Przejdź do forum
FPDB FAQ - pytania ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

FPDB FAQ - pytania i odpowiedzi

211 Posty
52 Użytkownicy
13 Reakcje
50.2 K Wyświetlenia
Culber
PokerStrategist

Witam,

w związku z tym, że w Festiwalu Filmowym nagrałem ostatnio film dotyczący FPDB :

FPDB - darmowy HUD

i zaczynają się pojawiać pytania techniczne w komentarzach zakładam ten wątek.
Forum jest dużo wygodniejsze do udzielania takich odpowiedzi (mogą być obszerne, wymagać zamieszczenia obrazka etc.) a w komentarzach prosiłbym pozostawiac jedynie feedback.

Na wszystkie pytania w miarę moich możliwości postaram się tu udzielić odpowiedzi.

FAQ - wersja robocza

HUD:

:club: nie wyświetla się
- należy sprawdzić czy poprawnie ustawiliśmy ścieżki importu w programie. Ustawianie ścieżek jest demonstrowane na filmie. W zalżności od softu na którym gramy i wersji systemu operacyjnego ścieżki mogą się różnić.

- program powinien być uruchamiany plikiem run_fpdb.bat w przeciwnym przypadku HUD po uruchomieniu nie zaskakuje. Testowane na Poker Stars

- możliwe, że HUD wyświetla się na drugim monitorze i nie widzimy go na naszym domyślnym. Należy sprawdzić w windows'ie ile mamy zdefiniowanych monitorów i w przypadku 2 ustawić 1. Konieczne może okazać się odłączenie 2 monitora (gdy ktoś na parzykład ma też podłączony TV)

:club: HUD z filmu

Mój upload pliku z hud'em wielokrotnie wygasał więc wkleję go po prostu go w formie tekstowej poniżej:

Spoiler
<ss cols="5" name="holdem_ring_culber" rows="4" xpad="1" ypad="0">

<stat _rowcol="(1,1)" _stat_name="playershort" click="tog_decorate" hudcolor="#C2CFDD" hudprefix="" hudsuffix="" popup="holdring_main" tip=""/>
<stat _rowcol="(1,2)" _stat_name="n" click="tog_decorate" hudcolor="#C2CFDD" hudprefix="#" hudsuffix=" " pu_name="pophands" tip=""/>
<stat _rowcol="(1,3)" _stat_name="vpip_0" click="tog_decorate" hudcolor="#E14ED0" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(1,4)" _stat_name="pfr_0" click="tog_decorate" hudcolor="#CD2216" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(1,5)" _stat_name="agg_fact" click="tog_decorate" hudcolor="#4A8FCE" popup="popagg" tip=""/>

<stat _rowcol="(2,1)" _stat_name="three_B_1" click="tog_decorate" hudcolor="#DE7616" popup="pop3bet" tip=""/>
<stat _rowcol="(2,2)" _stat_name="ctb_0" click="tog_decorate" hudcolor="#EE6CF5" popup="pop3bet" tip=""/>
<stat _rowcol="(2,3)" _stat_name="f_3bet_0" click="tog_decorate" hudcolor="#9F9E89" popup="pop3bet" tip=""/>
<stat _rowcol="(2,4)" _stat_name="fbr_1" click="tog_decorate" hudcolor="#DE3A16" hudprefix=" " popup="pop3bet" tip=""/>
<stat _rowcol="(2,5)" _stat_name="f_4bet_0" click="tog_decorate" hudcolor="#9F9E89" popup="pop3bet" tip=""/>

<stat _rowcol="(3,1)" _stat_name="cb1_0" click="tog_decorate" hudcolor="#F3D22D" popup="donks" tip=""/>
<stat _rowcol="(3,2)" _stat_name="cb2_0" click="tog_decorate" hudcolor="#F3D22D" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(3,3)" _stat_name="cb3_0" click="tog_decorate" hudcolor="#F3D22D" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(3,4)" _stat_name="wtsd_0" click="tog_decorate" hudcolor="#12CB18" popup="popwtsd" tip=""/>
<stat _rowcol="(3,5)" _stat_name="wmsd_0" click="tog_decorate" hudcolor="#12CB18" popup="popwtsd" tip=""/>

<stat _rowcol="(4,1)" _stat_name="f_cb1_0" click="tog_decorate" hudcolor="#338CCB" popup="donks" tip=""/>
<stat _rowcol="(4,2)" _stat_name="f_cb2_0" click="tog_decorate" hudcolor="#338CCB" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(4,3)" _stat_name="f_cb3_0" click="tog_decorate" hudcolor="#338CCB" popup="poppreflop" tip=""/>
<stat _rowcol="(4,4)" _stat_name="steal_0" click="tog_decorate" hudcolor="#EC8C0E" popup="popsteal" tip=""/>
<stat _rowcol="(4,5)" _stat_name="f_steal_0" click="tog_decorate" hudcolor="#9F9E89" popup="popsteal" tip=""/>

</ss>

Tekst należy skopiować, wkleić do pliku config.xml (najlepiej w miejscu gdzie znajdują inne definicje HUD'ów), a następnie w programie w ustawieniach w odpowiednim miejscu (zademonstrowane na filmie) zmienić nazwę HUD'a na: holdem_ring_culber

Program FPDB:

:club: Nie uruchamia się
- możliwe, że uległ uszkodzeniu plik config.xml - należy przywrócić jego kopię zapsową, a jeżeli takiej nie mamy po prostu skasować istniejący. Program wygeneruje nowy z domyślnymi ustawieniami. Niestety wszystko trzeba konfigurować na nowo.

