Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] książka

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
497 Wyświetlenia

Witam.
Szukam jakiejś książki ciekawej która by mnie zmotywowała do... no własnie, przezwyciężenia lenistwa, lepszej organizacji czasu, lepszego wykorzystywania czasu, rozwoju, pracy nad sobą, sam nie wiem czego jeszcze. Po obejrzeniu filmu Siła Spokoju, miałem ochote przeczytać książkę napisaną przez Dana Millmana który był inspiracją do stworzenia tego filmu. Książka nazywa sie "way of the peacefull warrior" czy jakoś tak ale oczywiście wkońcu jej nie przeczytałem bo mi sie nie chciało :D Czytał ją ktoś może i poleciłby mi ją? A jak nikt nie czytał to może polecicie mi jakąś inną dobrą książke bo mam teraz tydzień wolnego to bym sobie ją chętnie pochłonął. I super by było jakby można było ją znaleźć w jakiejś bibliotece, ale jak nie to moge ja kupic w empiku czy gdzieś..
Pozdrawiam.

5 odpowiedzi

zakupy na rapidshare i sieci sklepów torrent. nawet w polskiej wersji językowej

lechrumski

Ja wierzę w to, że byłeś kiedyś do czegoś bardzo mocno zmotywowany. Na pewno przeżyłeś ten stan. A skoro tak to motywacja jest czymś co masz głęboko w sobie tylko przykryłeś to grubą warstwą lenistwa, odkładania rzeczy na później i nieużytecznych przekonań. Jest duża różnica między nauczeniem się czegoś a zdaniem sobie sprawy, że masz coś w sobie tylko aktualnie nie masz do tego dostępu.

Optymalnym rozwiązaniem jest sytuacja kiedy droga jest celem samym w sobie, np. celem jest nie tylko bankroll 100k $ ale również sama gra sprawia Ci przyjemność a więc jest celem samym w sobie. Jeśli w jakiś kontekstach życiowych tak nie masz to zadbaj o to, żeby cel był ważniejszy niż droga. Tzn to co chcesz osiągnąć np. nauczyć się włoskiego było o wiele ważniejsze dla Ciebie niż to co będziesz musiał zrobić żeby tego włoskiego się nauczyć. Jeśli cel będzie zbyt mało ważny dla Ciebie wówczas pojawia się słomiany zapał.

Co do książek na ten temat to mogę zaproponować Ci Briana Tracy'ego i Anthony'ego Robbinsa.

Pozdrawiam

eSGe

Napisane przez tjall77

zakupy na rapidshare i sieci sklepów torrent. nawet w polskiej wersji językowej

Słuchałem audiobooka polecam :f_thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

A jakieś konkretne tytuły?

lechrumski

Może być np "Zjedz tę żabę" B. Tracy
"Obudź w sobie olbrzyma" A. Robbins
"Wolność jest wszystkim a miłość to cała reszta" R.Bandler, O. Fritzpatrick

Natomiast ja zdecydowanie skłaniam się do polecania autorów a nie konkretnych tytułów :)