Przejdź do forum
Szkoła, studia - zm...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Szkoła, studia - zmęczenie po zajęciach

9 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
739 Wyświetlenia
BroKosa
PokerStrategist

Siema, mam 18 lat i jeszcze uczęszczam do liceum(klasa maturalna grrr). Mój przeciętny dzień wygląda tak: 8-15 szkoła, 16-19 przebywanie z domownikami/telewizja/internet/gry komputerowe/sen, innymi słowy opier**** się, 19-21 nauka, praca domowa 21-24 muzyka/film/książka/poker

Oczywiście rzeczy mogą się zmieniać kolejnością, np. dzisiaj grałem w pokera po szkole(jestem tuż po sesji).

Podczas przerwy świątecznej miałem spokój: wstawałem o której chciałem, przeważnie kładłem się nocą(2:00-3:30), a wstawałem 12-13 i czułem się naprawdę wypoczęty, zrelaksowany. Dzięki temu cały dzień miałem energię na wszystko, co miałem ochotę zrobić(dzięki temu mój wykres w texas holdem poszedł w górę). Wróciła szkoła, matura, koledzy z klasy i przede wszystkim wczesne wstawanie. Nie potrafię się przystosować i kładę się póki co o 2-3 nad ranem, a wstaję o 7:00. Tak, wiem, jest to zdecydowanie za mało dla organizmu, ale z doświadczenia wiem, że w przeszłości nawet jak spałem te 8 godzin to nic nie dawało, nadal byłem cały dzień zmęczony(a dokładniej od godzin poszkolnych). To, na co warto zwrócić uwagę to to, że w szkole czuję się dobrze, śmieję się, dyskutuję z nauczycielami/kolegami, żartuję i nie nudzę się. Najgorzej jest po szkole.

Jaki może być tego powód? Moja tężyzna fizyczna/psychiczna jest na wyczerpaniu, nie potrafię skupić się na konkretnych spotach, nie mogę obserwować graczy, bo się dekoncentruję i przede wszystkim popełniam fatalne błędy. Nie potrafię się w takim stanie uczyć, mam bardzo niską motywację do czegokolwiek, bo szybko się dekoncentruję i przestaje mnie to interesować. Dzisiaj nl5, 40 minut przy tylko 4 stołach(robię małe volume raczej) załatwiłem się na -3BI w beznadziejne spazzy:

Spoiler

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.05 BB (6 handed) - PokerStars Converter Tool from http://flopturnriver.com

Hero (CO) ($5.55)
Button ($11.60)
SB ($1.80)
BB ($6.86)
UTG ($2.76)
MP ($4.93)

Preflop: Hero is CO with 10, 10
2 folds, Hero raises to $0.15, 1 fold, SB raises to $0.50, 1 fold, Hero calls $0.35

Flop: ($1.05) Q, J, K (2 players)
SB bets $0.74, Hero raises to $5.05 (All-In), SB calls $0.56 (All-In)

Turn: ($3.65) 4 (2 players, 2 all-in)

River: ($3.65) 8 (2 players, 2 all-in)

Total pot: $3.65 | Rake: $0.15

Results below:
SB had A, K (one pair, Kings).
Hero had 10, 10 (one pair, tens).
Outcome: SB won $3.50

Spoiler

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.05 BB (5 handed) - PokerStars Converter Tool from http://flopturnriver.com

Hero (BB) ($5.98)
UTG ($6.30)
MP ($7.15)
Button ($2.28)
SB ($4.95)

Preflop: Hero is BB with K, A
UTG raises to $0.15, 3 folds, Hero raises to $0.50, UTG calls $0.35

Flop: ($1.02) 2, 10, 7 (2 players)
Hero bets $0.60, UTG raises to $1.35, Hero calls $0.75

Turn: ($3.72) A (2 players)
Hero checks, UTG bets $2.45, Hero raises to $4.13 (All-In), UTG calls $1.68

River: ($11.98) 8 (2 players, 1 all-in)

Total pot: $11.98 | Rake: $0.50

Results below:
Hero had K, A (one pair, Aces).
UTG had A, 10 (two pair, Aces and tens).
Outcome: UTG won $11.48

Czy w tym może maczać genetyka? Mój brat, który wstaje do pracy o 6 praktycznie codziennie robi sobie drzemkę w dzień, czasami nawet 3 godziny. Moja mama to samo, wstaje o 6 i przeważnie robi sobie kimę, tyle, że krótszą: do 2 godzin max. Do 16 roku życia nie wyobrażałem sobie snu w dzień, ale czasami(przeważnie w czw., pt.) idę spać, bo już nie wytrzymuję, a co ciekawe zasypiam bardzo szybko.

Jak mam wolne to potrafię czasem spać nawet 13 godzin :why: . Powszechnie przyjęło się, że wymagana ilość snu na dobę dla dorosłej osoby to 8 godzin. Czy to możliwe, że ja potrzebuję 10-12 godzin?

Czy przestawienie się na regularne zasypianie np. o 22:00(też w weekend), kiedy to będę spał 9 godzin może pomóc? Ktoś się spotkał z takim czymś? Czy to może być jakaś depresja czy coś w tym stylu? :f_confused:

Czekam na odpowiedzi :pcuser:

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi

Moja tężyzna fizyczna/psychiczna jest na wyczerpaniu

To może spróbuj trochę przypakować na siłowni i Ci sie polepszy nastrój i energia :) Albo jakiś inny sport, bo jak przez cały dzień siedzisz albo śpisz to potem od nic nierobienia się jest zmęczonym...

