Przejdź do forum
Marnowanie czasu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Marnowanie czasu

47 Posty
24 Użytkownicy
0 Reakcje
5,945 Wyświetlenia
ilidek

Jasne, zgadzam się, że wykorzystywanie czasu w "dobry" sposób jest o wiele lepsze niz robienei pierdół, ale robienie pierdół też sprawia mi przyjemność. Może wg Ciebie to źle, wg mnie nie jest to najlepsze wykorzystanei czasu, ale po prostu czuje sie dobrze cokolwiek robie i już. Będę się czuł jeszcze lepiej jak jeszcze lepiej wykorzystam ten czas.

Jeśli Ci to nie przeszkadza i nie czujesz się źle z powodu konsekwencji to to rób. Nie mówię że jest to złe, mówię że na mnie to działa w ch..owy sposób. Często mam tak, że de facto mam ze 2h wolnego dla siebie i po 30 minutach nie wiem co ze sobą zrobić, wtedy się bardziej męczę niż zapieprzaniem.

Pisząc tutaj praca na etacie, miałem na myśli pracę, która przynosi pieniądze, które chcemy, ale nie jest naszą pasją, tylko "obowiązkiem"

Ale kto Ci każe pracować właśnie w tej jednej konkretnej pracy.

lechrumski

Ale kto Ci każe pracować właśnie w tej jednej konkretnej pracy.

Dokładnie zakwestionuj to. Być może nie możesz jej zmienić z dnia na dzień, ale pomyśl o tym przyszłościowo:)

Wydałem taki osąd widząc powtarzający się wzorzec u wiekszości ludzi pracujących.

Kwestia podejścia i analizy to juz druga sprawa, to się z Wami zgadzam.

ja zauwazylem pewien ciekawy paradoks, jezeli mam np. weekend to bardzo duzo czasu marnuje pomimo tego ze caly dzien mam wolny, natomiast od pn-pt kiedy moj czas wolny zaczyna sie dopiero po godzinie 17:00 mam 1001 pomyslow jak go zapelnic

ilidek

Wydałem taki osąd widząc powtarzający się wzorzec u wiekszości ludzi pracujących.

Większość ludzi nie pracuje, większość ludzi idzie do pracy przetrwać do 16. Ja sobie teraz nie wyobrażam jak można nie kochać ciężkiej pracy, przy niej tak szybko czas mija... coś pięknego. Jeżeli Tobie nic nie robienie służy tak trzymaj _thumbsup: Jest jednak wiele ludzi których męczy opieprzanie się. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że w ciężkiej pracy mogą znaleźć więcej przyjemności niż w uciekaniu od niej.

ja zauwazylem pewien ciekawy paradoks, jezeli mam np. weekend to bardzo duzo czasu marnuje pomimo tego ze caly dzien mam wolny, natomiast od pn-pt kiedy moj czas wolny zaczyna sie dopiero po godzinie 17:00 mam 1001 pomyslow jak go zapelnic

Ale czemu uważasz to za paradoks. Im czegoś mniej masz tym wartość tej rzeczy bardziej rośnie, pieniądze zaczynają mieć dla mnie mniejsze znaczenie, większe znaczenie zaczyna mieć dla mnie spędzanie wolnego czasu bo więcej zarabiam i mam mniej wolnego czasu. Nie ma tu żadnego paradoksu ani oksymoronu to normalne zjawisko.

tak ale w weekend nikt mi nie zabiera czasu, bo wtedy poprostu mam wolne paradoks polega na tym ze gdybym jeszcze pracowal po 8h dziennie w weekendy to pewnie bym lepiej spozytkowal ten czas, zreszta najlepszym przykladlem sa blogi pokerowych prosow, gdzie wiekszosc bardzo duzo marnuje swojego czasu bo ma go o dziwo nadmiar...

co do ciezkiej pracy to zalezy co przez to rozumiesz, dla kogos obcykanego w prawie finansowym mozliwosc podjecia wspolpracy w ramach rozwiazania jakiegos trudnego przypadku z punktu widzenia prawa dajmy na to przejecia firmy x przez firme y, napewno jest spelnieniem zawodowym, nową poprzeczka i tak czlowiek moze sie spelniac zawodowo, natomiast ciezka praca fizyczna przy tasmie raczej zniecheca do odczuowania radosci z życia

lechrumski

Napisane przez WomboCombo

Po prostu planuj wcześniej co masz zrobić i miej ku temu silne po co czyli co Ci to da w przyszłości, inaczej chwilowa przyjemność w postaci filmików itp będzie silniejsza od realizowania Twoich planów. Failing to plan is planning to fail. Czyli porażka w planowaniu jest planowaniem porażki. Jak nie nauczysz swojego umysłu na czym ma się skupić to on zacznie wybierać za Ciebie losowe czynności jak oglądanie TV. Przerabialiśmy ten temat tysiące razy na forum, w spisie tematów znajdziesz mnóstwo materiałów odnośnie planowania itp. Naprawdę nie znajdziesz tutaj złotego środka. Korzystasz ze strategii które notorycznie się nie sprawdzają, więc zacznij coś zmieniać - proste:)