Ehhh, niesamowite, że piszesz o tym dzisiaj, po tym jak wczoraj robiłem dokładnie na ten temat 1.5 godzinny trening, gdzie mówiłem o tym dlaczego osoby motywujące się tylko kasą zawsze będą miały słabszą motywacją od osób grających z pasji oraz o różnych poziomach motywacji.
Najlepiej obejrzyj sobie trening który pewnie wyjdzie w kolejną środę. Ale zakładam, że napisałeś po to żeby dostać jak najpełniejszą odpowiedź już dzisiaj więc postaram się napisać jak potrafię najlepiej na temat motywacji. Mam nadzieje ze inni tez skorzystaja.
Oczywiscie zawsze pojawi sie jakis gosc ktory czeka na magiczna piosenke, utwor albo cytat ktory go na zawsze zmotywuje do pracy, ale to nie dziala w taki sposob. Pisze dosc mocno z mojej perspektywy, czyli z perspektywy osoby ktora potrafi pracowac przez pare tygodni po kilkanascie godzin dziennie i nie ma absolutnie zadnych problemow z motywacja. Po prostu jest to temat na jaki moge spojnie pisac bo uczciwie wiem ze mam tutaj odpowiednie kompetencje.
Przede wszystkim nie szukaj odpowiedzialnosci na zewnatrz w magicznej ksiazce, piosence, filmie itp. Zacznij od siebie.
1) Zastanów się czy w ogóle lubisz grać? Jak nie lubisz, to może warto znaleźć coś innego co będzie dawało Ci więcej przyjemności?
2) Zacznij odkrywać co jest Twoją pasją i co lubisz robić w życiu. To nie jest praca na jeden dzień, ale na pewno warto zainwestować w poznanie samego siebie i dowiedzenie się co tak naprawdę lubisz robić. Jak nie wiesz to zacznij poznawać nowe dziedziny wiedzy, nowe osoby, zacznij podrozowac, sprobuj kilku roznych prac i zobacz co Ci pasuje.
3) Zacznij stopniowo zmieniac swoje zycie w taki sposob zeby robic coraz mniej rzeczy ktore musisz a coraz wiecej takich ktore po prostu uwielbiasz robic. Nie mowie ze jest to proste bo nie jest, zorganizowanie mojego zycia w taki spsoob zajelo mi sporo czasu ale jest to jak najbardziej mozliwe.
4) Naucz sie czuc dobrze i cieszyc sie tym co masz. Czucie sie dobrze powinno byc Twoim stanem wyjsciowym. Kiedy czujesz się dobrze sam ze sobą to będziesz robił więcej, miał lepszy humor, więcej czasu, będziesz podejmował lepsze decyzje, będziesz bardziej zadowlony z życia. Jest tez alternatywa czyli czucie sie beznadziejnie i obietnica spoleczna ze jak kupisz sobie nowe dzinsy i koszulke to na pewno bedziesz szczesliwy. Wybor nalezy tutaj do Ciebie.
5) Zadbaj o balans w zyciu. Napisales tylko o pokerze. Sukces jest wtedy kiedy wszystkie dziedziny życia działają: finanse, zwiazki, nastroj, zdrowie, samorealziacja. Zadbaj o harmonię i balans w swoim rozwoju.
6) Zacznij planować, marzyć i mieć swoje cele. Łatwiej będzie Ci się działało jeśli zdajesz sobie sprawę, że to co robisz jest częścią większego planu. To jest rzecz której np u Ciebie nie widze. Jak Twoja gra ma sie do wiekszego planu, co chcesz osiagnac w ciagu 5-10 lat? Masz to gdzies zapisane? Jak chcesz sie motywowac jak nie masz pojecia dokad zmierzasz?
7) Rób rzeczy w zgodzie z samym sobą, jesli grajac w pokera nie realizujesz swojego celu a kogos to zapomnij o motywacji. Bedzie to co najwyzej motywacja warunkowa, np gram bo koledzy tez graja.
