Przejdź do forum
Podczas gry włącza ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Podczas gry włącza się "maniak".

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
384 Wyświetlenia

Witam.

Moja przygoda pokerowa jest krótka, trwa tyle co przygoda z serwerem PokerStrategy. Oczywiście "Polak mądry po szkodzie", czyli kapitał startowy przegrałem. Dokonałem, więc wpłaty na PokerStars $14.30 w niecałe 2 tyg udało mi się zbudować bankroll do postaci $30. Wynik może nie jest doskonały, ale patrząc na początku...

Podczas mojej gry zauważam u siebie objawy "maniaka". Gdy przegram nawet mała ilość $ zaczynam się denerwować, ogarnia mnie frustracja i czasem rozgrywam ręcę kompletnie się do tego nie nadające. Nie zwracam uwagi na pozycję, przeciwnika itd. Naturalnie, gdy uda mi się odegrać sytuacja normuje się i zaczynam myśleć rozsądnie.

Ogarnęła mnie jeszcze większa frustracja, gdy po 1 sesji mój bankroll zmniejszył się o $8. Oczywiście, przegrane były spowodowane przez moje źle rozegrane ręce, przez włączenie się symptomu "maniaka" oraz kilka razy wariancja.
Po odpaleniu HM i krótkiej analizie swojej gry dostrzegłem kardynalne błędy jakie popełniam.

Jak mam sobie poradzić z sytuacja kiedy mała ilość przegranej gotówki mnie tak denerwuje oraz jak zrozumieć wariancje?

2 odpowiedzi

Sam piszesz że dopiero zaczynasz przygodę. W takim razie nie pozostaje nic innego jak grać, grać, grać. Na początku każdego może dopaść frustracja kiedy przegrywa nawet małe kwoty własnych pieniędzy. Jednak z czasem przyzwyczaisz się i strata kilku $ nie będzie na Tobie robiła wrażenia.

Lech Ci tu na pewno napisze o wiele lepszą odpowiedź więc poczekaj co on skrobnie.

A co do pytania o wariancje, czego nie rozumiesz?

lechrumski

Oczywiście "Polak mądry po szkodzie",

Po pierwsze to wcale nie jest takie oczywiste a po drugie uważaj co wybierasz z naszego szeroko rozumianego dziedzictwa kulturowego, przysłowia w stylu “mądry polak po szkodzie” czy też “myślał indyk o niedzieli a w sobotę łeb mu ścięli” są bardzo niekorzystnie w kontekście nauki i rozwoju. Oczywiście warto wyciągać wnioski, ale to nie znaczy, że masz takim przysłowiem usprawiedliwiać swoje wszystkie błędy. Ty masz byc odpowiedzialny a nie przysłowie.

Podczas mojej gry zauważam u siebie objawy "maniaka". Gdy przegram nawet mała ilość $ zaczynam się denerwować, ogarnia mnie frustracja i czasem rozgrywam ręcę kompletnie się do tego nie nadające. Nie zwracam uwagi na pozycję, przeciwnika itd. Naturalnie, gdy uda mi się odegrać sytuacja normuje się i zaczynam myśleć rozsądnie.

Zawsze będziesz przegrywał jakieś ręce, Choćbyś nie wiem ile zainwestował w naukę, zawsze będą rozdania i sesje, które przegrasz. Więc wiara w to przekonanie będzie zawsze powodowała u Ciebie “osobowość maniaka”. Zrób kilka rzeczy:
1) Zacznnij bezwarunkowo akceptować ryzyko w pokerze. Twój problem wynika bezporednio z braku akcpetacji ryzyka. To, że wiesz o tym, że poker wiąże się z ryzykiem wcale nie oznacza, że je akceptujesz, a Ty ewidentnie jego nie akceptujesz.
2) Zapoznaj się z tym tematem , żebys zaczął świadomie rozumieć jaki mechanism u Ciebie zachodzi. Dzięki temu będziesz w stanie zacząć go kontrolować.
3) Zrozum, że nie możesz zjeść ciastka i mieć ciastka. Nie możesz grać w pokera i nie ponosić żadnych strat (krótkoterminowo).
4) Znajdź kilka wniosków z Twoich porażek – wypisz je na kartce i po każdej stracie kapitału zastanawiaj się nad tym “czego nauczyła mnie ta sytuacja?” “jakie wnioski moge wyciągnąć z niej na przyszłość?
5) Zacznij skupiać się na tym, na co masz realny wpływ czyli graniu swojej A-game, analizie i podnoszeniu umiejętności

Jak mam sobie poradzić z sytuacja kiedy mała ilość przegranej gotówki mnie tak denerwuje oraz jak zrozumieć wariancje?

Zrozumienie wariancji jest dość proste. To naturalne odchylenie od wartości oczekiwanej, które ma miejsce od czasu do czasu w pokerze i nie jest w stanie nic na to poradzić, więc nie ma sensu się tym przejmować. O wiele trudniejsza jest akcpetacja wariancji. Chodzi o to, żebyś bezwarunkowo zaakceptował wariancję i zamiast się nią przejmować skupiał się na jak najlepsze grze.