Przejdź do forum
Wypłata, a urząd sk...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Wypłata, a urząd skarbowy?

42 Posty
20 Użytkownicy
1 Reakcje
7,692 Wyświetlenia

Witam, mam pytanie, jak to jest jeżeli kiedyś zarobione pieniądze np 300zł lub 1tys złotych będę chciał sobie wypłacić to czy mogę liczyć na reakcję urzędu skarbowego? I jeżeli chociażby chciałbym zgłosić wygraną zapłacić podatek to ile biorą od wygranej + jak to zgłosić?

41 odpowiedzi

A po co zglaszac? :]

Leinad88
PokerStrategist

skarbówka się może do ciebie jedynie doczepić, jeśli przykładowo kupisz sobie dom albo samochód. wtedy bedziesz musial wykazac skad masz pieniadze. a tak nie ma problemu :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

to w takim razie mam takie pytanie.
Czy banki ( PKO, mbank, Millenium) itp w Polsce zgłaszają do urzędu skarbowego osoby które otrzymują pieniądze z "niewiadomych źródeł" do 500zł?

skarbówka się może do ciebie jedynie doczepić, jeśli przykładowo kupisz sobie dom albo samochód. wtedy bedziesz musial wykazac skad masz pieniadze. a tak nie ma problemu 

ahh rozumiem;]

Leinad88
PokerStrategist

nie zgłaszają. nikt się nie będzie doczepiał do Twoich pieniędzy na koncie :)

Dokladnie twoje konto twoja kasa:)

tesg83
Elite Grinder

co wy za bajki tu piszecie... oczywiscie ze banki musza zglaszac przychody na konto z "podejrzanych" zrodel do US... sek w tym ze taki przelew (lub suma przelewow z jednego zrodla) musi wynosic (w zaleznosci od banku) zwykle kolo bodajze 45000zł

Ja słyszałem wersje że od 3 tysięcy teoretycznie muszą zgłaszać. Było już dużo wątków na ten temat na tym forum, ktoś miał nawet napisac pismo do US, zeby ustalic jaki maja do tego stosunek, ale coś sprawa ucichła. Mysle jednak ze jak wpłacisz ten tysiąc to żadnego problemu nie będzie.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Hmm, a się zacząłem zastanawiać. Nie taniej zamiast korzystać z netellera karty, założyć sobie konto online w U.K gdzie poker jest legalny. Zrobić sobie kartę do tego kontra, która jestem pewien, że by taniej wychodziła od Netellera?

murkins
Elite Grinder

tesg83 napisał
co wy za bajki tu piszecie... oczywiscie ze banki musza zglaszac przychody na konto z "podejrzanych" zrodel do US... sek w tym ze taki przelew (lub suma przelewow z jednego zrodla) musi wynosic (w zaleznosci od banku) zwykle kolo bodajze 45000zł

w jakim okresie czasu??? ?(

TehGamer
PokerStrategist

Powinien byc gdzies przyklejony temat, gdzie wyraznie pisze odnosnie wyplat. Skonczyly by sie takie tematy.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

TehGamer napisał
Powinien byc gdzies przyklejony temat, gdzie wyraznie pisze odnosnie wyplat. Skonczyly by sie takie tematy.

Ludzie powinni korzystać z wyszukiwarki, ale każdy jest tak przebiegły, myśli, że jest tym pierwszym.

