Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Program Camtasia

9 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
907 Wyświetlenia

Witam

Nagralem 40minutowy filmik z sesji za pomoca programu Camtasia. Niestety wazy az 600MB. Co moge zrobic, zeby go pomniejszyc? (ewentualnie co zrobic po nagraniu drugiego, zeby byl jak najmniejszy? )

I jeszcze jedna rzecz, juz po nagraniu ogladam filmik i okazuje sie, ze troche przymula, klatkuje. Co moze miec na to wplyw i jak to ustawic, zeby ogladanie odbywalo sie plynnie?

Pozdrawiam

8 odpowiedzi
salyk
Oldschool Grinder

Witam,

bardzo możliwe, że Twój komputer nie wytrzymuje Camtasii i dlatego takie klatkowanie.
Co 'wagi' filmu -> gdy go renderujesz, rób to najlepiej na mp4 - najmniej waży. Ponadto, masz również tam opcję -> pobaw się z jakością video i audio. Zmniejsz je trochę a waga filmu również spadnie.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało.

Pozdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki za odpowiedz.

Nagralem drugi filmik i niestety nadal jest taki sam rozmair, a przy zapisywaniu moglem wybrac jedna z dwoch opcji - wybralem avi. (pierwsza tez daje duzy rozmiar, bo byla wykorzystana przy pierwszym filmiku )

Nie wiem co znaczy "renderowac" i nie wiem o jakich opcjach mowa.

Naprawde nie mam pojecia jak to zrobic, prosze o pomoc raz jeszcze, co moge zrobic, zeby to pomniejszyc? ( tym razem jest 560MB, ale to chyba dlatego, ze filmik krotszy o kilka minut )

Pozdrawiam

salyk
Oldschool Grinder

Mniemam, że używasz Camtasia Recorder :>

Zrób tak, że zapisz plik w tym pierwszym rozszerzeniu .camrec. Następnie otwórz ten plik dwukrotnie klikając. Odpali Ci się Camtasia Studio. Najłatwiej zrobisz jak przeciągniesz swój film na timeline (film masz na górze po lewo, a timeline na dole). Powinno Cię spytać o rozmiar wybierz - Recorded Dimensions.
Następna sprawa, na górze masz "produce and share" Kliknij na to.
W pierwszym okienku wybierz "Custom production settings" > w drugim "MP4/FLV/SWF" > w trzecim masz "Flash options" i tam są te zmienne które możesz ustawić, aby zajmował mniej (proponuję za pierwszym razem zrobić na standardowych opcjach i zobaczyć ile będzie zajmowało > potem już do końca klikasz 'dalej'. UWAGA: proces tworzenia tego filmu będzie trwał dość długo - wszystko zależy od długości filmu, parametrów komputera etc.

Mam nadzieję, że moja wypowiedź Ci pomoże. Jak coś to śmiało pisz, postaram się pomóc.

btw. opcje i ich usytuowanie może się delikatnie różnić zależnie od wersji camtasii.
Pozdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zrobilem wszystko tak jak napisales i jest OK, bo zaczal sie ten proces i faktycznie idzie wolno, ale wazne, ze idzie.
Mam nadzieje, ze rozmiar bedzie na tyle maly, ze bedzie sie go dalo wrzucic na na serwer.

Bardzo mi pomogles.
Dzieki serdeczne za szybka pomoc:)

Pozdrawiam

salyk
Oldschool Grinder

Napisane przez 7bekon7
Zrobilem wszystko tak jak napisales i jest OK, bo zaczal sie ten proces i faktycznie idzie wolno, ale wazne, ze idzie.
Mam nadzieje, ze rozmiar bedzie na tyle maly, ze bedzie sie go dalo wrzucic na na serwer.

Bardzo mi pomogles.
Dzieki serdeczne za szybka pomoc:)

Pozdrawiam

Nie ma problemu - po są modzi :D :f_thumbsup:

Wydaje mi się, że plik powinien znacznie mniej ważyć, jeśli jednak dalej nie będziesz usatysfakcjonowany, to we "Flash options" możesz zarówno pogorszyć jakość audio jak i video - wtedy już filmik na pewno będzie dużo mniej zajmował.

Pozdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

OK dopiero co zakonczyl sie proces.

Wyswietlilo mi sie okno z filmem i faktycznie widac troche gorsza jakosc, wiec powinien miec mniejszy rozmiar.

Tylko gdzie jest plik z tym filmem, jak go teraz znalezc? Nie wiem gdzie sie
zapisal, a nazwe ma przeciez taka sama jak ten stary plik ( ktory jest nadal na pulpicie i ma 600MB ) Sorki jesli to banalne, ale jestem calkowicie zielony w tych sprawach.

I jeszcze drugie pytanie, czy za kazdym razem trzeba to robic w ten sposob, czy istnieje mozliwosc, zeby od razu nagrywac film w takiej jakosci?

Pozdrawiam

salyk
Oldschool Grinder

Nie powiem Ci gdzie się ten plik zapisał, ostatnim krokiem, gdy go tworzyłeś było podanie folderu, gdzie się ma zapisać i nazwy. Poszukaj w Moje Dokumenty folderu Camtasia.

Nie wiem, czy jest możliwość aby za każdym razem się nagrywało w takiej jakości - poszukaj w opcjach Camtasia Recorder

Możesz spróbować innego programu - np. Hypercam, ale tam z kolei będziesz musiał używać dodatkowego programu np. VirtualDub, aby zmniejszyć potem wagę.

szok38
Elite Grinder

Ja używam samego Hypercam2 , nagrałem wczoraj 4 stoły w mp4 - godzina i 84mb .Przy czym można pokombinować z kompresją przy zapisie , by jeszcze to zmniejszyć .