Przejdź do forum
Powolne ładowanie s...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Powolne ładowanie statystyk w replayerze

10 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
204 Wyświetlenia
Druneski
Oldschool Grinder

Hej,

Mam problem z HMem2. Generalnie wszystko działa, sprawnie pracuje oprócz ostatnimi czasy replayera. Kiedyś pamiętam, że staty wczytywały mi się momentalnie, teraz ok. półtorej minuty (czas mierzony stoperem^^). Jest to trochę uciążliwe przy wspólnych SR, a nie było tak, nawet przy dużych próbkach...

Poczyściłem bazę, wszystkie vacuumy w HM i postgre zrobiłem. Dysk na którym mam bazę to SSD. W kasperskym dodałem wyjątki dla postgre i trackera, ale nie pomaga. Oryginalny windows, niedawno instalowany, nie jakiś zajechany system sprzed kilku lat :) . Oddałem też kompa do serwisu by go przejrzeli, bo tu wpierw dopatrywałem się problemów, ale twierdzą że śmiga aż miło... Baza ma aktualnie 16gb, więc też nie jakiś ogrom, cap próbek to 100k rozdań, bez note caddy.

Jakieś pomysły, da się coś z tym zrobić czy trzeba z tym żyć?

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Mam podobny problem, tyle że nie w takiej skali, ale niczym to zatrybi to mija 10-20s.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Witaj,

niestety nic tutaj nie mogę specjalnie poradzić. Masz dużą bazę, więc ładowanie statystyk trochę potrwa. Zależy to też od dysku jaki posiadasz, jaka to firma? Mi w replayerze stastystyki ładują się dość szybko, a jak robiliśmy SR z Gucia łapami to trwało to nawet 20-30 sekund.

Ja bym na Twoim miejscu rozważył jeszcze ustawienie windows'a pod dysk SSD (sam oczywiście też to robiłem), bo poprawia to jego wydajność. Znaczenie ma też czy posiadasz SATAII czy SATAIII. Zmiana trybu kontrolera w biosie na AHCI też ma wpływ na działanie HM'a.

Na ten problem nie ma rady typu "wyłącz to i to, a HM będzie działać szybciej". Jest to problem typowo wydajnościowy, i dla mnie najwieksze znaczenie ma rodzaj dysku + to co napisałem wyżej. Możesz posiłkować też się tym poradnikiem - Poradnik: Holdem Manager 2 ale podejrzewam że już to widziałeś i zmieniałeś np. maxymalną liczbę wyświetlanych rąk.

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to wal :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Druneski Autor wątku
Druneski
Oldschool Grinder

Dysk mam (oznaczenia ze strony) Crucial 2.5'' SSD M500 240GB (Serial ATA 3) 500MB/s 250MB/s

W teście wydajności pokazuje, że dysk powinien sprawnie działać

Reszta to i3 i 8gb ramu, także żaden szczyt technologii, ale przy podobnych próbkach wcześniej działało to znacznie sprawniej. Fakt, że w ramach testu zmniejszenie capa ze 100k na 10k pomogło. Może na mniejszych próbkach będę musiał bazować, ale jeśli da się zwiększyć/przywrócić większą wydajność to chętnie bym spróbował.

Znalazłem ten poradnik: http://mobilq.pl/bloq/porady/konfiguracja-dysku-ssd-pod-windows-7 , zobaczę czy coś da. W razie czego jak masz jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham :)

Dzięki!

