Przejdź do forum
Powrót formy?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Powrót formy?

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
450 Wyświetlenia

Nie sądziłem że tu trafię ale cóż... dziwna też nazwa tematu. Otóż problem jest taki i nie wiem jak go zinterpretować.

Wcześniej jakieś 2-3 tygodnie temu grałem SnG(10 osobowe) po obejrzeniu filmów czytaniu artów i nauce (oczywiście notatki w zeszycie obowiązkowo). Granie z tabelką (oczywiście już zmodyfikowaną dzięki cennym radom steinek'a) i inne rzeczy który miały na celu pomóc mi w grze.

Szło różnie ale zazwyczaj nie dostawałem się do 3 pierwszych miejsc. (celowo pomijam kasę bo toć nie o to chodzi). Odpadałem na bubblu i nawet wcześniej. Rzadko bo 1 na 6 moze 1 na 5 turkow wychodzilem z bubbla zwyciesko.

Teraz jednak po tej przerwie zasiadlem do gry na wykladzie (tak wyklad byl nudny :P ), bez przygotowania, bez notatek, bez tabelki i o dziwo gralo mi sie znakomicie. Dobrze czytalem rece przeciwnika czy blefy. (oczywiscie nie ustrzeglem sie od pomylek ale coz jestem czlowiekiem juz lekcje wyciagnalem). Dobre zagrania i bubble po za malymi wyjatkami przechodzilem bez wiekszego kaszlniecia.

Wiec w czym problem? - zapytacie Bylo źle jest dobrze więc wypad stąd. Otóż mam wątpliwości czy to nie jest objaw jakiegoś problemu albo problemów albo co robiłem źle co robię dobrze. Może kwestia nastawienia? Albo wcześniej za bardzo skupiałem się na notatkach i graniu A game zamiast reagować na stole co się dzieję?

Będę wdzięczny za przeczytanie i rady może sugestie?

Pozdrawiam ; )

6 odpowiedzi

może stało się to, że zamiast grać schematem/tablekami, zacząłeś myśleć nad tym co robisz i obserwować przeciwników? zacząłeśsię do nich dostosowywać?

może czas już zwinąć kartkę z tabelką w kulkę i władować ją do kosza zastępując ją sng wizardem?

robisz postępy i powinieneś (i z pewnością tak jest) się z tego cieszyć. jak sam widzisz - gra bez tabelek tobie służy.

lechrumski

Przede wszystkim zapomnij o szukaniu na siłę problemów, najważniejsze jest to jak zrobić żebyś grał jak najlepiej.

Rozumiem, że zarówno z notatkami i tabelkami jak i bez nich jesteś graczem wygrywającym? Jeśli tak to wybór jest tylko między tym która wersja pozwoli Ci grać lepiej i podejmować lepsze decyzje.

Oczywiście istnieją 2 szkoły: jedni korzystają ze statystyk, HMa itd. a inni grają bez statystyk oznaczając jedynie poszczególnych graczy w zależności od stopnia ich agresji. Teraz to co jest najbardziej istotne to fakt, ze to nie statystyki działają, ale to Ty działasz interpretując i wykorzystując je w odpowiedni sposób. Możesz mieć HMa i 100 tabelek ale jak nie będziesz wiedział w jakiej sytuacji korzystać z danych statystyk to nic Ci to nie da.

Nie mam pojęcia jak grasz więc bez sensu jest rada w stylu graj tak bądź tak. Po prostu sprawdź sam co działa dla Ciebie najlepiej. Graj miesiąc z notatkami i tabelkami a potem miesiąc bez i sprawdź co działa dla Ciebie najlepiej. Natomiast tak czy siak myślę, że notatki są bardzo EV+ i nie mają chyba żadnego negatywnego skutku.

Pozdr

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No właśnie chodzi o to że z tabelkami i notatkami byłem graczem wygrywającym tak sobie. Częściej były porażki niż zwycięstwa.

Teraz jest zupełnie inaczej. Rzadkością jest nie dostanie się do miejsc płatnych. Fakt faktem może jest w tym sens że staram się analizować na bierząco sytuację, zastanawiać się bardziej co przeciwnika ma, czy moja ręką jest silna czy słaba, czy grać dalej czy może spasować.

Nie szukam problemów na siłę raczej staram się upewnić czy idę w dobrym kierunku.

Po jednej udanej sesji nie możesz stwierdzić że bez tabelek i notatek jesteś nagle wygrywającym graczem.Raz ci dobrze poszło lecz może być tak że granie bez tych tabel i notatek w longrunie będziesz bardziej z tyłu niż z nimi , mimo że po JEDNEJ sesji wydaje Ci się ze jest inaczej. Jeśli uważasz ze tabelki i notatki nie pozwalają ci jednocześnie lepiej odczytywać graczy zrób test w miesiącu zagraj 14 dni z nimi i 14 dni bez i porównaj efekty.

Ja mimo że gram średnie poziomy STT (24-36$) nadal mam przy sobie swoje zmodyfikowane tabele na wszelki wypadek , korzystanie z nich prawie nigdy nie doprowadziło mnie do podjęcia złej decyzji , a wręcz przeciwnie przy akcji na wielu stołach ułatwiło podejmowanie szybszej i trafniejszej decyzji :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No to są 3 sesje 2 godzinne i jestem EV+ ale fakt zobacze jak dalej pójdzię.

BSCpl

A, moze niekomfortowo czujesz sie grajac w domu/akademcu ?
Skoro na wykladzie lepiej Ci idzie ? Gdzie teorytycznie trudniej o skupienie sie :D