Przejdź do forum
jak wyjasnic rodzic...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] jak wyjasnic rodzicom decyzje?

25 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
2,251 Wyświetlenia

studia nic nie znacza, wiec sie nie doluj tym :)

ja tez zmienilem raz kierunek po 2 latach, pozniej na 3cim roku innego kierunku wraz z koncem zasadniczej sluzby wojskowej moje checi zniknely jak za dotknieciam magicznej rozdzki :) studia nie zajac

Ja bym to zrobił tak:

"mamo, tato - postanowiłem zostać gejem... Nie no, żaróweczka. Zmieniam studia"

Ja rzuciłem po pierwszym semestrze studia na PW, oj było śmiechu. :f_biggrin: I szczerze mówiąc bardziej niż swoim życiem poza studiami przejmowałem się tym jak to w domu zostanie odebrane. W końcu zaakceptowali to, a ja uważam, że była to bardzo dobra decyzja, oszczędzająca mi co najmniej pół roku męczarni w nielubianym miejscu.

Jeśli masz zrezygnować na 3 czy 4 semestrze to dezerteruj teraz. Bo to jest ucieczka swojego rodzaju, co do tego nie mam wątpliwości.

Rantrave
Oldschool Grinder

Napisane przez Fil1987
Hej,

Tak jak napisałeś - ta świadomość i motywacja, może sprawić, że to nie będzie stracony rok, a właściwie wiele zaoszczędzonych lat. Czasem trzeba coś poświęcić, zrobić rewolucję, by zrozumieć co się naprawdę liczy i poczuć się dobrze. Zrób dokładnie tak jak napisał crepusculare.

Napisane przez Rantrave
Stary trzymasz pod szafą i magicznie uzupełniają się tam oceny i stajesz się studentem 2 roku.

Rodzicom pokazujesz swój stary indeks i oni żyją z błogą nieświadomością, że mój syn jest super i zdaje studia. Ty za to masz spokojny mindest i możesz spokojnie realizować swój plan.

Człowiek, który tak szanuje swoich rodziców z pewnością czułby się doskonale okłamując ich, że jest studentem drugiego roku. Poza tym kłamstwo ma krótkie nogi - ciekaw jestem jak napisałby pracę magisterską, którą dałby na pamiątkę rodzicom rok przed końcem studiów...

Autor tematu pyta sie co zrobic, albo jak rozwiazac ten problem aby rodzice dali mu spokoj. Podalem mu dobry nawet pomysl jak zrobic, aby miec spokoj a rodzice mysleli ze ich syn zdaje rok za rokiem. Kwestie moralne czy klamstwo ma krotkie nogi, to nie jest temat od tego.

lechrumski
BlackMember

Rantrave +1

Dokładnie tak. Pytanie było o to jak tłumaczyć rodzicom decyzje a nie co zrobic:) Ehhh sam sie na tym czasem lapie ze nie odpowiadam na pytanie tylko chce kogos uszczesliwiac na sile - dzieki za zwrocenie na to uwagi.

Ja 4 lata studiowałem na mechanicznym, dwie dziekanki, szedłem na 3ci rok znów z długiem zabrałem papiery i poszedłem zaocznie na informatykę dalej na politechnice. 4 lata > 1 rok.
I wiesz co ? To jedna z najlepszych decyzji w moim życiu, teraz kończę informatykę co prawda dopiero inż po 7 latach studiowania, pracuje w branży od roku, rozwijam się cały czas, douczam sam,w pracy mam już zwyczaj robić więcej niż mam w obowiązkach ( co oczywiście daje znaki w premiach ) i głównie dlatego, że sprawia mi to przyjemność.

Nie wyobrażam sobie jakbym miał całe życie robić coś czego nie lubię.
Rodzicie ani nikt inny za Ciebie do pracy chodzić nie będzie tylko Ty sam.

Twoje życie Twój wybór, robisz to co chcesz.

Pozdro ;]