Nigdy nie slyszalem o tym zeby nie uprawiac sportu na 1.5h przed sesja. Ja zwykle po sporcie biore prysznic, jem II sniadanie i przygotowuje sie do sesji wiec gram po ok 1h po sporcie i nie widze w tym zadnego problemu, wrecz przeciwnie.
Jesli chodzi o test emocjonalny to zdaje sobie sprawe ze trening trwal 1 godzine i nie wytlumaczylem tego tak dokladnie jakbym chcial.
Przygotowanie do sesji polega na tym aby zbudowac stan w ktorym grasz swoja A-game. Zadaniem tego cwiczenia jest znalezienie tego co jest Twoim A-game bo samo stwierdzenie (czuje sie swietnie) jest za malo precyzyjne zeby dokladnie nad nim pracowac.
Nie chodzi o to zebys wypisal wszystkie emocje jakie mozesz czuc w danym momencie, ale po prostu zebys na chwile oderwal sie od gry i zwrocil uwage na to jak sie czujesz i opisal to swoimi slowami. Dobrze zeby to zrobic od razu bo po paru minutach Twoj stan moze ulec zmianie. Im bardziej precyzyjnie opiszesz to jak sie czujesz tym lepiej. Celem tego zadania jest znalezieniu takie stanu w ktorym grasz swoja A-game i bedziesz potrzebowal troche czasu aby go znalezc. Dodatkowym plusem wynikajacym z tego cwiczenia jest to ze budujesz nawyk monitorowania swojego stanu emocjonalnego oraz zyskujesz swiadomosc wplywu emocji na swoja gre.
Nazewnictwo spokoju i niepokoju zostawiam Tobie. Dla mnie jak jestem spokojny na 4 to ciagle jestem spokojny ale tak na granicy drobnego poddenerwowania. Dla kogos innego to juz moze byc niepokoj, nie chce nikomu narzucac swoich interpretacji.
Co do radzenia sobie z nieplanowanymi zajeciami to na pewno czesciowo poswiece temu nasteony trening. Bufor czasowy jest jedna z opcji, ale nie idealna. Moim zdaniem najlepiej zbudowac sobie bardzo dokladne scenariusze, cos na zasadzie tego przykladu z Mourinho i pilka nozna. Jak Ci cos wypadnie o 14 to jak zmienisz swoj plan dnia, co bedzie priorytetem? Co zrobisz jak zaspisz? Co zrobisz jak o 17 wpadna goscie an 3h? Co zaczniesz robic jak wyjada? itd zaplanuj sobie rozne scenariusze, wowczas zamiast zaskoczenia, chodzenia z kata w kat i tracenia czasu, zaczniesz po prostu realizowac inny plan
pzdr