Przejdź do forum
Droga rozwoju osobi...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Droga rozwoju osobistego. Od czego zacząć?

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,714 Wyświetlenia
Qbaloz
PokerStrategist

Witam,

W wielu tematach na tym forum jest mowa o rozwoju osobistym i książkach, które warto przeczytać. Sam zainteresowałem się tym tematem i nie tylko ze względu na pokera, gdyż widzę ich zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia.

Jednak tych książek jest bardzo dużo i mi, jako osobie, która dopiero zaczyna się tym interesować ciężko jest powiedzieć czy dana książka jest warta przeczytania.

Są książki o pozytywnym nastawieniu, zarządzaniu czasem, motywacyjne, o szybszym przyswajaniu wiedzy itd. Od której dziedziny rozwoju osobistego zacząć? Od książek, które zmienią nasze nastawienie, może od technik szybkiej nauki, aby na przyszłość szybciej przyswajać wiedzę z kolejnych pozycji?

Prosiłbym Ciebie Leszku, jeśli mogę się tak bezpośrednio do Ciebie zwracać, o wypisanie kilku obowiązkowych pozycji, które trzeba przeczytać i dokładne nakreślenie od jakiej tematyki takich książek zacząć. Jeśli to możliwe, to wręcz nakreślenie jak wyglądała by teraz Twoja droga nauki gdybyś rozpoczynał wszystko jeszcze raz.

Może istnieją jeszcze jakieś źródła, które teraz nie przychodzą mi do głowy?

Pozdrawiam, Qbaloz

@edit
Oczywiście nie liczę, że wypiszesz pełno tytułów. Bardziej chodzi mi o tematykę książek + parę pozycji obowiązkowych.

5 odpowiedzi
lechrumski
BlackMember

Rozwoj osobisty to bardzo szerokie pojecie. Jak uczysz sie gotowac obiad ktorego wczesniej nie gotowales to tez sie rozwijasz, jak zwiedzasz nowe miejsce, w ktorym jeszcze nie byles to Twoj umysl buduje nowe polaczenia neuronalne bo uczysz sie czegos nowego i jednoczesnie sie rozwijasz. Czasami wrecz zastanawiam sie czy mozna sie nie rozwijac :)

Biorac pod uwage to co napisales mysle ze rozwoj osobisty moglbym podzielic na nastepujace dziedziny:
-planowanie, motywacja, zarzadzanie czasem
-szybka nauka
-zdrowie
-duchowosc
-inteligencja finansowa
-biznes, marketing, ekonomia, finanse
-NLP
-terapia
-uczenie innych

Z mojej perspektywy polecilbym nastepujace pozycje:

1) planowanie, motywacja, zarzadzanie czasem
Brian Tracy - wszystko, np. "Zjedz te zabe", "Plan lotu", "Maksimum osiagniec"
Anthony Robbins "Obudz w sobie olbrzyma"

2) szybka nauka
Tony Buzan - wszystko
Kevin Trudeau - wszystko

3) Zdrowie
Michal Tombak - wszystko, np "Droga do zdrowia"

4) Duchowosc
Osho - wszystko. Natomiast Za ta dzialke zabralbym sie po 2-3 latach najwczesniej:)

5) Inteligencja finansowa
Robert Kiyosaki - wszystko zaczynajac od "bogaty ojciec, biedny ojciec" -

6) biznes, marketing, ekonomia, finanse
oczywiscie w zaleznosci co Cie interesuje, ale wiecje skorzystasz tutaj na szkoleniach niz ksiazkach

7) NLP - Richard Bandler, Paul McKenna, O'Connor - wszystko
zaczalbym od "Wolnosc jest wszystkim a milosc to cala reszta" R. Bandler O.Fritzpatrick, "Ty mysl, inaczej zrobia to za Ciebie" M. Grzesiak oraz "umysl, jak z niego wreszcie korzystac" R.Bandler

8) Terapia - R.Bandler , Frank Farrelly, Andrzej Setman - wszystko, szczegolnie polecam "Terapie prowokatyna" F. Farrelliego oraz "Tak... chce kochac" A. Setmana

9) Uczenie innych i prowadzenie szkolen - "Wyjatkowy nauczyciel" Mateusz Grzesiak

To tak w najwiekszym skrocie :)

Jesli mialbym polecic cos na sam poczatek to mysle ze Briana Triacego, np. "Plan lotu" i Roberta Kiyosakiego "Bogaty ojciec, biedny ojciec" a z NLP "Wolnosc jest wszystkim a milosc to cala reszta" Bandler, Fritzpatrick oraz "Ty Mysl" Grzesiaka. Te ksiazki pomoga Ci wziac pelna odpowiedzialnosc za swoje zycie, rozwoj a to juz stumilowy krok w Twoim rozwoju osobistym.

Pozdr

mgrudzie
Oldschool Grinder

jestem pod koniec czytania Wolnosc jest wszystkim a milosc to cala reszta I muszę powiedzieć ze książka jest super.

Oprócz książek w internecie można znaleźć bardzo dużo materiałów video z różnych szkoleń czy wykładów

krzyziu1
PokerStrategist

Napisane przez mgrudzie
jestem pod koniec czytania Wolnosc jest wszystkim a milosc to cala reszta I muszę powiedzieć ze książka jest super.

Oprócz książek w internecie można znaleźć bardzo dużo materiałów video z różnych szkoleń czy wykładów

Ja też i najbardziej podoba mi się "ZAMKNIJ KURWA RYJ" :)

lechrumski
BlackMember

Ksiazka jest swietna i co wazne jest cala napisana w bardzo okreslony sposob, tak wiec nie polecam odkladac jej po 30-40 stronach. Jak juz zaczynasz czytac to przeczytaj ja do konca. Ksiazka przeprowadza czytelnika przez wiele problemow, poprzez okreslone stany emocjonalne az do rozwiazan. Jesli ktos skonczy czytac po 30 stronach to zostanie z problemami bez zadnych rozwiazan, wiec czytamy do konca:)

mgrudzie
Oldschool Grinder

mi bardziej zostalo 30 do konca :) roznie bywalo z regularnym czytaniem, ale ją skoncze w marcu jeszcze