Przejdź do forum
Przekonania w poker...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Przekonania w pokerze - jak przeciwdziałać?

8 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
545 Wyświetlenia
bl4dy84
Elite Grinder

Witam,

Zauważyłem, że ostatnio zaczynam wyrabiać sobie przekonanie "w weekend zawsze dostaję wpier... grając w pokera".

Przekonanie to zaczęło się kreować po serii weekendowych niepowodzeń.

Wiadomo jak działa mózg: na podstawie kilku doświadczeń o takim samym wyniku tworzy przekonanie.

Pytanie jest, jak się tego wyzbyć?

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
cubapl
Oldschool Grinder

mialem tak samo. w ten weekend planowalem nawet nie siadac do pokera. jednak usiadlem, rozegralem bardzo dobra sesje i jestem przekonany, ze tamte niepowodzenia byly tylko i wylacznie wina zlego mindsetu. po kilku przegranych bad beatach z fishami zaczalem tiltować co doprowadzilo do duzych porazek.
musisz rozegrac kilka profitowych sesji grajac tight i sprawa mindsetu rozwiaze sie sama ;) szczerze mowiac po tym co zobaczylem w sobote przy stolikach pokerstars nie moge juz sie doczekac weekendu

Odpowiedz
Cytat
Mooris
PokerStrategist

Hej

"w weekend zawsze dostaję wpier... grając w pokera"

1. Zawsze? rly? Czy nie znajdzie się ani jeden weekend w całej Twojej karierze pokerowej, kiedy nie dostałeś wpier... ? A weekendy kiedy nie grasz wcale? Nie przegrywasz :)

2. No właśnie :) Czyli już wiesz, że nie zawsze. Przekonanie rozwalone.

Po prostu masz takie dziwne przekonanie, które zbudowałeś na podstawie jakiegoś konkretnego weekendu/serii weekendów. Przeanalizuj, co się dzieje w weekedny.

Poszedłbym w kierunku tego, że w weekend masz może więcej wolnego czasu, więcej rzeczy Cię rozprasza, a tym samym, nie skupiasz takiej uwagi na pokerze jak w tygodniu. Na początek szukałbym gdzieś w tym kierunku - mam rację?

Stwórz sobie w weekend takie warunki, aby zacząć grać A-game.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
Marta
Poker Player

Hej bl4dy84,

jest taki fajny cytat Henry'ego Forda:

"Masz rację, jeśli myślisz, że sobie poradzisz. Masz też rację, jeżeli jesteś pewien, że nie dasz rady."

To, co opisujesz, to typowa sprawa złego mindsetu - startowanie ze straconej pozycji, a na takiej pozycji się znajdujesz, bo w to wierzysz. Trochę bez sensu przekreślać sobie szansę na sukces, bo "i tak przegram", bo "jest weekend".

Ja na Twoim miejscu przeanalizowałabym sesje, w których idzie Ci dobrze i spróbowała przenieść jak najwięcej elementów na weekendowy grind.

Powodzenia. Daj znać po weekendzie, jak poszło. :) I weź sobie do serca powyższy cytat.

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Napisane przez lechrumski
Nie zapeszajac, napisze jeszcze ze tego co wiem PS nie ma zamierza zostawic tematu mindsetu ale wiecej nie zdradze

Marta terapeutką działu mindset :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
Marta
Poker Player

Napisane przez erefkey

Marta terapeutką działu mindset :fuckyeah

Pomagam na tyle, na ile umiem, jednak do eksperta mi daleko. :)

Na szczęście mamy kandydata na to stanowisko, także dział mindsetu nie zostanie osierocony. Szczegóły wkrótce. Stay tuned!

Odpowiedz
Cytat
bl4dy84 Autor wątku
bl4dy84
Elite Grinder

Dzięki wielkie za pomoc i dobre słowo! ;)

To nie do końca jest tak, że ja w to wierzę. Gdy analizuję to na chłodno to wiem, że to jest bez sensu - chodziło mi bardziej o funkcjonowanie takiego przekonania w podświadomości.

W momencie, gdy ta myśl przychodzi mi do głowy twierdzę, że to jest bez sensu, bo w weekend są najlepsze stoły. Tyle, że ta myśl z czegoś się wzięła, a ja sam też nie siedziałem i nie szukałem wymówki w takiej postaci;).

Odpowiedz
Cytat
techn9nepl
Oldschool Grinder

mój kumpel zwykł mówić, że na weekend się nie gra, bo wtedy wszystkie fishe zarabiają duzo kasy, żeby ją oddać w ciągu tygodnia : )

tak jak wcześniej sugerowano - po prostu wpadłeś w błędne przekonanie. prawda jest taka, że na weekendy jest masa zawodników, z którymi chcemy grać z wielu powodów. niestety wiąże się to z faktem, że podczas weekendu możemy też na tych graczach przegrać mnóstwo kasy. Pozostaje tylko skupić się na podejmowaniu najlepszych decyzji i wierzyć w teorię długoterminowego zysku z poprawnej gry : ) peace !

Odpowiedz
Cytat