Przejdź do forum
EV - godne zaufania...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

EV - godne zaufania?

11 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
754 Wyświetlenia

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak liczona jest wartość EV wg. HM2 ?
Kilka razy miałem sytuacje przed flopem 60%na40% na moją korzyść i powiedzmy, że przegrywam. Zaglądam do swojego HM2 a EV zamiast rosnąć lub maleć z wartości ujemnej pozostaje bez zmian lub wręcz odwrotnie. Znajdzie się tutaj ktoś tak dobry i wytłumaczy mi dlaczego tak się dzieje ? - bo albo hm ma jakiegoś buga albo ja źle pojmuję termin EV. :facepalm:

@ps: Czy można lub czy warto sugerować się wykresem ev dla aktywnej sesji ? aby względnie, powtarzam, względnie ocenić czy gramy w miarę ok ? (chodzi o niskie limity:D Nl4-10)

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
dragoste
PokerStrategist

Witam,

Wydaje mi się, że nie do końca dobrze rozumiesz czym jest wartość AI EV.
Dla twojego przykładu, gdy masz 60% equity po stack offie, załóżmy, ze grasz nl100, stacki były po 100$, więc pula wynosi 200$.
Wartość AI EV, to nie jest 60%*200$ = 120$, której wydaje mi się, że się spodziewasz.
Wartość ta, to 60%*200$ - 100$, czyli Twój wkład w pulę. Tak więc AI EV w tym przypadku wynosi 20$.

Jeśli masz jakieś wątpliwości, to pokaż konkretne rozdanie i jego interpretację AI-EV przez HM2.

Czy można lub czy warto sugerować się wykresem ev dla aktywnej sesji ?

Nie.

aby względnie, powtarzam, względnie ocenić czy gramy w miarę ok ?

Nie i już.
Wykres ten uwzględnia dane w postaci kart rywala, których nie znasz w momencie podejmowania decyzji. Ty grasz vs range, AI-EV jest "results oriented".

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
k4m13n
BlackMember

.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k
Elite Grinder

Ale jeśli próbka jest odpowiednio duża to moim zdaniem jest jak najbardziej ok. Jeśli się stackuję 100 razy to z grubsza jest już to bardziej vs. range przeciwnika a nie vs. jedna konkretna ręka.

Odpowiedz
Cytat
baxx1989
Oldschool Grinder

Może lekko zbaczając z tematu, ale ostatnio po zakończonej sesji w zakładce active session pokazywało mi winnigs ~$20, a EV ~ -$15, w zakładce sessions natomiast pokazywało ~$20 winnigs (dobrze), a EV ~+$25. Skąd ta rozbieżność? Nigdy wcześniej nie miałem takich przypadków, żeby w tych dwóch zakładkach się one różniły.

Odpowiedz
Cytat
dragoste
PokerStrategist

Napisane przez k4m13n
tak jak i linia winnings ;)

Nikt nie powiedział, że tą linią powinno się sugerować. ;)

Ale jeśli próbka jest odpowiednio duża to moim zdaniem jest jak najbardziej ok.

Mówimy o trwającej sesji, więc próbki dużej nie ma. Poza tym żeby jakiekolwiek wnioski wyciągać z AI EV, trzeba rozumieć, czy tak na prawdę jest. Bo nie jest to wyznacznik pecha/szczęścia, a tylko jego małego wycinka. Bo fakt że spadają najgorsze karty przez co foldujesz ręce, nie jest uwzględniany przez AI EV, a jest to również czynnik losowy a więc można tu mówić o szczęściu/pechu. To, jak często trafiasz sety, czy dochodzą Ci drawy również, a zwykle jest to pomijane przez graczy, którzy narzekają, jakiego to oni mają pecha, bo są 10 BI pod EV.
Anyway rozmów na ten temat było już miliard, kto chce, ten sobie poszuka. Nie ma sensu jej kontynuować tutaj.

@baxx1989, nie używam HM2, więc tutaj Ci nie pomogę. Możesz założyć własny topic z tym problemem, a ktoś na pewno Ci pomoże. Pamiętaj, żeby dokładnie opisać problem, w przeciwnym wypadku ciężej będzie znaleźć przyczynę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

OOooo jakie zainteresowanie :D

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi a w szczególności chciałbym podziękować za konkretne wyjaśnienia dragoste !:fdrink

Skoro nie możemy sugerować się ani linią winnings ani AI EV aby określić czy gramy ok to czy istnieje jakaś statystyka lub kilka na które trzeba zwracać uwagę przy ocenie swojej sesji ? Niestety nie musimy dobrze grać aby czasem BM nam rósł ale też możemy grać swoje A-game i być na minusie. Dlatego chciałbym się dowiedzieć na podstawie czego/jak mogę obiektywnie uznać, że podczas sesji nie wpadłem w tilt i ogólnie starałem się grać swoje A.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

zdaję sobie sprawę z tego, że to może być nieco głupie pytanie ale mimo to z niecierpliwością czekam na odpowiedź :D

Odpowiedz
Cytat
dragoste
PokerStrategist

Nie ma czegoś takiego jak statystyka, która powie Ci czy dobrze zagrałeś sesję. Nie ma tak łatwo.

Nie ma innej możliwości, jak przeanalizować rozdania po sesji i na chłodno stwierdzić, czy były dobrze rozegrane, czy nie. Ewentualnie można oczywiście wrzucić rozdania do oceny przez naszych sędziów.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok. W takim razie lecę do działu rozdań. Dzięki za pomoc!
Pozdro :fdrink

Odpowiedz
Cytat

Nie wiem dlaczego, ale zagrałem bet/bet/bet, villain sprawdził z gorszą ręką a na wykresie niebieska wystrzeliła w górę a linia EV leci poziomo, jakbym właśnie wygrał coinflipa...nie rozumiem tego :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat