Przejdź do forum
Czy gra z fishami m...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czy gra z fishami moze pogorszyc nasze A-game??

9 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
639 Wyświetlenia
Pilmac
PokerStrategist

Witam.
Jak w tytule. Niby mowi sie ze zawsze trzeba dostosowac sie do przeciwnika i z stad pojawia sie moje pytanie.
Sprawa jest taka ze musialem zminic poker room ( nie bede wymienial na ktory) i zauwazylem ze moja gra musiala ulec kosmiczniej zmianie ze wzgledu na fishow ktorzy tam graja. Jesli probuje ustalic ich range to moge spokojnie napisac 100%. Przez co ja tez sprawdzam z duzo szerszym rangem i gdy pozniej analizuje moja gre to teoretycznie znajduje sporo bledow, ktore mimo to przynasza zyski. Mam na mysli tu sytuacje typu:

Gram z gosciem ktory wchodzi w kazde rozdanie. Sprawdzam go z AT. Na bordzie pada J T x, gosc robi cbeta za 3/4 puli. Ja sprawdzam. Turn to brick.
Gosc Cbetuje turna znowu za ok 3/4 puli. Normlanie bym cos takiego zrzucil ale ze wzgledu ze jest taki loose to go calluje. Na river znowu brick, jego bet sprawdzam i ty pokazuje mi Aira. Potrójna beczka z airem :O.

Tak wiem, ze to fishe, ale boje sie zeby za bardzo nie popasc w loose gre i nie stac sie calling station. A jako ze jestem poczatkujacym graczem takie praktyki raczej nie polepszaja mojej gry.

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
maginott
Oldschool Grinder

Grasz w poksa żeby zarabiać kasę czy żeby się tłuc z regami?

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Ale chyba widząc fisha na stole nie otwierasz rozdania/sprawdzasz z 72o? Sama idea poluźnienia swoich zasięgów przeciw słabym graczom nie jest zła, o ile mówimy o poluźnianiu typu zamiast zagrać coldcall z AQ+ (co powiedzmy przykładowo robisz przeciw dobremu graczowi) to caldcallujesz AT+

Zamiast otwierać AJ+, otwierasz A9+, widząc fisha na blindach.

Ale jeśli właśnie grasz coldcall 94o, bo otwiera fish - to zdecydowanie musisz przemyśleć swoje postępowanie ;)

Odpowiedz
Cytat

Ja definiując fisha mam na myśli osobę która gra agresywnie do końca, ponieważ za wszelką cenę chce wygrać i często po prostu blefuje, więc na fisha jedyną słuszną strategią ( jeśli założymy że chcemy wygrać A-game ) jest gra calling station aż do rivera, ponieważ jeśli wcześniej ( np. po flopie ) narzucisz mu swoją grę tj. przebijając go to gość może się wystrarszyć i spasować, lub callnąć do raisa później tylko checkując i spasując przy Twoim przejęciu inicjatywy. Jeśli jesteś dialerem to w zasadzie fish robi wszystko za Ciebie, jeśli na odwrót do Ciebie będzie należała końcowa strategia na riverze w tym Twoje A-Game.

Wiadomo też że grając z fishami na pewno prędzej czy później wyłapiesz Bad Beata ( ja mam tak mega często ) i pytanie jak wtedy zachowa się Twoja psychika i jak wpłynie na późniejszy A-Game, ale tak jak napisał poprzednik nie sądzę żebyś pogorszył swoją taktykę i zaczął nagle grać agresywnie z jakimiś słabymi kartami co najwyżej możesz pogorszyć strategie, czyli staniesz się bardziej agresywny, nie dopatrzysz czegoś i trafisz drugi raz Bad beata itp.
także "Twoje życie w Twoich rękach jest"

Powodzonka

Odpowiedz
Cytat
maginott
Oldschool Grinder

Napisane przez Krakowiaczek20
Ja definiując fisha mam na myśli osobę która gra agresywnie do końca, ponieważ za wszelką cenę chce wygrać i często po prostu blefuje, więc na fisha jedyną słuszną strategią ( jeśli założymy że chcemy wygrać A-game ) jest gra calling station aż do rivera, ponieważ jeśli wcześniej ( np. po flopie ) narzucisz mu swoją grę tj. przebijając go to gość może się wystrarszyć i spasować, lub callnąć do raisa później tylko checkując i spasując przy Twoim przejęciu inicjatywy. Jeśli jesteś dialerem to w zasadzie fish robi wszystko za Ciebie, jeśli na odwrót do Ciebie będzie należała końcowa strategia na riverze w tym Twoje A-Game.

