Przejdź do forum
Problem z niepewnym...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Problem z niepewnymi zagraniami

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
376 Wyświetlenia
Marg0z

Siema,

ogólnie gram już troche (z pewymi przerwami) i raczej teraz prawie nigdy nie sprawiają mi żadnego problemu (czyt: nie mają na mnie wpływu) rozdania w których wiem że dobrze zagrałem ale miałem na przykład coolera, bad-beata itd. Jeśli wiem że zagrałem dobrze to wszystko jest ok i mogę tak przegrywać all day all night.

Problemem dla mnie jest kiedy trafi się seria zagrań w których na przykład grałem na unka i nie miałem pewności co do mojego zagrania , wiedziałem co ma koleś na river ale nie byłem pewny czy on to tu zrzuci itd. .. ogólnie rozdania w których nie jestem w stanie stwierdzić czy dobrze zagrałem. Czasem dopiero po sesji jak mam czas przeglądnąć bazę to widzę że zagrałem ok lub źle (wtedy wyciągam wnioski) a jeśli nie wiem to wrzucam rozdanie na forum. Ale to już jest po fakcie a mi chodzi o samą sesję

Może to dziwny problem ale po prostu seria takich niepewnych rozdań sprowadza mnie do B-game albo C-game .

Staram się szkolić w miarę regularnie ale tak czy siak zawsze pojawiają się rozdania w których nie do końca wiem jak zagrać i one mnie denerwują :)

4 odpowiedzi
lechrumski

Witaj,

To nie jest dziwny problem, a wrecz prawdziwa plaga ostatnio. Juz od jakiegos czasu zauwazylem ze zawsze jest jakis problem - plaga ktory dotyczy minimum 50% postow w danym tygodniu.

Moim zdaniem problemem jest u Ciebie brak akceptacji "niepewnych zagran" ktore na wyzszym poziomie logicznym moga byc przez Ciebie rozumiane np jako bledy, brak pewnosci czy cos w tym stylu.

Natura pokera jest to ze nie mozesz byc wszystkiego pewien. Jesli bylbys pewien to w ogole bys sie nie uczyl bo juz bys umial. To ze nie jestes pewien to bardzo dobrze.

Problemem jest to ze jak nie jestes pewien to schodzisz ze swojej A-game a to juz dla mnie ewidentna oznaka tego ze nie akceptujesz swojego braku pewnosci. Dzieje sie tak dlatego ze widzisz tylko dobre strony pewnosci i zle strony niepewnosci tym samym nie zauwazajac dobrych stron niepewosci i zlych stron pewnosci. Teraz zadanie domowe dla Ciebie i innych uzytkownikow zainteresowany tematem

Wypisz min 5 jasnych stron (plusow) niepewnosci:
-
-
-
-
-
...

Wypisz minimum 5 ciemnych stron (minusow) pewnosci:
-
-
-
-
-
...

Daj znac jak poszlo:)

kawe

Niepewność:

- Wiem że muszę nad niektórymi spotami popracować
- Wyłapałem leak u siebie
- Jestem świadomy że nie wiem co w tej sytuacji zrobić (łatwiej będzie mi znaleźć rozwiązanie)
- Więcej czasu poświęcamy na analizę gracza/sytuacji
- Szukamy odpowiedzi na nurtujące nas pytania = filmiki/arty/etc. = nauka = EV+
- Po przeanalizowaniu tych rozdań, mogą one nam dać do myślenia w sytuacjach na które mieliśmy gotowe zagrania. Zdobyliśmy wiedzę i inaczej patrzymy na nasze "standardowe zagrania"

Pewność:

- Mogę za dużo callować
- W przyszłości może spowodować to "automata" który na wyższych limitach będzie nie dochodowy
- Jeżeli przeciwnik trafi outy to ktoś może tiltować jeżeli jego rozumowanie jest mniej więcej --> "Jestem pewny że tutaj wgrywam" i po suckoucie "Jak to ?!?!? JAK MÓJ SET MÓGŁ ZOSTAĆ ZŁAMANY ??!?!?!?!?" <-- za "bardzo" pewny że jego układ trafia = brak akceptacji ryzyka/wariancji spotęgowany przez "PEWNOŚĆ"(się zLevelowałem ;))
- Jeżeli będę pewny jakiejś decyzji która jest EV- (w moim mniemaniu jest EV+, jednak bardziej doświadczeni gracze wiedzą że będzie w longrunie EV-) to ciężej będzie mi wyłapać ten leak i go naprawić
- Za szybko podejmowane decyzje, nie spojrzenie w staty "bo zagranie x jest tutaj standardem"
- Nie myślimy o innych liniach które na danych graczy będą bardziej dochodowe
- (konsekwencja tego powyżej) Nie adaptujemy się
- Jesteśmy łatwi do odczytania

lechrumski

Bardzo dobrze kawe, dokladnie o to chodzi. Majac problem z niepewnymi zagraniami Margoz musial zauwazac tylko dobre strony pewnosci i zle strony niepewnosci to cwiczenie jest po to zeby odzyskac balans i zrozumiec ze potrzebujemy zarowno pewnosci zeby dobrze grac jak i niepewnosci zeby sie uczyc, rozwijac i kwestionowac to co do tej pory sie nauczylismy

Marg0z Autor wątku
Marg0z

Nie zaglądałem wczoraj na forum a dzisiaj po spisaniu moich punktów w 80-90% pokrywają się z tym co napisał Kawe więc już nie będę wklejał :) ale rozjaśniło mi to obraz, thx !