Przejdź do forum
Weighed contributed...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Weighed contributed stat dla FTP

43 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
6,379 Wyświetlenia

Dla tych którzy chcą się przekonać jaki wpływ na ich rake/rakeback będa miały zmiany, znalazłem na 2+2 stat do Holdem managera:

<Stat ColumnName="WCRake" ValueExpressions="SUM(pkh.rakeamount * (phmisc.postamountpreflop + phmisc.betamountpreflop + phmisc.callamountpreflop + COALESCE(flop.betamount + flop.callamount, 0) + COALESCE(turn.betamount + turn.callamount, 0) + COALESCE(river.betamount + river.callamount, 0)) * 1. / (pkh.potsize + pkh.rakeamount)) * 0.01 AS WCRake" Evaluate="WCRake" ColumnHeader="WC Rake" ColumnFormat="$0.00" ColumnWidth="*" Tooltip="Weighted Contributed Rake" />

Wklejasz do notatnika i zapisujesz jako customstats.txt w folderze report w folderze gdzie jest Holdem manager zainstalowany, ewentualnie wrzućcie do tego pliku gdzie macie swoje "staty (więc customstats.txt)

42 odpowiedzi
blyskacz

i co dalej?

Nomedes

Napisane przez blyskacz
i co dalej?

siadasz wygodnie w fotelu, siegasz po chlodne piwo i z charakterystycznym 'sssssyk' zdejmujesz kapsel. nastepnie pociagasz lyk, trzymasz przez chwile w ustach delektujac sie wybornym smakiem, po czym polykasz i czujesz jak szlachetny trunek wedruje przez przelyk do twojego zoladka skad po chwili rozchodzi sie na cale cialo przyjemne cieplo - to alkohol przenikajacy do twojego ukladu krwionosnego - w momecie gdy ty spogladasz na ilosc wygenerowanego rake'u naliczona poprawnie wedlug nowego systemu przydzialu.

w tej krotkiej chwili czujesz ze dokonales czegos wyjatkowego, jednak to uczucie szybko odchodzi w niepamiec a ty bierzesz nastepny lyk borwara i zaczynasz pisac kolejny post na forum...

Ja dostałem maila!

Full Tilt Changes its Rake Calculation Method

Just when you thought it couldn’t possibly get worse - it has.
Full Tilt has decided to change the way it calculates each player’s rake contribution.
That said, the weighted contributed method is the most logical way to calculate rake, but what does it mean for you?

Well FT never makes a change that costs them money, so it must be costing somebody.
Remember that great line from Rounders "If you can't spot the sucker in the first half hour at the table, then you ARE the sucker." Aha!

HOW DOES THIS AFFECT YOU?

Well, you and the majority of rakeback players are tight players. This means that you will play less pots than the average fish and so your rake contribution will most likely drop. This means that your rakeback will also most likely decrease each week.

However, if you are a loose player then Christmas has truly come early for you and you should see a marked increase in your weekly rakeback.

DEALT VS. WEIGHTED CONTRIBUTED

With the Dealt method, everyone in a hand who was dealt card got an even split of the rake. So if the pot was $36 and the rake was $1.80 and there were 6 players, then each player is said to have contributed $0.30 and so you would get 27% of that.

With the Weighted Contributed method, your share of the rake is proportional to the amount you put in to the pot. So if you fold pre flop and have put nothing in to the $36 pot, you get nothing back. But if you put in $15 (of the $36) then you get 15/36 times the rake of $1.80 attributed to you. In this case that is $0.75 and you would get 27% of that in rakeback. As you can see the $0.75 is better than $0.30 Dealt, but $0 is not better than $0.30 Dealt.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez blyskacz
i co dalej?

W holdem manager'ze w report gdzie dodajesz "staty" będziesz mieć custom stat "WC Rake":

yac
Trener
yac

Po pierwszej próbce na ten miesiąc
gram 15/12 3bet 4.3
stary rake - 513$
nowy - 389$

4400 hands

Jeśli wierzyć wyliczeniom to różnica spora, na pewno przegoni to grindujących multitablerów. Dla mnie to jest zmiana in plus, ponieważ zależy mi na jak najlepszym winrate i nie gram 24 stołów pod rake, a samym rb się nie przejmuję. Jak ktoś ma styl multitablingowy, to pewnie przejdzie na starsy grać.