Dość wąska definicja fisha. Jak ktoś gra 70/5/0, nie betuje i nie folduje do cbetów, to już go uznajesz za rega czy też czekasz aż sam betnie? ;)

Ogólnie nie generalizujmy. Fishy jest mnóstwo, czasem są agromałpkami czasami x/c z jednym gutshotem albo jednym overem. Na każdego gra się inaczej.

Wracając do głównego topicu. Definicją Twojej AGame powinno być podejmowanie zawsze optymalnych decyzji w zależności od danych i warunków brzegowych. Gra z fishami to część Twojego rzemiosła i różni się od gry na regów ale z niej głównie pochodzi Twój winrate więc też musisz ją porządnie opanować.
Jeśli faktycznie zaczniesz stosować wzorce gry z fishami przeciwko regom i robić luźne hero calle to faktycznie nie będzie porządany efekt, no ale po to pracuje się nad grą i analizuje rozdania żeby takie rzeczy wyłapywać i eliminować.

A póki co raczej cieszyłbym się z faktu, że masz przy stole dużo fishy niż nim smucił :sdrink

Odpowiedz
Cytat
McBurak
Elite Grinder

gra z fishami to najlepszy sposob na uczenie sie exploitow - poniewaz da sie dokladniej okreslic ich range w danych spotach, dobry gracz jest w stanie robic nieprawdopodobne adjusty vs fishe, typu fold k high flusha na niesparowanym boardzie czy call z J high za stacka.

Problem pojawia sie jednak, jak grasz na dobrych regow i musisz sie starac grac unexploitable (gto-ish). Sa to dwa rozne podejscia, ktore sa dosc mocno sprzeczne. Bardzo prosty przyklad - podejscie gto nakazuje ci (bez wzgledu na przeciwnika) bluffcatchowac z top bluffcatching range (z uwzglednieniem blockerow) - tymczasem niektorzy fishe/slabe regi moga w danym spocie w ogole nie miec bluffing range, dzieki czemu mozemy sie nie martwic konstruowaniem jakiegokolwie bluffcatching range i robic (poprawne) exploitable foldy.

Innymi slowy, grajac glownie z regami, zmniejszasz swoj winrate vs fishe, a grajac glownie z fishami, zmniejszasz swoj wr vs regi. Gdzies tak od midstakes trzeba po prostu dokonac wyboru, czy chcesz sie uczyc gry exploitable i robic ostre table selection, czy grac z kazdym i ogarniac gre od strony gto. Na nizszych stawkach nawet dobre regi popelniaja wciaz tyle bledow, ze mozna spokojnie po prostu grac z nimi exploity.

Odpowiedz
Cytat
BleakAmaranth
BlackMember

Napisane przez Krakowiaczek20

Wiadomo też że grając z fishami na pewno prędzej czy później wyłapiesz Bad Beata ( ja mam tak mega często ) i pytanie jak wtedy zachowa się Twoja psychika i jak wpłynie na późniejszy A-Game, ale tak jak napisał poprzednik nie sądzę żebyś pogorszył swoją taktykę i zaczął nagle grać agresywnie z jakimiś słabymi kartami co najwyżej możesz pogorszyć strategie, czyli staniesz się bardziej agresywny, nie dopatrzysz czegoś i trafisz drugi raz Bad beata itp.
także "Twoje życie w Twoich rękach jest"

Powodzonka

:heart:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez McBurak
dobry gracz jest w stanie robic nieprawdopodobne adjusty vs fishe - call z J high za stacka.

Musi być naprawdę znakomity, skoro z fishem dotarł do rivera z J hi i łapie blefa kiedy ten gra all in :truestory:

Odpowiedz
Cytat
McBurak
Elite Grinder

na dobrego gracza takie adjusty sa niemozliwe, bo zawsze bedzie chociaz minimalnie zbalansowany. Na fishow jak najbardziej, samemu mi sie zdarzalo takie calle robic. Pisze o hu, zeby wszystko bylo jasne, ale na 6maxach bedzie to wygladac podobnie - fishe graja na szerokich range'ach pre, wiec mozesz przeciwko nim grac rowniez eksploitatywnie szeroko, zeby maksymalizowac ev, co upodobni taka gre to gry gry hu. Zreszta dobre regi na 6maxach tez juz zaczynaja bronic po 70% bb vs btn rowniez vs reg, wiec ogolnie chyba w te strone to idzie.

Odpowiedz
Cytat