Przejdź do forum
Zbyt szybko i pocho...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zbyt szybko i pochopnie podejmowane decyzje

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
563 Wyświetlenia
Stasjo88
Oldschool Grinder

Witam

Gdy gram 4-6 stołów bądź 1 rush nl fr bss na micro moja gra jest całkiem niezła, mam czas na podejmowanie dobrych decyzji i obserwację przeciwników.

Niestety na takiej ilości stołów szybko zaczynam się nudzić i albo zwiększam ilość stołów (10-12 bądź 2-3 na rushu) albo zaczynam kombinować i nie gram swojej A-game.

Problem pojawia się zazwyczaj przy większej ilości stołów, gram jakby z automatu i zamiast przeanalizować range przeciwnika wciskam jak kretyn przyciski call bądź raise a pozniej sie pukam w głowę że ktoś mnie wystackował bo skoro podbijał z btn'a to pewnie stealuje a później barreluje, na koniec jakaś tam moja TP dostaje w dupę za przeproszeniem bo ktoś pokazuje mi seta bądź AA,KK.

Przeglądam po sesji swoje ręce i widzę jakie czasem robię beznadziejne zagrania. Na micro przeciwnicy grają prostymi liniami a ja ich podejrzewam czasem o nie wiadomo jaką kurtuazję i tracę w głupi sposób pieniądze zamiast grać zwykłe abc tight aggr.

Wiem, że gdy pula jest większa niż powiedzmy te 10 bb powinienem chwilę się zastanowić, w końcu na decyzję jest przynajmniej 15 sek a ja zazwyczaj podejmuje w 1-2 sekundy, bardzo chciałbym to zmienić bo wiem że potrafię grać dobrze i wygrywać spokojnie na micro ale przez moją bezmyślność i pośpiech tak nie jest.

Od czego zacząć aby to zmienić?

Odpowiedz
Cytat
2 odpowiedzi

Mam dokładnie ten sam problem na 4-5 stołach rusha. Do 2 jest cudownie, do 3 już powoli się to zaczyna, ale na 4+ jest już to raczej u mnie normą.

Potrafię się zmusić do koncentracji, ale po 30minutach takiej gry, jestem po prostu zmęczony. W szczytowym momencie, foldując 15 rękę z rzędu, zrzucam AA na UTG, itp.
Więc jeżeli chodzi o mnie, to staram się grać ~30minutowe sesje, kilka minut przerwy i gram dalej.

Może nasz trener zna jakieś ćwiczenia na koncentracje, które pomogą przedłużyć sesje, lub w ogóle nauczyć się koncentrować :)?

Odpowiedz
Cytat
lechrumski
BlackMember

Hej,

Ok widzę tutaj 2 problemy:
-automatyczna gra
-nuda podczas sesji

Zacznijmy od nudzenia się podczas sesji. Po pierwsze Twoim celem powinno być robienie jak najbardziej profitowych zagrań i podejmowanie najlepszych decyzji a nie to żeby było ciekawie. Możesz wchodzić AI w każdej ręce i będzie bardzo ciekawie. Problem w tym, że nie zarobisz wtedy pieniędzy. Grasz 4-6 stołów - ok. A co robisz gdy nie akurat nie masz żadnej decyzji do podjęcia? Mógłbyś np. zacząć przeglądać ręce w replayerze żeby zobaczyć jak grają Twoi przeciwnicy i zebrać na nich więcej darmowych readów. Takie działanie jest niezwykle EV+, nie nudzisz się i nie wyszukujesz bezsensownych i nieopłacalnych spotów, zbierasz ready na graczy, będzie mógł podejmować lepsze decyzje.

Drugą kwestią jest automatyczna gra. Jest to problem zarówno pokerowy jak i mindsetowy. Jeśli chodzi o mindsetową część to zachęcam Cię do przesłuchania ostatniego podcasta - dużo mówiłem tam o podejmowaniu decyzji. Jeśli chodzi o część pokerową to każde zagranie musi mieć swój powód i sens. Jeśli np. betujesz to musisz rozumieć czy betujesz dla value czy dla blefu itd. Jeśli dla value to przeciwnik musi mieć słabsze ręce z którymi Cię sprawdzi. Trzymając swoją rękę, zastanów się jakie słabsze ręce sprawdzą Twój bet, co może mieć przeciwnik itd. Jest cała masa rzeczy o których warto pomyśleć podczas rozdania. To wszystko zajmuje określoną ilość czasu. Skończ więc z automatyką i przed każdą decyzją zapytaj sam siebie po co to robisz? Jeśli nie wiesz to czas na analizę tej sytuacji albo wrzucenie ręki na forum.

Co do koncentracji, to nieco więcej na ten temat jest opisane w tym temacie

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat