Mam problem z instalacją postgres.
Pomoże ktoś?
Moje GG: 8432754
Witam,
Tego typu problemy rozwiązujemy na forum. Jest duża szansa (odpukać), że ktoś inny również będzie musiał się zmierzyć z takim problemem, więc warto, aby miał tu gotową odpowiedź.
Opisz dokładniej sytuację
Pozdrawiam
Miałem już kiedyś normalnie zainstalowane postgres i chodził mi elephant, ale przestałem z niego korzystać. Jednak po jakimś czasie znów chciałem go poużywać, ale po instalacji i otworzeniu elephanta wyskoczyły okienka, że nie połączono z bazą danych i żeby sprawdzić czy postgres jest uruchomiona. Dzisiaj usunąłem wszystko, ściągnąłem jeszcze raz elephanta razem z postgres i w trakcie instalacji postgres wyskoczyło okienko z errorem i pisało coś, ze "account exists". Nie wiem co mam robić.
Wrzuć jakieś screeny z komunikatami błędów bo teraz to ciężko stwierdzić co jest nie tak , pewnie jak wyinstalowales postgresa to zostały jeszcze jakieś rejestry czy coś
Przepraszam, że tak długo
Warto przed instalacja pozbyć się wszystkiego, co związane z postgreSQLem. Oprócz samego odinstalowania i usunięcia folderów, wskazane jest wyczyszczenie rejestru ze wszystkich wpisów zawierających wartości związane z postgresem. Wystarczy wejść do rejestru, wcisnąć ctrl+f, wpisać postgres i usunąć wszystko co zostanie znalezione
Otworzyłem rejestr, wpisałem postgres, wykasowałem wszystko co znalazło, a później patrzę do folderu z elephantem a tam mam kilka plików z postgres do instalacji.
No to ja już nie wiem...
Elephanta i wszelkie inne programy korzystające z SQLa też powinno się usunąć. Wcześniej
Szkoda, że wcześniej nie zaglądnąłem do tematu...Nie musiałbyś robić "formata". Miałem ten sam problem. W windows'ach takie informacje jak login i hasło są przechowywane nawet jak usuniesz wszystkie aplikacje związane z danym kontem np. postgres. Do zmiany tego hasła na nowe(nie trzeba znać starego) służy funkcja netuser w konsoli(w trybie administratora). Jak z niej korzystać skorzystać z "help", bo w różnych windows'ach ma trochę różną składnie. Pozdrawiam
Nie będę zakładał nowego tematu tylko napiszę tu, bo mój problem też dotyczy postgres. Dzisiaj postanowiłem zainstalować triala PT3 i przy uruchomianiu wyskakuje okienko logowania do bazy danych. Jako że dotychczas korzystałem z Elephanta to wpisałem login i hasło, które podałem przy tworzeniu bazy podczas instalacji Elephanta, no ale jakoś nie chce mnie zalogować. Nowej bazy też nie mogę utworzyć, bo jedna już istnieje. Kiedyś już miałem podobny problem i musiałem całkiem na nowo instalować postgres, żeby działało. Da się zrobić tak, żeby nie bawić się znowu w reinstal postgres? Jesli tak, to dobrze by było jakby ktoś opisał krok po kroku (lub wrzucił jakiś link gdzie taki opis jest).
No i przyczyna okazała się banalna ;p Faktycznie port był inny wpisany a jakoś nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Dzięki Urbi za wskazówkę