Przejdź do forum
Planowanie długoter...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Planowanie długoterminowe

12 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,352 Wyświetlenia
Edziorrr

Witam,

Próbuje ułożyć sobie plan na przyszły rok związany z pokerem i nie tylko. Robił ktoś coś podobnego? Wyznaczać sobie sztywne ramy czasowe, ilość rąk, czas na przejście limitu? Jak to powinno wyglądać by przyniosło najlepsze rezultaty? Nigdy czegoś podobnego nie robiłem, nie chcę zrobić tego na odpierdol dlatego będę wdzięczy za wszelkie sugestie.

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi

daj spokój, co ty robot, trzeba i pobzykać i pograć w piłkę i kiełbasę podsuszaną zjeść czasami, ale żeby robić to szablonowo??? :fdrink

Odpowiedz
Cytat
esqlap90

Nie bądź dla siebie zbyt surowy w swoich celach - określ je realnie co możesz osiągnąć, ewentualnie podziel je na cele minimalne, optymalne i ponad normę.

Sugeruję również, żebyś wziął jakąś poprawkę na realizację każdego z celów i określił je w przedziałach. Przykład: NL10 przejdę w 100-150tys rąk. Zamiast: 120tys rąk. Lub jeśli wybierzesz czasowe zmaganie się to wtedy zamiast 4 miesięcy dać sobie 3-5 miesięcy.

Dzięki temu unikniesz dołka psychicznego gdy zdarzy się Tobie jakiś poślizg, który jest całkiem realny biorąc pod uwagę plany długoterminowe - bo zawsze coś nieoczekiwanego może się zdarzyć.

Może się mylę, bo nigdy tego nie robiłem, ale myślę, że warto chociaż nad tym się zastanowić .

Odpowiedz
Cytat
AdisJuve

Cześć Edziorrr,

Zachęcam do obejrzenia produkcji Lechrumski'ego:

Mindset - Wyznaczanie celów w pokerze
Mindset - planowanie i wyznaczanie celów
Mindset - wyznaczanie celów

Oraz serii, którą dubbingowała dla naszej społeczności Kleopatra23:

-> Wyznaczanie celów i ich osiąganie

Jeśli wolisz czytać to polecam coś od Briana Tracy'ego. Szczególnie spodobała mi się pozycja Eat that Frog.

Napisane przez esqlap90
Sugeruję również, żebyś wziął jakąś poprawkę na realizację każdego z celów i określił je w przedziałach. Przykład: NL10 przejdę w 100-150tys rąk. Zamiast: 120tys rąk. Lub jeśli wybierzesz czasowe zmaganie się to wtedy zamiast 4 miesięcy dać sobie 3-5 miesięcy.

Generalnie cele muszą być precyzyjne. I ustawianie widełek jest wobec mojej wiedzy błędem. Lepiej z góry założyć plan na 150k rąk, czy 5 miesięcy (łatwiejsze cele), niż ustalać widełki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez AdisJuve

Napisane przez esqlap90

Generalnie cele muszą być precyzyjne. I ustawianie widełek jest wobec mojej wiedzy błędem. Lepiej z góry założyć plan na 150k rąk, czy 5 miesięcy (łatwiejsze cele), niż ustalać widełki.

Pozdrawiam.

tylko, że to co piszecie gryzie się z tym co piszą o ustalaniu celów, zresztą Leszek też wielokrotnie to powtarzał.

Cel ma być zależny od nas - mamy miec 100% wpływ na jego realizację, a określenie, ze przejdę limit w "ileś tam rąk" nie jest zalezny tylko od nas - wariancja, itd...

Odpowiedz
Cytat

Nie jest możliwe aby wyznaczyć cel, na który mamy 100% wpływ. Dzisiaj mam trochę inne podejście do celów. W skrócie, dwie najważniejsze rzeczy:

1. Cel jest tylko kierunkiem. Porównałbym to trochę do kierowania statkiem. Musisz wyznaczyć jakiś cel podróży ponieważ inaczej statek stałby w miejscu. Ale jak znasz już cel to musisz skopić się na zadaniach, które Ciebie do celu będą prowadziły (zwołanie załogi, podział obowiązków itd.). Koncentracja na samym celu powoduje małą efektowność działań (dodatkowo stres, napięcie itd.). Wybierz jakieś cele, zastanów się jakie zadania musisz wykonać, aby zrealizować dany cel lub się do niego zbliżyć i zacznij działać. Dużo osób imo robi błąd przez focus na celu, a nie na zadaniach.

Życie => Zadania => Cel

2. Cel i zadania muszą byc takie, żebyś miał satysfakcje każdego dnia, że realizujesz jego kolejne aspekty. Jeżeli Twoją nagrodą ma byc osiągnięcie celu który np. wyznaczyłbyś sobie na koniec przyszłego roku, to właśnie budowałbyś plan na to jak stracic rok swojego życia. Zbuduj taki plan i podziel go na takie części abyś każdego dnia był zadowolony z tego co robisz.

No i pamiętaj, że nie ma złotych rad które pasują do każdego, każdy z nas jest inny i inne strategie mogą działać. Najważniejsze w sumie, abyś budował plan z którego będziesz zadowolony każdego dnia i w którym skupisz się na zadaniach jakie Ciebie czekają, a nie celu samym w sobie.

Odpowiedz
Cytat
MonaiPlox

Przyjmij zapa

Odpowiedz
Cytat
MonaiPlox

Poczta

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr Autor wątku
Edziorrr

Znalazłem coś z złotych czasów tego forum gdy jeszcze Leszek się udzielał, dla zainteresowanych tematem: Cele w pokerze

Odpowiedz
Cytat
boxer82
Rantrave
Odpowiedz
Cytat
mik1984

Ciekawe te filmiki... ale pamiętać trzeba, że myślał kogut o niedzieli a w sobotę łeb mu ścieli.

Odpowiedz
Cytat