Przejdź do forum
The Work - Im więce...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] The Work - Im więcej zarobię, tym mniej gram

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
740 Wyświetlenia
dlrzz
PokerStrategist

Niestety, status złoty się skończył, więc w taki sposób chcę póki co poprawić swój mindset :)

Temat: Im więcej zarobię, tym mniej gram, bo boję się stracić swoje pieniądze

1) Czy jestes pewien ze ta historia jest prawdziwa?
Nie

2) Czy jestes absolutnie i w 100% pewien ze to prawda? Czy mogloby to byc nieprawda?
Nie. Jest to nieprawda.

3) Czy ta historia wnosi pokoj czy stres do Twojego zycia?
Mniej gram, bo boję się, że moje poprzednie wygrane i praca włożona w nie pójdą na marne po kilku przegranych sesjach. Stres przed każdym otwartym nowym stołem. Planuję rzeczy, na które nie mam wpływu.

4) Czy ta historia pomaga Ci osiagac Twoje dlugoterminowe cele?
Nie. Gram mniej, moje długoterminowe cele przez to się oddalają.

5) W jaki sposob ta historia wplywa na Twoje relacje z innymi?
Mniej czasu spędzam przy pokerze, mam więcej czasu dla swoich znajomych.

6) W jaki sposob ta historia wplywa na to jak postrzegasz swoja przeszlosc i przyszlosc?
Jeśli w przeszłości miałem kilka bardzo dobrych dni na plusie, to w końcu przyjdzie poprawka.
Hamuje mój rozwój i przyszłościowe plany, które sobie zakładam.

7) W jaki sposob ta historia wplywa na twoj stan emocjonalny?
Wprowadza w moje życie niepewność zdarzeń. Strach przed przyszłością, na którą nie mam wpływu.

8) W jaki sposob historia wplywa na Twoje wyniki w long runie?
Negatywnie. Mniej zarabiam, bo mniej gram. Mniej się uczę gry z tego samego powodu.

9) Czy ta historia sprzyja budowaniu odpowiedniego mindsetu?
Nie sprzyja.

10) Czy ta historia wywoluje tilt?
Krótkotrwale. Gdy otworzę stoliki, gram normalnie. Sam moment włączenia softu i zasiadania do gry jest najbardziej stresujący.

11) Jakie sa inne konsekwencje tej historii?
Oglądam więcej filmów treningowych. Jestem na większej ilości treningów PS. One jednak nie dają mi pewności siebie. Wróciłem do pewnych nałogów.

12) W czyim swiecie zyjesz kiedy wierzysz w ta historie? Swoim, drugiej osoby czy osoby trzeciej?
Żyję w świecie wariancji. Jeśli kilka razy mi się poszczęściło, wierzę, że następnym razem to ja przegram mając na turnie najlepszą rękę.

13) Kiedy po raz pierwszy uwierzyles w ta historie? Kiedy zaczales nia zyc?
W momencie, kiedy z gracza przegrywającego, zmieniłem się w gracza break even/wygrywającego.

14) Kim bys byl bez tej historii?
Byłbym człowiekiem spokojniejszym. Nie uzależniałbym swojej wartości od wyników.

15) Czy masz jakikolwiek inny bezstresowy powod zeby wierzyc w ta historie? (jak tak to bierzesz ten powod i zaczynasz procedure od nowa)
Nie przychodzi mi to teraz do głowy. Bazuję na faktach.

1) Odnies historie do siebie i odzyskaj odpowiedzialnosc
Skoro wygrywam, powinienem grać, by dalej wygrywać. Nie muszę bać się utraty wygranych, dlatego że jest to tylko liczba wyświetlająca się na monitorze. Nigdy nie miałem w ręku tych pieniędzy. Nigdy ich w żaden sposób nie użyłem do czego innego, niż gry w pokera.

2) Odnies te historie do drugiej osoby
Inni gracze wygrywają i wchodzą w górę w stawkach.