TehGamer
PokerStrategist

tak, wiem ze jest temat, problem jest taki drogi Janosiku, ze skonczylo sie na dyskusji dwoch ludzi, bez wyciagniecia zadnych wnioskow, i wlasciwie nic nie wiadomo z tego tematu
prosto i jasno, w jednym poscie

tu sie zgodze. tematow takich na forum juz kilka jest, ciagle powstaja nowe a odpowiedzi nie ma(jakakolwiek by ona dla nas nie byla tzn pozytywna czy negatywna). chyba ze odpowiedzi po prostu nie ma :P

ps. bo to nie jest pytanie o legalnosc pokera tylko o us a odpowiedzi jak on reaguje nie bylo chyba jeszcze. napisalby jeden z drugim ze wyplacilem xxxxxx dolarow/zlotych nikt o nic sie nie pytal i juz. drugi napisalby ze wyplacilem xxx i cos tam bylo. a tak nic nie wiadomo.

thefoe
Oldschool Grinder

krecikk napisał
Witam, mam pytanie, jak to jest jeżeli kiedyś zarobione pieniądze np 300zł lub 1tys złotych będę chciał sobie wypłacić to czy mogę liczyć na reakcję urzędu skarbowego? I jeżeli chociażby chciałbym zgłosić wygraną zapłacić podatek to ile biorą od wygranej + jak to zgłosić?

jak zglosisz to zabiora Ci calosc i jeszcze kare wlepia.
Wyplacaj przez wirtuala (MB) albo male sumy.
Jakby sie cos czepiali to w zyciu nie mow ze to z pokera. SIedzisz cicho, max co Ci zrobia to zabiora 75%.
Zawsze mozesz w co rocznym PITie wrzucic swoje dochody w rubryke "pozostale dochody" (gdyby pytali, kitujesz ze robisz freelancerke), ale moim zdaniem to wywolywanie wilka z lasu.

mazik22 napisał
Dokladnie twoje konto twoja kasa:)

Oj no tak dobrze to niestety na pewno nie jest :) wiem, że pracownik banku ma obowiązek zgłaszania czy to us czy innym organom podejrzane wg niego przelewy. więc chyba nawet jakbyś po 1tyś. wypłacał miesięcznie co miesiąc to ktoś może zwrócić na to uwagę, ale może zapewne też i nie zwrócić :] jeden diabeł wie jak to jest ;) albo niech się wypowiedzą koledzy, którzy tu serio dobrze na pokerze zarabiają, a na pewno tacy tu są =)

AmadeuszBielecki
PokerStrategist

Haha na pewno się wypowiedzą ;D

A urzędnicy będą już tylko tutaj wchodzić i sprawdzać komu zabrać pieniądze :)

Najlepiej jak naj mniej kombinować :)

xBLAZOx
Poker Player

Nie musicie nic zgłaszać ponieważ gry w internecie nie są objęte podatkiem i US gówno ma do waszych wygranych.

matelusz
PokerStrategist

Mała dawka informacji, może trochę rozjaśni sytuację:
Nawet, jeśli dochód pochodzi z nielegalnego źródła (a z takim mamy do czynienia wypłacając pieniądze z pokera), nie zwalnia to nikogo z płacenia podatków (takie jest stanowisko urzędu skarbowego). Tyle tylko, że fiskus ma jednocześnie obowiązek... powiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa (źródło). Jeżeli chodzi o stawkę podatku - CHYBA taka, jak od zysków zagranicznych, czyli 19%.

Poza tym nie jest prawdą, że Twoje konto - Twoja kasa. Państwo uzurpuje sobie prawo do okradania nas z części każdych zarobionych przez nas pieniędzy i nakłada na każdego obowiązek przedstawiania źródeł swoich dochodów. Jeżeli tego nie robisz, w myśl prawa postępujesz nielegalnie.

Inna sprawa, że wszystkie te przepisy odnośnie gier w internecie są martwe. Swego czasu PiS zabierał się za ustawę, która miałaby to regulować, jednak okazało się, że koszt wdrożenia mechanizmu byłby droższy od ewentualnych zysków.

AmadeuszBielecki
PokerStrategist

Założyć konto w banku irlandzkim tam poker on line jest legalny dla przykładu Irish Eyes poker . Normalnie ludzie w kafejkach grają internetowych.

Przelewać pieniądze sobie tam na swoje konto :)

I korzystać z karty europejskiej :)

Nikt nie powinien się przyczepić

I wydaje się w miarę opłacalne dla dużych dochodów :>