Przejdź do forum
Fast learning + pyt...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Fast learning + pytanie

7 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
464 Wyświetlenia
Shad0w69

Jak się tego nauczyć? Tu jest duużo ponad 20 wyrazów, więc ostatnia metoda co podałeś raczej się nie sprawdzi (chyba, ze będę mial mapke do 100 wyrazów).
Tu podaje tylko 2 zagadnienia, mam takich ok 30 do nauczenia. Jak się do tego zabrać?

Surówka - Stop żelaza z węglem, krzemem, manganem, fosforem i siarką, o zawartości węgla powyżej 2 %, będący produktem redukcji rudy w piecu. Surówka hutnicza, przeznaczona do dalszej przeróbki odlewana jest w postaci bloczków zwanych gąskami. Podział surówek Ze względu na budowę: *biała, zawierająca węgiel wyłącznie w postaci cementytu; *szara, zawierająca węgiel w stanie wolnym w postaci grafitu; *pstra, (połowiczna), zawierająca węgiel w postaci cementytu i grafitu; Podział ze względu na zawartość fosforu: *fosforowa, o zawartości fosforu do 1,2 %; *hematytowa. O zawartości fosforu do 0,1 % Podział ze względu na przeznaczenie: *besemerowska, o dużej zawartości krzemu, nie zawierająca fosforu i siarki przeznaczona do wytwarzania stali metodą Bessemera; *martenowska, przeznaczona do wytwarzania stali w piecach martenowskich; *tomasowska, o dużej zawartości fosforu i małej zawartości krzemu, przeznaczona do wytwarzania stali metodą Thomasa; *odlewnicza, przeznaczona do przetopu w odlewniach żeliwa.

Odlewanie ciśnieniowe - Metoda jest rozwinięciem odlewania kokilowego i polega na wprowadzaniu do formy ciekłego metalu na który wywarte jest ciśnienie 2,0- 350 MN/M2. Metoda ma zastosowanie w masowej produkcji odlewów małych i średnich ( do 50 kg) o dowolnym kształcie i dużych dokładnościach wymiarowych oraz cienkich ściankach. Najczęściej wykorzystywana jest do odlewania stopów miedzi, ołowiu, aluminium, cyny i cynku; Zalety: bardzo duża dokładność wymiarowa, *bardzo mała chropowatość, *możliwość uzyskiwania odlewów o cienkich ściankach, *ograniczenie lub wyeliminowanie obróbki skrawaniem, *bardzo duża wydajność; Wady: wysoki koszt maszyn i oprzyrządowania, *długi czas przygotowania produkcji, *ograniczona masa i wielkość odlewów, *trudność wykonywania odlewów grubościennych, *ograniczone zastosowanie do określonych stopów

6 odpowiedzi
lechrumski

Masz na to 3 metody:

1) Zrozumienie. Nie wiem co studiujesz, ale to mi przypomina moje zajęcia z materiałoznawstwa:D Jeżeli jesteś z tego dobry i się tym interesujesz to nie zaczynasz od 0 tylko masz już określoną wiedzę. Np rozumiesz czym jest surówka ale nie pamiętasz dokładnie z czego się składa. Wówczas zastanawiasz się do czego jest stosowana i jakie składniki są potrzebne żeby to osiągnąć. Starasz się zrozumieć każdy fragment. Dlaczego taka surówka ma 1,2% fosforu a inna mniej - bo jest stosowana tu i tu. Budujesz logiczne zrozumienie przedmiotu.

2) Tworzysz mind mapę. Piszesz sobie na środku kartki surówka i od tego robisz strzałki na boki. Po jednej stronie masz zastosowanie, po drugiej rodzaje, na górze np skład a na dole coś jeszcze. Mind mapa zajmuje trochę czasu, ale umożliwia błyskawiczne powtórki.

3) Korzystasz z tego co mówiłem podczas treningu.
1- drzewo. Wyobrażasz sobie wielkie drzewo, jak mu rosną nogi. Jedna z nóg ma wielką czarną, zwęgloną stopę z wydrukowanym napisem 2%. Druga z nich w całości zrobiona jest z kruchego szkła (szkło składa się z krzemionki) Drzewo odrywa się z miejsca i idzie na spacer. W jednej ręce trzyma butelkę taniego winiacza (siarka) w drugiej ociekającego loda magnum (mangan) oraz zmrożoną lodem butelkę coca coli ( zawiera kwas ortofosforowy - jak już to przeczytasz to będziesz to łatwo kojarzył). Drzewo podchodzi do ogromnego buchającego płomieniami pieca i po kolei wrzuca tam wszystkie składniki odczepiając obie swoje nogi.

Z pieca na taśmie wychodzą głośno wrzeszczące gęsi w kształcie prostokątnych bloczków. Każda z nich potwornie gdacze. Zadowlone i uśmiechnięte drzewo idzie dalej. Na jego gałęziach siedzą ludzie. Na jednej z nich siedzi człowiek jedzący na obiad białą surówkę z cementem. Nieuważny jegomość połyka cement i wymiotuje białą surówkę na drzewo. Na drugiej gałęzi siedzi architekt szkicujący ołówkiem stadion narodowy (grafit). Architekt ubrany jest w szary garnitur.

Itd. itd. Zbuduj sobie taką historię - jak poświęcisz na nią 15-20 minut i zrobisz potem 2-3 szybkie powtórki po kilka minut to powinieneś to zapamiętać do końca życia. Zadbaj o to, żeby wykorzystac 10 zasadlepszego zapamietywania:

10 Zasad zapamiętywania
1) Zmysły
2) Wyolbrzymienie i przesada (Hagrid, Shrek, Godzilla,
3) Rytm i ruch
4) kolor
5) Liczby
6) Symbole
7) Porządek i wzorce
8) Atrakcyjność
9) Śmiech
10) Pozytywne myslenie

Powodzenia:)

Shad0w69 Autor wątku
Shad0w69

ok, dzięki za pomoc :)

iunctim

@Shad0w69

jakbyś był zainteresowany wizytą w takiej odlewni ciśnieniowej daj znać, myślę że będzie łatwiej zapamiętać :)

dlrzz

Uczyłem się dokładnie tego samego i tak jak pisze lechrumski - drzewko jest bardzo przydatne. Tylko że ja wybierałem sobie poszczególne słowa z tych zdań i wstawiałem do różnych gałęzi np. surówka, żelazo+węgiel i dodatkowe składniki, >2%, ruda-piec, gąski itd., po czym łączyłem to w spójną całość. Budowanie zdań już jest pozostawione wyobraźni.

Powodzenia :P

lechrumski

Napisane przez iunctim
@Shad0w69

jakbyś był zainteresowany wizytą w takiej odlewni ciśnieniowej daj znać, myślę że będzie łatwiej zapamiętać :)

Wow _o: no to mnie mega zaskoczyłeś :D pozytywnie oczywiście. To jest dopiero pomoc :)

Shad0w69 Autor wątku
Shad0w69

Napisane przez iunctim
@Shad0w69

wow
jak bym poprawiał to we wrześniu, to chętnie przed tym skorzystam z propozycji
dzieki :P