Przejdź do forum
Flopzilla - pomoc z...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Flopzilla - pomoc z trafialnością boardu

15 Posty
5 Użytkownicy
3 Reakcje
1,769 Wyświetlenia
RotakesMan
Elite Grinder

Cześć!

Piszę sobie na szybko apkę do szybszego analizowania trafialności flopa. Chciałbym żeby wypluwała dokładnie takie wyniki jak flopzilla, dlatego potrzebuję kilku testów. Jak znajdzie się dobry człowiek co wykona dla mnie kilka screenów to chętnie podzielę się wynikiem swojej pracy xD

Dlaczego sam tego nie zrobię?
Nie chce mi się ponownie stawiać maszyny dla 6 dniowego triala (zajmuje to 32min) a potrzebuję tylko tych kilku screenów, wolę ten czas poświęcić na kodzenie xD

Otóż chodzi o sprawdzenie trafialności tych rangów:

Spoiler

Range1:

Range 2:

Range 3:

Na boardach:
As3h5c
JsJd8c
6d7hQd

Jeśli ktoś do 17 wykonałby te 9 screenów to będzie naprawdę miło z waszej strony! :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
pumbazord
Elite Grinder
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Dzięki wielkie! :f_drink: odezwę się jak skończę :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
fruzia
Oldschool Grinder

Och, ja też byłabym zainteresowana wynikami Twojej pracy - zwłaszcza kodem źródłowym ;)
Ciekawe jak podejdziesz do np. gutshotów i 2 card backdorów...
Ja szlifuję sobie evaluator wg pomysłu Cactusa.
Znalazłam też algorytm na najprostszego bota :D Cowboy z 2005 roku.
Ale to nie może działać.

Odpowiedz
Cytat
tapczandzwo
PokerStrategist

+1 do bycia chętnym na algorytm

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Aktualnie dużą część evaluatora mam napisanego właśnie na podstawie Cactusa. Kiedyś napisałem cały własnoręcznie, ale działał jakieś 200x wolniej xD
Cactusa używam do wyliczania tylko i wyłącznie equity. Sprawdzanie trafialności mam napisane w kilku prostych pętlach, bo i tak sprawdzenie pełnego rangu zajmuje mniej niż 2ms, a dla mnie to już akceptowany wynik :P

Wynikami jak najbardziej się podzielę, ale całym kodem źródłowym to choćbym chciał nie będę mógł :P Natomiast jakimiś częściami czemu nie :P

Mój bot był napisany nawet bez języka skryptowego więc teoretycznie był jeszcze prostszy, a wygrywał :P co prawda na nl2 i nl5, ale zawsze to przyjemnie było popatrzeć jak gra xD

Odpowiedz
Cytat
fruzia
Oldschool Grinder

to ile buinów na Nl5 on kosztuje? ;)
bardzo mi brakuje takich tematów na ps

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Nie kosztuje, bo od dawna nie działa (to był początek studiów, wtedy każdy coś takiego próbował napisać :f_ugly:) zresztą został zbanowany po kilku tygodniach... :f_cry: Bardzo możliwe, że gdzieś mam jeszcze źródła, choć przyznam, że było to jeszcze za czasów kiedy uważałem, że Java jest zajebista więc wszystko było napisane w javie z JNA xD

Do takich tematów służyło poker.ai niestety już od dawna nie działa :f_cry:

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Natknąłem się na pewne niekonsekwencje w poniższych oprogramowaniach i chciałem zapytać, czy nie wiecie może dlaczego działa to w taki sposób a nie inny?:

Otóż najdziwniejsze jest działanie Equilaba - jeśli jest para na flopie (w sensie na boardzie) to nie jest ona liczona jako para gdy w naszym rangu nie ma czegoś co może utworzyć kolejną parę. Natomiast jeśli w naszym rangu są jakieś pockety i na boardzie też jest para np. J88 - to wtedy zawsze do układów liczone są tylko "2 pary" (0 konsekwencji). Czyli nie ma różnicy czy trzymamy overparkę na ręce czy middle czy jeszcze coś innego. Bo zawsze mamy po prostu "2 pary".
We Flopzilli para z flopa jest ignorowana (bo w końcu każdy ją trafił) i wygląda to trochę lepiej. Natomiast nie do końca rozumiem co autor miał na myśli tworząc: "middle" i "weak" pair, bo jakich kombinacji bym nie próbował nigdy nie otrzymuję dokładnie takich samych wyników xD Może ktoś coś wie na ten temat jak to jest liczone? :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Napisane przez RotakesMan
Czyli nie ma różnicy czy trzymamy overparkę na ręce czy middle czy jeszcze coś innego. Bo zawsze mamy po prostu "2 pary".

Equilab rozróżnia te sytuacje, ale musisz użyć szczegółowej dystrybucji siły rąk.

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Jestem ślepy, dzięki! :f_thumbsup:
Jakby nie było, przemawia do mnie bardziej rozpiska z flopzilli :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Drodzy rodacy, naszły mnie kolejne wątpliwości, które pewnie rozwiejecie w mgnieniu oka :P

Otóż, chodzi mi o sytuacje range vs range na danym flopie, bo do tej pory myślałem że jak ktoś trafia 100% w danego flopa to ma mocno, ale chyba tak jednak nie jest xD Otóż załóżmy sytuację, w której gramy jakimś tam rangem np: JT,98,T9 a villain w danej sytuacji ma np tylko JJ,TT i wypada flop: JT6. Czyli teoretycznie zahaczamy się tutaj 100% i to grubo można by powiedzieć, ale to nasze 100% i tak jest do niczego vs range naszego przeciwnika które trafia również 100% tak? :P chodzi mi o to, że samo rozróżnienie że ja trafiam 80% a villain np 50% wcale nie oznacza, że moje 70% rangu które trafia jest przez niego bite, więc do du*y z taką trafialnością? xD
Więc teoretycznie powinienem porównać jeszcze układy, a nie wyliczać tylko kto jak często co trafia, nie?

Mam nadzieję, że nie zamotałem :f_ugly:

Bo na razie mam to co wypluwa fopzilla, ale jeśli chcę od razu uzyskiwać odpowiedź kto tutaj bije kogo, to muszę porównywać układy ze sobą czy nie? :P

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

To chyba musiałbyś zrobić tak jak jest w Equilabie, tzn. dodać opcję przeniesienia zmodyfikowanych zakresów (made hands) do okna głównego i wtedy obliczyć equity range vs range albo obliczyć ile procent twoich made hands ma minimum 50% equity vs made hands przeciwnika.

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Rany... przecież to właśnie equity mówi, kto bardziej się zahaczył... :f_ugly: ok, dzięki! o to chodziło :P

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan Autor wątku
RotakesMan
Elite Grinder

Wrzuciłem to co zdążyłem zrobić, może komuś się przyda: Link dodtematu :f_cool:

Odpowiedz
Cytat