Mój przyjaciel mieszkający w Anglii chciał wstąpić do pewnego klubu.
Członkowie tego klubu posługują się numerami zamiast imion.
I tak Lane miał numer 32, Lloyd - 68, Lovell - 78.
Przyjacielowi memu, który miał na imię Lecky, nakazano zmianę imienia. Kiedy zapytał o powód tej zmiany, odpowiedziano mu: "Z powodu numerów. Nie możemy mieć imienia Lecky, bo mamy już imię Lucas".
Przyjaciel mój zmienił więc imię na Leckie.
Jaki otrzymał numer?
Yh... Nie chce mi sie liczyc ale pewnie chodzi o to ze A = 1, B = 2 itd. i sumuje sie.
Czyli jego imie 12 + 5 + 3 + 11 + 9 + 5 = 45
ech....
sorry, przepisałem zagadkę jak głupie ciele, nie sprawdzając, czy jest poprawna (założyłem, że jest
).
Numery poprawione, ale to i tak too late.
Gier32o dajesz.....
Hmm... Będe pisał z głowy mam nadzieje ze dobrze pamietam i jeszcze tej zagadki tutaj nie było
Był sklep z kapeluszami, przychodzi gościu i kupuje kapelusz za 60zł. Właściciel nie może wydać i idzie rozmienić 100zł które dostał do fryzjera. Fryzjer mu rozmienia, właściciel wydaje resztę (40zł) klientowi. Po pewnym czasie przychodzi fryzjer i mówi, że 100zł jest fałszywe. Właściciel chcąc nie chcąc oddaje fryzjerowi 100zł. Właściciel jest załamany, stracił 100zł, kapelusz i jeszcze wydał klientowi resztę, ale nie może się doliczyć ile tak naprawdę jest na minusie...
Pytanie: Ile?
Napisane przez persii
![]()
![]()
40 + kapelusz imo
Jasne ze stowkie. Po wydaniu klientowi 40pln mial 60pln w kasie. Pozniej musial oddac 100 fryzjerowi wiec mial juz 40pln straty (60 - 100 = - 40). A ze do strat musi doliczyc kapelusz, to wychodzi 100pln [(-40) - 60 = - 100]
Imo 140zł
dlaczego 140zł?
Nie dostał nic (bo fałszywka = 0 zł)
Oddał 40 klientowi.
Oddał 100 fryzjerowi.
No i oczywiście kapelusz.
Ale w kasie ma minus 140zł
Pozdro!
No wiadomo ze kupuje go taniej ale tego nie jestesmy w stanie obliczyc wiec zakladam, ze chodzi o sama strate w kasie czy tez pudelku, w ktorym trzyma dziegi
Stówa na minusie, nie licząc VATu i nieznanego dla nas zysku właściciela ze sprzedaży kapelusza
Odp:
Gdy dostaje od klienta 100zł nie przedstawiaja one wartosci, na minusie jest 40zł i 60zł za kapelusz, idzie do fryzjera, za bezwartosciowa stowe dostaje prawdziwe sto zloty, jest na zero. Przychodzi fryzjer, daje mu prawdziwa stowe czyli jest 100zł na minusie.
Inne uzasadnienie: Gdyby ta stowa byla prawdziwa nie byłoby problemu.
Napisane przez TimotheeS
Imo 140zł![]()
dlaczego 140zł?
Oddał 40 klientowi.
Oddał 100 fryzjerowi.
Ale w kasie ma minus 140zł![]()
Pozdro!
Skoro nie dostał nic to fryzjerowi oddał też NIC bo to była fałszywka
Dokladnie.
Dostal nic ale zamienil to nic na 100pln i to z tego oddal 40 klientowi i 100 fryzjerowi.
To tak samo jakby kapelusz kosztowal 100 i dostal za niego falszywke. Czyli jest 100 na minusie.
Nie wiem czy persii czy 4bs3nt powinien zadawac wiec dam nastepna bo mi sie przypomniała :>
3 gości poszło na pizze
Wybrali sobie pizze za 25zł. Stwierdzili, że każdy da po 10zł, kelner każdemu odda po złotówce a sam dostanie 2zł napiwku.
Podsumowujac:
Każdy z nich dał 10zł i otrzymał spowrotem 1zł, czyli każdy za pizzę zapłacił 9zł a kelner dostał 2zł napiwku. 27 + 2 = 29 ... Gdzie brakujaca zlotowka?
Napisane przez perun86
Napisane przez TimotheeS
Imo 140zł![]()
dlaczego 140zł?
Oddał 40 klientowi.
Oddał 100 fryzjerowi.
Ale w kasie ma minus 140zł![]()
Pozdro!
Skoro nie dostał nic to fryzjerowi oddał też NIC bo to była fałszywka
![]()
a, no właśnie, wyszedł na minus 40zł i kapelusz.
Tak więc na prawdę wyszedł na minus 100zł.
miał mieć 100zł a miał fałszywkę (fryzjerowi najpierw zabrał stówę, potem oddał, więc na minus jest tylko tą stówę, bo dostał 100zł fałszywe, oddał równowartość - 40zł i kapelusz za 60zł).
Tak więc na 100% prawidłowa odpowiedź to minus 100zł.
Edit: ups, lekko się spóźniłem