Odpowiedz
Cytat
BroKosa Autor wątku
BroKosa
PokerStrategist

Moja tężyzna fizyczna/psychiczna jest na wyczerpaniu

To może spróbuj trochę przypakować na siłowni i Ci sie polepszy nastrój i energia :) Albo jakiś inny sport, bo jak przez cały dzień siedzisz albo śpisz to potem od nic nierobienia się jest zmęczonym...

Chodziłem trochę na siłownię(miesiąc, 2 razy w tygodniu), nie jest tak jak powinno być jak napisałeś. Na siłowni czuję się ok, ale jak wracam zmęczony fizycznie to tym bardziej mam ochotę sobie pospać, a szczególnie domagają się tego moje mięśnie :>. Niemniej jednak lubię siatkówkę. Gram w szkolnej reprezentacji, ale nie wpływa to na moje ogólne samopoczucie, motywację w resztę dnia - a na pewno nie jestem tego świadomy.

Mówisz, że męczę się nic nie robieniem. Ale widzisz problem jest taki, że jak się za coś wezmę, to i tak nie mam siły, motywacji na to i szybko się rozpraszam - dekoncentruję i jak np. w przykładzie w 1 poście moją sesję kończę na (-).

Wczoraj położyłem się przed 20, a wstałem o 6 (10 godzin snu). I rzeczywiście czuję się trochę lepiej. Czyżby potwierdzała się teza, że niektórzy potrzebują więcej snu, by czuć się wypoczętym/na siłach?

Zachęcam do wypowiedzi, bo to jest naprawdę duży dla mnie problem!

Odpowiedz
Cytat
Mareckiy
PokerStrategist

Mam to samo od dawna, tragedia, nawet jak wyjdę sobie na 2 godzinki z domu np. coś komuś pomóc czy coś to jak wrócę to już ciężko się zabrać za cokolwiek produktywnego. A szczególnie jak jest zima i się o 15 robi ciemno to odczuwam jeszcze większe zmęczenie, póki się nie zrobi całkiem ciemno na dworze to ciężko mi siedzieć przy kompie, czasami nawet monitor mnie wtedy razi przy takim półmroku za oknem :D

Odpowiedz
Cytat
pawew77
PokerStrategist

- staraj sie spac w cyklach 90 min np. 6h, 7,5h, 9h - duzy wplyw na to jak sie czujesz podczas dnia ma to w jakiej fazie snu sie obudzisz, najlepiej obudzic sie na poczatku fazy rem (poczytaj na ten temat)
- jezeli czujesz zmeczenie podczas dnia zrob sobie 20min drzemke (nie dluzej! po 30 min zapadasz w gleboki sen), u mnie sprawdza sie genialnie
- wysilek fizyczny to chyba najwazniejsza sprawa! latwo tutaj wpasc w pulapke - jezeli np. cwiczysz na silowni musisz pamietac o odpowiednim wysypianiu sie! trening silowy - min. 7,5h snu! Musisz miec czas na regeneracje

dodatkowo

http://michalpasterski.pl/2009/06/jak-sie-budzic-pelnym-energii/

http://michalpasterski.pl/2008/09/wstawanie-a-fazy-snu/

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez pawew77
- staraj sie spac w cyklach 90 min np. 6h, 7,5h, 9h - duzy wplyw na to jak sie czujesz podczas dnia ma to w jakiej fazie snu sie obudzisz, najlepiej obudzic sie na poczatku fazy rem (poczytaj na ten temat)
- jezeli czujesz zmeczenie podczas dnia zrob sobie 20min drzemke (nie dluzej! po 30 min zapadasz w gleboki sen), u mnie sprawdza sie genialnie
- wysilek fizyczny to chyba najwazniejsza sprawa! latwo tutaj wpasc w pulapke - jezeli np. cwiczysz na silowni musisz pamietac o odpowiednim wysypianiu sie! trening silowy - min. 7,5h snu! Musisz miec czas na regeneracje

dodatkowo

pik pik bullshit detector

:milord:

Odpowiedz
Cytat
Rumcajs777
PokerStrategist

Cześć,

weź 5 szybkich i głębokich wdechów przez nos i napisz jak się czujesz.

Odpowiedz
Cytat
BroKosa Autor wątku
BroKosa
PokerStrategist

Napisane przez pawew77

dodatkowo

Dzięki! Na pewno zastosuję się do twoich rad i tych w linkach. Takiej odpowiedzi właśnie oczekiwałem :f_love:

pik pik bullshit detector

Jakie masz ku temu podstawy? Nie uważam, że nie masz racji, ale przeważnie jak się coś krytykuje powinno się podać jakieś kontrargumenty :<

Cześć,

To żarty? :f_frown:

Odpowiedz
Cytat
Rumcajs777
PokerStrategist

Napisane przez BroKosa

Cześć,

To żarty? :f_frown:

Sam jesteś żart :f_frown: Czytałem gdzieś kiedyś o tym jakże banalnym sposobie na podwyższenie poziomu energii i kilka osób potwierdziło jego skuteczność, zatem możesz sobie to przetestować. U mnie, aż huczy w głowie po takim czymś..

Odpowiedz
Cytat