Przejdź do forum
NLP- edukacja

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NLP- edukacja

5 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
405 Wyświetlenia

Cześć. Szukam dobrych książek o NLP. Z książek "psychologicznych" przeczytalem Alpha humana i Kochaj co masz. na necie znalazłem post Grzesiaka z 2005 roku. Ktoś zapytał go o książki dobre dla osoby nic nie wiedzącej o nlp. Polecił on następujące książki:
-wprowadzenie do programowania neurolingwistycznego" ,Joseph O'Connor, John Seymour
-NLP i zdrowie" ,Ian McDermott, Joseph O'Connor
-NLP i związki. Proste strategie poprawiające funkcjonowanie związku" ,Joseph O'Connor
-"NLP i skuteczne sprzedawanie" ,Joseph O'Connor, Robin Prior,
-Aronson "Serce i umysł", Zimbardo "Psychologia Ogólna". Cialdini "Wywieranie wpływu na ludzi".

Post był dość dawno temu. Książka "Wprowadzenie do programowania neurolingwistycznego" dalej jest jedną z najlepszych książek o nlp? Widziałem, że w twoim poście o nlp wymieniłeś autorów tej książki. Pzdr

4 odpowiedzi
MrWronsky

Siema,

Polecam ten tytuł : NLP - Nowa technika osiągania sukcesów Charles Faulkner, Steve Andreas - Najwyżej oceniana pozycja w spisię 100 najlepszych podręczników samodoskonalenia Tom'a Buttler'a-Bowdon'a

Polecam również łatwą do przyswojenia NLP w ćwiczeniach Susanne Haag

pzdr

wukaesiak

ze swojej strony polecam "Alchemia manipulacji" Bandlera i "NLP w biznesie" Sue Knight ;)

Alpha Human - świetna książka! Najlepsza Grzesiaka (wg. mnie).

Odpowiadając na Twoje pytanie:
Cały Bandler: "Od żab i księżniczek" do :Transformacji"

Najlepszym źródłem nauki jest imho forum nlp polska.

lechrumski

Hej,

NLP jest zdecydowanie bardziej praktyczne niż teoretyczne, dlatego ja mimo, iż przeczytałem sporo książek na ten temat to właściwie 99% rzeczy nauczyłem się ze szkoleń. Trochę jak z nauką jazdy samochodem. Co innego teoria a co innego praktyka.
Tak jak mówiłem juz na wprowadzeniu do NLP, ja postrzegam NLP nie jako zbiór technik, ale bardziej podejście, metodologię, postawą opartą o rozwój i stawanie się coraz bardziej szczęśliwym człowiekiem. Żadna książka nie nauczy Cie w tym kontekście tyle co spójny i kompetentny trener od którego się uczysz.

Jeśli chodzi o konkretne pozycje to moi przedmówcy wymienili bardzo dobre książki. Chyba najlepsze jakie się dostępne i polecam Ci każdą z nich, w tym wszystko Bandlera.

Wg mnie top 2 to:
"Rozmowy. Wolność jest wszystkim a miłość to cała reszta" R. Bandler, O.Fritzpatrick
"AlphaHuman" M. Grzesiak - nie jest bezpośrednio o NLP ale bardziej o poznawaniu i odkrywaniu samego siebie i wg mnie to najlepsza obecnie dostępna książka z rozwoju osobistego. Dla otwartych umysłów, które trochę już miały do czynienia z rozwojem osobistym

Pozdr