Plik konfiguracyjny: config.xml

Plik posiada składnię języka XML i znajduje się tu cała konfiguracja programu, od ścieżek po HUD'y.

Przed ręczną edycją pliku zaleca się wykonanie jego kopii zapasowej.

Zaawansowane modyfikacje HUD'a możliwe są jedynie poprzez ręczną ingerencję w plik.

:club: Statystyki

Poniżej znajduje się lista wszystkich statystyk możliwych do umieszczenia w HUD'zie (język angielski)

Spoiler

playername - Player Nickname
playershort - Player Nickname (5 letters)
n - Number of Hands Seen
totalprofit - Profit (total)
profit100 - Profit/100 hands
bbper100 - bb/100 hands
BBper100 - Fixed Limit BigBets/100 hands
wmsd - Won Money At Showdown
wtsd - Went to Showdown
WMsF - Won Money when saw flop
vpip - Volountary put money in pot
pfr - Preflop raise %
three_B - 3-bet %
four_B - 4-bet %
cfour_B - Cold 4-bet
fbr - 4-bet range (pfr*4bet)
squeeze - Squeeze preflop
ctb - call 3-bet
f_3bet - fold to 3-bet
f_4bet - fold to 3-bet
steal - Steal attempt
s_steal - Steal succes
f_steal - fold to steal SB+BB
f_BB_steal - Folded BB to steal
f_SB_steal - Folded SB to steal
raiseToSteal - Resteal
car0 - Called a raise preflop
saw_f - Saw flop
agg_fact - Aggresion factor
agg_fact_pct - aggresion factor precentage
a_freq1 - aggresion frequency
a_freq2 - aggresion frequency
a_freq3 - aggresion frequency
a_freq4 - aggresion frequency
a_freq_123 - aggresion frequency overall
dbr1 - Donkbet/Raise flop
dbr2 - Donkbet/Raise turn
dbr3 - Donkbet/Raise river
f_dbr1 - Fold to Donkbet/Raise flop
f_dbr2 - Fold to Donkbet/Raise turn
f_dbr3 - Fold to Donkbet/Raise river
cbet - continuation bet overall
cb1 - continuation bet flop
cb2 - continuation bet turn
cb3 - continuation bet river
cb4 - continuation bet overall
ffreq1 - Folding frequency flop
ffreq2 - Folding frequency turn
ffreq3 - Folding frequency river
ffreq4 - Folding frequency 4th street
f_cb1 - Fold to continuation bet flop
f_cb2 - Fold to continuation bet turn
f_cb3 - Fold to continuation bet river
f_cb4 - Fold to continuation bet 4th street
cr1 - check-raise flop
cr2 - check-raise turn
cr3 - check-raise river
cr4 - check-raise 4th street

Odpowiedz
Cytat
210 odpowiedzi

HUD na starsach niestety nie chodzi, nie wiem czemu :-(

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

#2 ahir2013, 28.07.14 14:14Super sprawa wlasnie sie zastanawialem a czy do sng tez on się nada jestem zielony w tym temacie a chcialem zaczac korzystac z niego.

#3 ahir2013, 28.07.14 16:57moglbys dac znac jak skonfigurowac na pokerstars ten program bo niestety nie dziala tzn. sciezke wybralem do folderu starsow bo nie wiem gdzie kierowac?

W sng i turniejach też działa. Właśnie testowałem na SNG i hud jest. Wyniki też zapisało.

Ścieżka, którą musimy podać dla jakiegokolwiek roomu musi zawierać nasze rozdania bądź wyniki turniejów. Podajemy 2 ścieżki osobno

Oczywiście nie zapominamy o włączeniu zapisu historii rąk na dysku. Zapomniałem o tym wspomnieć w filmie bo to niby oczywiste, ale jednak bardzo ważne.

W Win7 będą to odpowiednio ścieżki :

Dla rozdań :
C:\Users\User\AppData\Local\PokerStars.EU\HandHistory\_nickname_

Dla wyników turniejów :
C:\Users\User\AppData\Local\PokerStars.EU\TournSummary\_nickname_

Odpowiedz
Cytat

Dobra to próbuje :-)dzięki

Odpowiedz
Cytat
emomaniac
Oldschool Grinder

Witam

Ciekawa inicjatywa. Sam kiedyś używałem fpdb jak grałem studa i sam musiałem ze wszystkim kombinować. Teraz jest i tak łatwiej, bo nowsze wersje są bardziej intuicyjne w obsłudze.