Odpowiedz
Cytat
Crimson
PokerStrategist

Hej Druneski,

Muszę się zgodzić z innocentem, im większa baza tym dłuższe czasy ładowania rąk, nawet na SSD i jedyne co może pomóc to faktycznie zoptymalizowanie Windowsa pod dysk SSD. Daj znać czy coś się po tym zmieniło. :fdrink

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Druneski Autor wątku
Druneski
Oldschool Grinder

AHCI mode w Biosie miałem ustawiony. Resztę propozycji z tego poradnika wypełniłem. Pewnie się to przyda, ale po HMie nie widać niestety poprawy. Bazę i tak odchudziłem przed pierwszym postem :D
Problem niestety występuje tylko w replayerze. HUD przy stolikach ładuje się wszystkim po pierwszym rozdaniu, popupy wczytują się insta, wykresy i filtry też sprawnie się ładują. Problem jest tylko z replayerem. Tak to wygląda w menadżerze zadań:

Spoiler

Teoretycznie 100% nie wykorzystuje. Jak wszystko wczyta to CPU spada do 3-10% jak ładuje to widełki ok. 35-55%. Ale mało się na tym znam, żeby jakoś to interpretować. Jeśli nic więcej się z tym nie da zrobić to pozostaje mi się rzetelnie rozliczyć do końca z pooznacznych rozdań z lipca/sierpnia i kolejnego purge'a puścić :rolleyes: .

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Mam taki sam ssd, ciekawe czy to nie jest przyczyną :thinking:
Gdyby się ktoś wypowiedział z innym ssd.

~30 sekund : odpalenie hm2 i załadowanie hero hands 330k (plus w bazie jakies 1,6kk kupione, tyle że nie wiem czy to co zmienia)

26sekund: włączenie rozdania w replayerze i załadowanie wszystkich statystyk.

Odpowiedz
Cytat
Druneski Autor wątku
Druneski
Oldschool Grinder

Mi się wydaje, że to coś z systemem moim jeszcze, albo faktycznie po prostu rozmiar bazy danych, a ja żyje źle zapamiętanymi wspomnieniami :D Bo miałem wpierw dysk SSD ta sama firma tylko 120gb i na nim po około roku pracy zacząłem zauważać spowolnienie w ładowaniu statystyk w replayerze. Trochę mnie męczyła jego wielkość, więc zmieniłem na 240gb, ale jest dokładnie tak samo. Razem z dyskiem zakupiłem windowsa7 i na nim zainstalowałem świeży system, wgrałem swoją bazę i od samego początku jest ten sam problem.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Podejrzewam że na dysku np. Samsung 840 PRO łapy wczytywałyby się dużo szybciej, ale to są tylko moje przypuszczenia, więc nie należy się nimi mocno sugerować. Dysk który posiadasz działa na SATAIII, ale ja pytałem czy Twoja płyta główna obsługuje SATEIII. Na Twoim miejscu, po prostu zmniejszyłbym ilość wyświetlanych rozdań do maxymalnie 20k. Myślę, że jest to dość miarodajna próbka (sam mam tak ustawione) i nie powinna wpływać na WR.

Od siebie dodam, że posiadam Vertexa4 i na początku rozdania importowały mi się z prędkością 250-350/s no i wyniki w SSD benchamrku też były słabe ~350pkt. Próbowałem różnych metod na zwiększenie wydajności i największy wpływ miała zmiana płyty głównej która obsługuje SATEIII oraz zmiana trybu kontrolera na AHCI. Optymalizacja windows'a też miała wpływ, lecz dużo mniejszy. Po tych zabiegach import wzrósł do 600-700h/s.

Jakiś czas temu zmieniłem kompa i obecnie import często przekracza 1000h/s, bo na sam import ma wpływ nie tylko sam dysk.

Generalizując, na działanie HM'a wpływ ma bardzo wiele czynników, co oznacza że sam dysk SSD nie będzie koniecznie będzie działał idealnie jeśli posiada się dużą bazę, choć nie zmienia to faktu, że i tak różnica między SSD a HDD będzie diametralna.

Odpowiedz
Cytat
Druneski Autor wątku
Druneski
Oldschool Grinder

A to ja mając import 350h/s czułem się jak pan świata :D

Nic, ograniczę póki co próbki, a nad sprzętem pomyślę.

Odpowiedz
Cytat