Hej,:milord:
prowadzę badania do pracy magisterskiej, tematem pracy są osobowości pokerzystów. Wklejam link do anonimowej ankiety, bardzo Was proszę o pomoc, wystarczy poświęcić tylko max 5 min a temat jest naprawdę ciekawy. Dzięki za pomoc !
Badania osobowości pokerzystow
Hej
kłamstwo pierwsze : ankieta nie zajmuje 5 minut , dlatego jej nie wypełnię a chciałem ,kara za kłamstwo
kłamstwo drugie :pytania sa skonstruowane i zapożyczone pod analize osób uzależnionych i w nałogu , więc to nie ma nic wspólnego z osobowosciami pokerzystów
posta uwazam za fake
napisz chociaz prawdę co studiujesz i jaki na prawdę ma cel ta ankieta to zwiekszysz szanse ,że rzeczywiscie więcej osób wypełni ta ankiete
Racja, żadnego związku z pokerem! Wypełniłem do 8 pytania i dalej nie byłem w stanie, wybacz
Ojezu, musze interweniowac chyba.
Nikt tutaj nie zarzuca, ze ludzie grajacy w pokera sa uzaleznieni. Te pytania nie sa zawarte tutaj bez powodu. Maja swoja role. Wrecz musza tutaj sie znalezc by badanie bylo poprawne z metodologicznego punktu widzenia. Takze, jezeli ktos nie jest uzalezniony, to zamiast gadac bzdury na forum i wysmiewac cos o czym nie ma pojecia niech po prostu zaznaczy 1. Proste
PS: Poker to hazard. Get over it.
Dodam jeszcze, ze w badaniu nie musi byc uzyte slowo "poker", zeby badanie bylo z pokerem zwiazane. Wystarczy ze my, pokerzysci, stanowimy grupe badawcza i wszelkie zwiazki osobowosci z pokerem beda rozpatrywane na etapie analizy. Kolezanka po prostu poprosila nas zebysmy wypelnili badanie. Pewnie feedback rowniez jest dla niej cenny, ale wydaje mi sie, ze jednak liczylaby na cos wiecej niz "fake".
Jeszcze jedno: w pracy LUB szkole. Logika. A jak nie grales w czasach szkolnych lub pracy, to zaznacz "nie zgadzam sie" i juz.
Czy kiedykolwiek, po przegraniu wracałeś następnego dnia, żeby się odegrać?
Zawsze? Taki tryb grindera? Poker to nie każdego dnia profit. W pracy zapewne by zostało to pytanie i odpowiedzi przedstawione w czarnym świetle :f_o:.
@kamil: kwestia interpretacji. Wracałeś, ale nie, żeby się odegrać. Jesteś grinderem i rozumiesz, że nie musisz 'się odgrywać'. Wracałeś po prostu grać dalej, więc odpowiedź brzmi 'nie'
Tak, zdaję sobie sprawę, że to kwestia interpretacji. Jednak sporo osób, które będą odpowiadać w tej ankiecie mogą o tym nie wiedzieć (tak przypuszczam). Uważam, że pytanie powinno być lepiej sformułowane i w obecnej formule nie jest możliwe wnioskowanie statystyczne na podstawie tego pytania.
Pozdrawiam.
No i to juz jest dobry feedback
i rowniez sie z tym zgodze, ze pytania kierowane do pokerzystow powinny byc inaczej sformulowane. Kwestia tylko taka, czy pytania sa autorstwa pogoDyny1, czy korzysta z opracowanego narzedzia. W tym drugim przypadku niestety nie ma mozliwosci ingerencji w tresc pytania, bo zmieniloby to wlasciwosci psychometryczne testu.
Wypełniłbym, ale nie lubię ankiet gdzie pytania są niesprecyzowane i użyte są sformułowania "często", "czasami", "rzadko". Wyniki takich badań można o kant dupy rozbić, bo dla każdego "często", "czasami", "rzadko" oznacza co innego. Jak czytam takie pytania to myślę sobie, co autor miał na myśli.
Napisane przez allinntopsad
kłamstwo drugie :pytania sa skonstruowane i zapożyczone pod analize osób uzależnionych i w nałogu , więc to nie ma nic wspólnego z osobowosciami pokerzystów
Nie sorry- jestem psychologiem i z tego co widzę kwestionariusz składa się z przynajmniej 3 testów z których pierwszy jest popularnym testem psychologicznym do badania osobowości.
Zakładam że założeniem pracy jest zestawienie wyników czynników osobowości z zachowaniami związanymi z brakiem kontroli nad grą (i zapewne porównanie z jakimiś innymi grupami badanych)
Natomiast samo w sobie jest ciekawe to jak awersyjnie reagujecie na sugestię o nałogu. Cóż.
napisz chociaz prawdę co studiujesz i jaki na prawdę ma cel ta ankieta to zwiekszysz szanse ,że rzeczywiscie więcej osób wypełni ta ankiete
![]()
Skoro korzysta z testów psychologicznych mających ograniczenia co do osób stosujących (w tym przypadku do psychologów i studentów psychologii) i promotor ich stosowanie dopuścił to powinieneś wpaść na to sherlocku że jednak psychologię. Jak napisała.
Co do tego, że pojęcia użyte w treści pytań są pojęciami nieostrymi nie da się nie zgodzić
Niestety takie określenia są bardzo często wykorzystywane w przeróżnych kwestionariuszach, co mnie osobiście przeraża
W każdym razie co do "fałszywości" wyników, to już nie do końca się zgodzę. Każde narzędzie zanim zostanie użyte w badaniu psychologicznym musi zostać odpowiednio przeanalizowane pod kątem jego właściwości psychometrycznych. Także jeżeli analiza pozwala na użycie danego narzędzia, to wyniki w mniejszym lub większym stopniu będą "prawdziwe". Nie można wykorzystywać testów, które są nierzetelne itd., także jeżeli pogoDyna1 przeprowadza badanie do pracy magisterskiej, to chyba jednak ma na uwadze to, by ten kwestionariusz był adekwatnym sposobem operacjonalizacji zmiennych, jak to się mówi ;D
Wincent i AqueousIVigo dobrze piszą, ale faktycznie tzw. trafność fasadowa badania jest niska.