...ale i tak wielki plus za ten filmik.

Odpowiedz
Cytat
zajcur
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

@emomaniac
Dzięki za feed. Niby łatwiej, ale nie do końca. W tym momencie strona FPDB leży, nie znam szczegółów bo sam się zdziwiłem, była trochę przestarzała, ale zawsze była...ale wyobrażam sobie co było na początku tego projektu. Anyway, ludzie, którzy to tworzą odwalają kawał roboty, to pasjonaci i zawsze kibicowałem temu projektowi i kibicował będę. Niestety nie programuję, więc ten film będzie tylko takim niewielkim wkładem.

@zajcur
Takie rzeczy tez miałem przy przeładowywaniu bazy około 70-80k handów. W końcu zmieliło.
Jak dużą bazę Ty importowałeś ?

Odpowiedz
Cytat
zajcur
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
ahir2013
Oldschool Grinder

Ja gram sng wiec po powrocie do domu sproboje tej sciezki bo czuje ze tylko to zmienie i bedzie chodzilo a ten plik co dorzuciles to twoje ustawienie tego huda tak? Dobrze to zrozumialem?:p

Odpowiedz
Cytat
ahir2013
Oldschool Grinder

dupa wyskoczylo mi cos takiego

Add PokerStars import directory ** ERROR DEFAULT PATH IN CONFIG DOES NOT EXIST **..

Odpowiedz
Cytat

Z importem rąk jest problem, u mnie się zacina

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

Napisane przez ahir2013
dupa wyskoczylo mi cos takiego

Add PokerStars import directory ** ERROR DEFAULT PATH IN CONFIG DOES NOT EXIST **..

Osobno wskazujemy ścieżkę w configuracji - służy ona do importu w trakcie gry do HUD'a i od razu do bazy

Osobno wskazujemy ścieżkę jak chcemy zaimportować zagrane ręce i robimy to w menu "Import"

No i chyba to oczywiste że na każdym komputerze wskazujemy tą ścieżkę ręcznie, a nie przeklejamy z tego wątku bo każdy ma inną nazwę użytkownika w swoim systemie.

Postaraj się najpierw odnaleźć zapisane rozdania i wyniki turniejów które już zagrałeś, wtedy będziesz znał ścieżkę, i zrób to dokładnie w ten sposób jak ja na filmie, nie wchodząc do ostatniego katalogu tylko zaznaczając go i wciskając open.

Odpowiedz
Cytat
ahir2013
Oldschool Grinder

Czesc caly czas z tym walcze cos nie dziala:/

Odpowiedz
Cytat
ahir2013
Oldschool Grinder

Wlasnie ja nie wiem mam zupelnie inaczej niz Ty na filmie nie moge znalesc tych folderow:/

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

Już wiem. Musisz ustawić, żeby pokazywał ukryte pliki i foldery bo zdaje się, że w win7 jakiś folder z podanej ścieżki jest ukryty.

Ogranize > Folder and search options > zakładka View: > zaznaczyć: Show hidden files

...i znajdziesz w podanej ścieżce.

Odpowiedz
Cytat
zajcur
PokerStrategist

Da sie jakos zaimportowac baze danych z tego programy do HM? Jakims cudem po prostu usunelo mi historie rozdan z pliku z nazwa gracza.

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

Napisane przez zajcur
Da sie jakos zaimportowac baze danych z tego programy do HM? Jakims cudem po prostu usunelo mi historie rozdan z pliku z nazwa gracza.

Nigdy nie próbowałem. Ale FPDB nie kasuje rozdań z folderów w których się one zapisują, więc najlepiej będzie zaimportować surowe pliki z rozdaniami. Tak mamy pewność, że nie pojawią się błędy przy imporcie do HM

Odpowiedz
Cytat
ahir2013
Oldschool Grinder

mam tyle ktory to folder bedzie?:/

Odpowiedz
Cytat
zajcur
PokerStrategist

Culber problem jest taki, ze nie wiem jakim cudem, ale usunelo mi wlasnie z tego surowego pliku rozdania rozegrane przed 30. lipca

Odpowiedz
Cytat
Culber Autor wątku
Culber
PokerStrategist

@Zajcur

Jak grasz na Pokerstars to chyba w ustawieniach zapisu Hand History jest domyślnie przechowywanie ich przez 30 dni, może dlatego usunęło. Można je chyba na maila jeszcze dostać.

@ahir2013

To nie ta ścieżka. Wejdź w ustawienia zapisu Hand History i tam Pokerstars wyświetla ścieżki zapisu historii rozdań. Wyżej wpisywałem ścieżki w których się domyślnie te historie zapisują.

Odpowiedz
Cytat