czy ktoś może wyjaśnić dlaczego w HM w rozdaniach typu moje AK na AQ czy AT preflop mam ujemne EV? podobnie z innymi rękami
chodzi mi o diff $EV, nakierowałeś mnie na spradzenie tego i już wiem dlaczego jest ujemne, wszystko się zgadza
dzięki i pozdro
Podłączam się. Czasem w PLO mimo, iż stackuję się mając np. 60% Equity, EV mam ujemne. Oraz fajnie by było wiedzieć co to jest to EV Diff?
Wielkie dzięki imgoingtomirage, ale dlaczego w takim razie jak często mam Equity ponad 50% podczas stackowania, to EV Diff pokazuje się ujemne? To bez sensu.....
Bo zależy to od wyniku rozdania i tego ile wygrałeś.
Masz 50% equity na flopie stackując się, w puli jest 100$, Twoje $EV to 50$ upraszczając, na river wygrywasz całą pulę 100$, $EV Diff to 50$-100$=-50$ (wygrałeś więcej niż powinieneś), jeśli byś przegrał to $EV Diff pokazywałoby +50$ (wygrałbyś mniej niż powinieneś według EV).
Ok, co do Omahy.
Sam dawno zauwazylem blad jesli chodzi o cEV, kopiuje odpowiedzi supportu po 3 tygodniach mailingu.
"Hey,
Actually, I just said we have an EV bug, because there was another user that sent in Omaha Hi/Lo hands.
And a EV bug for regular Omaha hands does exist.
But after reviewing the other person's Omaha Hi/Lo hand, everything seems fine.
So I went over your hands again.
Your equity is 51.65% (see pic in attachment) of that pot = +2314 chips
You actually win 1120.
Your stacksize was 1460
So you lose 340 chips (1460-1120)
cEV Diff is: your equity – the actual outcome of the hand = 2314 - 1120 = +1194
HoldemManager incorrectly shows: cEV Diff -209
I'll attach this hand to the existing EV bug ticket to fix this issue."
Co do zwyklej omahy cashowej napisali dziwnie:
"Hey,
Yes, we have a Omaha EV bug (affecting both PLO and PLO8)
As a result: your winnings will be fine.
But the cEV (and EV Diff) will be calculated wrong.
(so the "luck adjust winnings" of STTs which is the sum of the EV Diffs will also be wrong)
This will be fixed as soon as possible. When fixed it will require a reimport of all the handhistories into a new database. "
Reasumujac cEV na 100% jest zle obliczane, cash prawdopodobnie dobrze.
Uploaded with ImageShack.us
No spójrzcie... Ja tego nie kapuje.... EV Diff na minus mimo 87.5% equity przy stackowaniu.... To chyba to co wygrałem powinno być obniżone w EV Diff o pozostałe 12,5%, a nie EV Diff na minus... Tego się nie da chyba logicznie wyjaśnić... To musi być BUG.
Tu wszystko ok.
Ev diff na minus bo wygrales reke, wiec ten minus dodajesz do sumy ktora wygrales i wychodzi ci dzieki temu ile srednio bedziesz wygrywal grajac ta reke.
Tak przynajmniej ja to rozumiem.
Napisane przez Byqu
EV Diff na minus mimo 87.5% equity przy stackowaniu.... To chyba to co wygrałem powinno być obniżone w EV Diff o pozostałe 12,5%, a nie EV Diff na minus... Tego się nie da chyba logicznie wyjaśnić... To musi być BUG.
EV Diff to różnica między EV a rzeczywistym winnings, więc jak mniej niż 100% equity zawsze będzie na minus
Pozdrawiam
Uploaded with ImageShack.us
No spójrzcie... Ja tego nie kapuje.... EV Diff na minus mimo 87.5% equity przy stackowaniu.... To chyba to co wygrałem powinno być obniżone w EV Diff o pozostałe 12,5%, a nie EV Diff na minus... Tego się nie da chyba logicznie wyjaśnić... To musi być BUG.
Dlaczego nie da się tego logicznie wytłumaczyć? Zawsze EV Diff będzie na minus jeśli stackowałeś się z equity mniejszym niż 100% i wygrałeś pulę. Przy udziale w puli 100% to Ty zawsze wygrywasz, więc EV Diff będzie wskazywać zero. W innych sytuacjach, czasami przegrasz rękę. W EV diff widzisz różnicę między Twoją wygraną z tego pota, a Twoja wygraną w longrunie.
Żeby zobrazować (już wyłączająć blindy i inne osoby z gry, zakładając, że tyle samo wpłaciliście do puli):
87.5% * 2.25$ (tyle wygrasz z puli na czysto) - 12.5% * 2.25$ (tyle przegrasz swoich pieniędzy) = 1.97$ - 0.28$ = 1.69$ w longrunie zarobisz
1.69$ (to, ile wygrywasz w longrunie) - 2.25$ (to, ile wygrałeś w tej ręce) = -0.56$
Wszystko się zgadza.
Pozdrawiam
OMG Faktycznie wszystkie wygrane spoty z dobrym equity są an minus... Wniosek mam taki, że jak będzie sesja na+, to prawie zawsze EV będzie na -.