Przejdź do forum
Problem z "auto-cal...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem z "auto-callowaniem"

8 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
839 Wyświetlenia
lastusermw

Na wstępie zaznaczę, że gram nl50 sh, zazwyczaj ok. 6 stołów, robię przerwy w trakcie gry.
Problem wygląda następująco: gram mega skoncentrowany od początku sesji, aż w pewnym momencie trafi się rozdanie w którym całkowicie się wyłączam.

Przeważnie dzieje się to gdy w pocie jest dużo $$ (zazwyczaj w 3betowanych pulach), przykładowo: mam top/2nd pair dostaje raise/x-raise na flopie i sprawdzam bezmyślnie do showdownu (nie myślę o rangu villaina/nie patrzę w ogóle na statystyki/wielkość stacka itp., czasem nawet nie zwracam większej uwagi na to co spada na turnie/riverze :facepalm: po prostu przesuwam myszkę w okolicę Calla i klikam jak bezmózg). Nie nazwałbym tego hero-callowaniem (zdarza się, że się zbytnio leveluje, ale to już inna sprawa).

Zmęczenie raczej nie jest przyczyną, bo zdarza mi się to nawet po 20-30 minutach gry.

Kiedyś przykleiłem sobie kartkę nad monitorem z napisem żeby przestać to robić, przez pewien czas było ok, ale teraz w ogóle nie zwracam na nią uwagi. Ponadto wykonywałem ćwiczenia na poprawę koncentracji, jednak one też niewiele pomogły.

Ma ktoś jakiś pomysł żeby się tego pozbyć?

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
waflooo

wyfiltruj sobie w HMie wszystkie takie handy i zobacz ile straciłeś. następnym razem tego nie zrobisz, albo będziesz robił to dużo rzadziej.

Odpowiedz
Cytat

Hey,

ja bym takie handsy markował na bieżąco (tuż po rozegraniu) pod specjalnym tagiem i nie tyle co patrzył ile później wtopiłem, co wykalkulował na chłodno jak je rozegrać po sesji. Potem warto sobie zwizualizować, jak gramy to rozdanko prawidłowo bazując na equity/logice itd.
Zwróć też szczególną uwagę, jakie myśli czy też emocje towarzyszą Ci gdy grasz takie rozdanie. Zapisz je sobie i następnym razem przed sesją postanów, że będziesz zwracał szczególną uwagę na moment podczas gry, w którym się pojawiają. Kiedy się pojawią, znów opisz je, oraz okoliczności w których występują. Z czasem wyćwiczysz się na tyle, że będziesz świadom sytuacji, gdy tylko coś zacznie się zmieniać w Twojej głowie. Wtedy będziesz w stanie zareagować szybciej (jeszcze zanim callniesz) i nie uzależnisz decyzji na stole od samopoczucia.
Mniej więcej tyle wyciągnąłem z filmików mindsetowych. ;]
A tu jeden z nich, polecam całą serię:
->Finding your A-game

Pozdr. :)

Odpowiedz
Cytat
spoksik

Zdarza mi się mieć podobnie, nie pomagają mi żadne karteczki czy to na pulpicie czy na biurku. Jedyne co mi pomogło to "plan na rękę". Już od preflopu wiem mniej więcej jak zagram na danym boardzie.

Do tego pomogło mi ufanie statystykom. Przykładowo, jeżeli ktoś ma mały cb Turn w 3bet pocie (40%), to częściej niż nie, daję mu kredyt na rękę.

Odpowiedz
Cytat
dimateo01

mam to samo, dalbym sobie reke uciac ze villain mnie bije a mimo wszystko sprawdze duzy bet na riverze chyba tylko dlatego zeby przekonac sie ze mialame racje

Odpowiedz
Cytat
szoker22

Mam dokladnie to samo w poznych fazach MTT caly czas gram dobrze a przychodzi takie rozdanie ktore w pewnym momencie chce wygrac na sile bo ta pula jest mi bardzo potrzebna. Nie wiem dlaczego i skad to sie bierze :f_cry:

Odpowiedz
Cytat
slabar

przykład z wczoraj, fishka straszna uważam... :f_cry:

$3+ 20kGTD, ITM, AJo

było tak, że nie dopuszczałem do głowy, że może tam mieć 55/KT/AQ, a przecież niemal oczywistym jest, że skoro wywala stacka praktycznie na turnie, to bije mnie zawsze...

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Trzeba myśleć o przyszłości w czasie teraźniejszym.
Np "O kolega z wódką przyszedł! Ale fajnie. Jutro się paskudnie czuję i mam zjebany dzień. Czyli nie fajnie."
U mnie działa, ale trudno mi zachować czujność i czasem zapominam. Może to kwestia wyrobienia nawyku.

Odpowiedz
Cytat