Przejdź do forum
Problem z instalacj...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem z instalacją PostgreSQL

14 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
859 Wyświetlenia
presidentdevil

Witam,

Próbowałem przed chwilką zainstalować sobie HM2 i niestety napotkałem na błąd. Nie chciało mi zainstalować PostgreSQL. Obejrzałem sobie na pokerstrategy filmik z intalacji HM2 i ucieszyłem się że on sam instaluje
PostgreSQL w porównaniu do poprzedniej wersji. Proszę o pomoc co mogę zrobić aby poprawnie zakończyć instalację. Napomne, że mam nowego kompa i nic na nim jeszcze nie instalowałem ani nie robiłem. Sciągnałem tylko pokerstarsa i próbowałem zainstalować HM2.

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
salyk

Witam,

jaki to był błąd? Nic o nim nie napisałeś, więc ciężko będzie obecnie Ci pomóc.
Spróbuj natomiast zainstalować osobno postgresa, a dopiero później HM2 z pominięciem już wtedy postgre.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

mam podobny problem, staram sie zainstalowac HM2 i pod koniec instalacji wyswietla mi sie informacja: could not install postgreSQL. i potem hm2 sie nie chce zainstalowac a a starcie mam pgAdmin takie coś ze słoniem... :facepalm: niestety jestm strasznie slaby w techniczne sprawy, wiec bardzo prosze o lopatologiczna pomoc...

dodam tylko ze instalator hm2 stoi w miejscu i jak klikam na details to wyskakuje cos takiego:

Odpowiedz
Cytat
salyk

Napisane przez aavallachm
mam podobny problem, staram sie zainstalowac HM2 i pod koniec instalacji wyswietla mi sie informacja: could not install postgreSQL. i potem hm2 sie nie chce zainstalowac a a starcie mam pgAdmin takie coś ze słoniem... :facepalm: niestety jestm strasznie slaby w techniczne sprawy, wiec bardzo prosze o lopatologiczna pomoc...

dodam tylko ze instalator hm2 stoi w miejscu i jak klikam na details to wyskakuje cos takiego:

Używałeś wcześniej PT3/4?

Wygląda na to, że HM2 nie może się połączyć z bazą danych. Usuń ten postgres co masz zainstalowany i zainstaluj go osobno od nowa. Dopiero później odpal instalację HM2.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

tylko ze przy instalacji postgres cały czas mi wyskakuje blad jakis pod koniec instalacji. teraz sciagnałem pt4 i on tez nie moze polaczyc sie z serwerem a jak w pgadmin probuje wlaczyc serwer to daje odpowiedz ze serwer nie nasluchuje...
kurcze juz sie z tym mecze caly dzien...

update odinstalowale wszystko i zainstalowalem najnowsza wersje postgre i wyskoczyl mi pod koniec instalacji:
problem running post-instal step. installaytion may not complete correctly.
error reading file
c/program files(x86)/postgreSQL/9.0/data/postgresql.conf

i tak za kazdym razem...

Odpowiedz
Cytat
salyk

Odinstaluj postgresa zgodnie z 6. punktem naszego FAQ:
FAQ & poradniki czyli przeczytaj zanim założysz temat w tym dziale

Później usuń ten folder ręcznie.

Zrestartuj komputer i dopiero wtedy spróbuj zainstalować postgresa, aczkolwiek spróbuj wersję 8.4.

Daj znać czy coś pomogło.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

nie rozumiem podpunktu 3 ) Usuń użytkownika windowsa, który był utworzony poprzez opcje systemu.
o co chodzi?

Odpowiedz
Cytat
salyk

Napisane przez aavallachm
nie rozumiem podpunktu 3 ) Usuń użytkownika windowsa, który był utworzony poprzez opcje systemu.
o co chodzi?

Postgre podczas instalacji tworzy nowego użytkownika systemu Windows, po prostu go usuń.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

zrobiłem wszystko jak trzeba, odinstalowałem, zainstalowałem werseje 9.12(potem 8,4 i nawet 8,3) oczywiscie za kazdym razem poprawnie odinstalowywałem. i za kazdym razem ten sam bład:

Odpowiedz
Cytat
salyk

Spróbuj jeszcze z wersją 8.4 :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat

zrobilem to. za kazdym razem ten sam blad w tym samym momencie instalacji.
:rage: zaraz mnie cos trafi licencja pt4 juz plynie od 7 dni...

Odpowiedz
Cytat
Haonik

Ja tez mam problem z PosgreSQL i zaspamowalem juz kilka watkow na PS.com jezeli jest ktos ogarniety z kompami i z HM2 i moglby mi pomoc na join.me ze skype naprawde bylbym wdzieczny nie wiem juz co robic
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Haonik

up

Odpowiedz
Cytat
salyk

Z czym masz dokładnie problem?
Wklej screeny

Odpowiedz
Cytat