz wyjaśniać całą sprawę.
Pozdrawiam.