Akurat przegladalem profil Mateusza na zmiane z Twoim tematem i idealnie pasuje jego ostatni wpis. Zacytuje:
'Ego zawsze uzaleznia Twoja wartosc od bycia wyjatkowym (albo wyjatkowo gorszym albo wyjatkowo lepszym od innych), co moze potwierdzic jedynie porownaniami z swiatem zewnetrznym - a to zawsze uzaleznia. Dlatego odnajdz wartosc sama w sobie, rozumiejac, ze pod tymi wszystkimi warstwami jestes takim samym jak ja dzieckiem Tao. To jest wartosc dla samej wartosci, zaczynajaca sie i konczaca na sobie.'
Zadawaj sobie pytania, az dojdziesz do core, samego srodka, przekonania podstawowego z ktorego 'wyrasta' pozostale myslenie.
Dlaczego calluje w sytuacji, gdzie nie mam na to equity? -> Calluje, bo poczuje sie wyjatkowy -> dlaczego chce sie poczuc wyjatkowy? -> bo uwazam, ze taki nie jestem np.
Zgaduje ze pod tym wszystkim kryje sie 'nie jestem wystarczajaco dobry' , 'nie jestem wartosciowy'
Zadawaj sobie pytania, bo tylko Ty mozesz znalezc odp. na pytanie jaki glod chce zaspokoic Twoje ego.
dlaczego calluje w sytuacji, gdzie jedynym wyjsciem wydaje sie fold? -> calluje, zeby poczuc sie jakis -> dlaczego chce sie poczuc jakis? -> bo sie nie taki nie czuje -> dlaczego nie czuje sie taki?
Probuj, to bedzie pozyteczne dla Ciebie, im czesciej bedziesz sam rozkladal swoje mysli na czynniki pierwsze, tym lepszym nauczycielem bedziesz dla samego siebie.
I tutal kolejny problem zawsze jak zrobie takiego calla, to wypominam sobie to nawet przez kilka godzin, ze przez wlasna glupote straciłem xx$ i przesladuje mnie to w myslach, co tez jest slabe.
Robilem kiedys to samo. Nie akceptujesz faktu, ze popelniasz bledy. Ja za tym znalazlem przede wszystkim przekonania:
'bledy oddalaja mnie od celu'
'bledy sa zle'
'nie powinienem popelniac bledow'
Wypominanie sobie tych bledow to zwykly mechanizm obronny. Wierzysz, ze popelnianie bledow swiadczy o slabosci. ego nie chce sie czuc slabe, wiec wmwiasz sobie, ze nie powinienes ich popelniac. rzeczywistosc werifykuje przekonanie i bum. Zacznij od zastanowienia sie nad tym, co Ci daja bledy. Ja dodam od siebie, ze jesli cokolwiek mozesz nazwac bledem, to znaczy, ze w chwili obecnej juz sie czegos nauczyles, bo zauwazasz co mogles zrobic lepiej.