Wiekszosc osob robi wiele rzeczy wbrew sobie:
-wybiera studia bo są modne, albo bo tak chcę rodzice
-wybiera zawód, który nie ma nic wspólnego z ich pasją
-wybiera partnera życiowego tylko po to by nie być sam
-spotyka się z osobami, z którymi nie chce bojąc się odrzucenia
-robi większość rzeczy z perspektywy „co ludzie sobie o mnie pomyślą”.
-robi i kupuje rzeczy, które są modne a nie te na które ma naprawdę ochotę.
Nie mowie ze tak jest u Ciebie ale zwroc na to uwage czy realizujesz swoje cele czy kogos innego
8) Motywacja to energia napedzajaca i ukierunkowujaca dzialanie, wynikajaca z powodu robienia czegos. Powiedz mi jaki jest Twój powód że grasz w pokera. Dlaczego grasz? Tego nie ma w Twoim poście. Co poza kasą daje Ci poker?
9) Jesli masz problem ze zrobieniem czegos to albo masz konflikt wewnetrzny albo robisz cos wbrew sobie. Nie ma innej opcji. Po tym co napisałem wcześniej już pewnie rozumiesz ideę grania w zgodzie z samym sobą i wbrew sobie. Teraz pora na konflikt wewnętrzny. Mechanizm konflitku wewnętrznego i jego rozwiązania przedstawiłem w pełni w tym temacie zrobię też o tym cały kolejny trening, bo widze że jest to bardzo powszechny problem. W kontekście motywacji zwykle pojawiają się 2 osobowości. Jedna chce pracować a druga się lenić. Jedna stawia na rozwój i pracę a druga na odpoczynek i krótkoterminowe przyjemne emocje. Technika która opisałem ma za zadanie pogodzic 2 zwasnione strony tak zebys calym soba nieodparcie dazyl do celu. I to jest roznica miedzy piosenka a zrozumieniem jak dzialamy na glebszym poziomie. Piosenka na chwile zagluszy glos osobowosci chcacej odpoczywac a potem znowu wroci to samo. To nie jest zadne rozwiazanie, mnie interesuje dlugoterminowe rozwiazanie konfliktow wewnetrznych tak zeby obie strony byly zadowolone.
10) Bylo o dlaczego teraz czas na po co. Po co grasz? Co Ci to da w przyszlosci?
Jak osiągnięcie tego do czego sie motywujesz wpłynie na twoje życie?
Jaka najlepsza rzecz się zdarzy kiedy dokonasz tej zmiany i osiągniesz ten cel? Jak będziesz się czul?
Wyobraź sobie siebie w przyszłości po tym jak zmieniłeś się i osiągnąłeś swój cel. Naprawdę wyobraź sobie jak cudownie będziesz się czul i ile będzie w tobie inspiracji. Stwórz dokładny i żywy obraz tej sytuacji.
Jednym słowem stwórz sobie "po co". Nie widzę u Ciebie wystarczająco mocnego po co, poza jakas kasa na przezycie.
11) Głowne przeszkody mentalne w motywowaniu sie:
-nie wiem co chcę zrobić
-Strach przed porażką
-Obawa przed tym co pomyślą o nas inni jak nie wyjdzie
-konflikt wewnętrzny
Ciebie to moze nie dotyczyc ale mam nadzieje ze skorzystaja na tym inni. To sa najwieksze bariery ktore pojawiaja sie w kontekscie robienia nowych rzeczy, pokonaj je bo jest to co najmniej tak samo wazne jak motywacja.
To sa główne, choc nie wszystkie elementy ktore skaldaja sie na temat ktory poruszyles czyli motywacje. Nie wszystkie Ciebie dotycza, ale kilka na pewno tak. Do tego dochodzi temat poziomów motywacji, który znajdziesz w moim treningu bo nie widzę możliwości skutecznego przedstawienia go na forum. Mam nadzieje ze skorzystasz a w razie pytan pisz:)
Pozdr