3) Odwroc historie o 180 stopni
Nie gram po to, by całe życie wygrywać. Przyjdą miesiące złe, ale także przyjdą miesiące dobre.

4) Odnies historie do swojego sposobu myslenia
Patrzę na swoją przyszłość z negatywnej strony. Boję się, że nie udadzą mi się postawione cele. Takie myślenie bardziej mnie od nich oddala, niż downswing.

5) Sprawdz czy istnieje druga strona mechanizmu
"Przegrywam swoje wygrane wcześniej pieniądze". Zaprzeczenie: Notowałem kilka miesięcy na plusie, a kilka na minusie. W longrunie jestem jednak wygrywającym graczem.

1. Czy to przekonanie i to co robisz jest oparte na faktach
TAK
2. Czy cel jaki realizujesz, mając to przekonanie i robiąc to , jest dla ciebie dobry?
NIE
3. Czy rozwiązujesz konflikty robiąc to, co robisz i mając to przekonanie
NIE
4. Czy twoje przekonanie i twoje działania sprawiają, że czujesz się dobrze?
NIE
5. Czy twoje przekonanie i działanie sprawia, że twoje zdrowie się poprawia i jesteś w lepszej kondycji zdrowotnej?
NIE

Jest to przekonanie, z którym z jednej strony:
- mniej gram, mam więcej czasu dla znajomych
- więcej przychodzę na treningi, oglądam więcej wideo treningowych
Z drugiej strony:
- mniej gram, notuje mniejszy przyrost BR i doświadczenia
- nie jestem w stanie wypełnić swoich długoterminowych planów
- martwię się przyszłością, na którą nie mam wpływu

Prosiłbym o wszelki feedback na temat tego przekonania. Ze swojej strony mogę dodać, że mam pomysł, by wypisać plan (ze Strategii Planowania), jak się pozbyć negatywnych części tego przekonania, a pozostawić tylko te pozytywne.

Pozdrawiam

EDIT: Czy przekonanie nie powinno być "Jestem pewny, że przegram swoje wcześniej wygrane pieniądze", czy to jest ok?

2 odpowiedzi
lechrumski
BlackMember

Niezła praca _thumbsup: na pewno czegoś się nauczyłeś wypisując tę historię. Tylko to nie jest przekonanie bazowe. Przekonanie bazowe dotyczy strachu przed stratą pieniędzy.

Dokończ zdanie:

Boję się stracić pieniądze, bo ...
Strata pieniędzy oznacza dla mnie ...
Człowiek, który stracił pieniądze jest ...
Kiedy stracę pieniądze to ...

Dokończ te zdania i znajdziesz przekonanie bazowe. Przykład: boję się stracić pieniądze bo wtedy nie będę czuł się bezpiecznie. Przekonanie: moje poczucie bezpieczeństwa zależy od pieniędzy.

Mając takie przekonanie zawsze będziesz podświadomie dążył do szybkiej realizacji zysków, gdyż Twoje ego wytwarza mechanizm obronny, w którym strata pieniędzy oznacza zagrożenie. To oczywiście tylko przykład ale chcę Ci pokazać, w jakim kierunku możesz pójść. Zajmujesz się wierzchołkiem góry lodowej. I tak jesteś mocno do przodu, tylko to nie jest przekonanie bazowe.

Znajdź powody dlaczego boisz się stracić pieniądze.

variat
Oldschool Grinder

dla mnie to co napisales jest troche nielogiczne, bo to, ze boisz, ze grasz mniej bo sie boisz stracic pieniadze to nie jest zadne przekonanie, tylko zwykly fakt prosto z rzeczywistosci i tego nie da sie podwazyc.

Twoje przekonanie odnosi sie tracenia pieniedzy czyli pewnie masz przekonanie 'przegrywanie pieniedzy w pokerze jest zle' i tutaj nalezy popracowac.