szok38

Yacu mógłbyś doprecyzować dlaczego nowe zmiany są na plus ?? W sensie finansowym wydaje mi się póki co :
1. Minimalnie zyskują gracze bez RB - im wyższy limit tym lepiej.
2.Traci Ps i inni współpracujący...
3.Traci zdecydowana większość cashowych graczy PS - im niższy limit tym gorzej(dodatkowo chyba najgorszy przelicznik w tej chwili przy zdobywaniu statusów Ps) .
4. Zyskują gracze SNG( jedyni szczęśliwcy ... ? ) .
5. Zyskuje FTP .
No chyba ,że widzisz inne - długoterminowe zyski ?
Pozdro

yac
Trener
yac

Cześć

Po analizie jednak dziś stwierdziłem, że te nowości szkodą, w tym mnie najbardziej - graczowi cashowego Full Ring. Normalnie mialem miesiecznie MGR rake w okolicah 4000$, co dawało 1100$ zwrotu. Teraz ten rakeback spadł do 20%, co daje 800%, czyli trace na tym 300$ miesięcznie.

Dopiero dziś zauważyłem, że zlikwidowano Iron Man plus, z którego miałem rocznie 1000$ z bonusów kupowanych za medale. Teraz tego nie ma i pozostaje mi grac freerolle chyba?

Zobaczymy jeszcze jak będzie wyglądała sprawa w rake race, może tam uda się zająć TOP100, jeśli tyle osób ucieknie z FTP, co daje 2400$ rocznie a przy TOP200 (które teraz na bank będę osiągał) jest to 1200$ rocznie. niższy poziom w rake race i powtórne obniżenie cen bonusów z Black Card Store to jedyne co mnie może na FTP zatrzymać przed ucieczką na starsy przy obecnych warunkach.

Napisane przez szok38
Yacu mógłbyś doprecyzować dlaczego nowe zmiany są na plus ?? W sensie finansowym wydaje mi się póki co :
3.Traci zdecydowana większość cashowych graczy PS - im niższy limit tym gorzej(dodatkowo chyba najgorszy przelicznik w tej chwili przy zdobywaniu statusów Ps) .
5. Zyskuje FTP .
Pozdro

a co zyskuja gracze sng ,te 3 punkty za 1$rake.po tym jak zabrali bonus cash za iron man nikt nic nie zyskal a wszyscy stracili.dziwie ci sie yac przeciez multitabler byl najlatwiejszy do ogrywania bo gral przewidywalnie
aa jedynie donki zyskaly ktore alinuja sie z gownem bo teraz zamiast co tydzien wplacac kase beda wplacac co 2 tygodnie

ablazer

No niekorzystna. Miała być super promocja, a tak naprawdę jest znacznie gorzej. U mnie z tego miesiąca:

stary:601
nowy 498
Gram 15/13 po 13k hands.

Szczegółowo ile się traci/zyskuje na miesiąc będzie można powiedzieć po miesiącu powiedzmy.

hoolender

Tak generalnie mówiąc to jak są gdzieś zmiany to wątpie że są dla dobra klienta robione. Takie zmiany są przekalkulowane w ten sposób żeby room na tym skorzystał. To jest firma do robienia pieniędzy i przede wszystkim liczą się ich zyski.
Mam nadzieje że gracze grający pod rakeback się przeniosą.

Napisane przez mirko1231

dziwie ci sie yac przeciez multitabler byl najlatwiejszy do ogrywania bo gral przewidywalnie
aa jedynie donki zyskaly ktore alinuja sie z gownem bo teraz zamiast co tydzien wplacac kase beda wplacac co 2 tygodnie

Zastanawiam się czy jak masz 2 multitablerów grających 11/9 przy stole nie wolałbych ich zamienić na jakiś słabych graczy, nie musza być 70/30.
Multitabler jest może i przewidywalny ale jak chcesz ich traktować jako tych co Cię finansują to powodzenia.

Ftp na zmianie nie skorzysta bo total rake jest taki sam.

Teraz kazdy będzie miał naliczany dokładnie taki rake jaki generuje i nie będzie sytuacji ze 2 graczy generuje 40% rake calego stołu a na koniec i tak wszyscy otrzymują po równo.

Komuna upadła. Ile ugrasz tyle masz.

Zmiana raczej dobra. Nity uciekną, będzie większy odestek luznych graczy

Napisane przez baron21

wrong.

szok38

Obawiam się ;) mirko ,że gracze Ps Sng zdolni utrzymać średnią 500Fpp ( czyli zdobywcy BK) właśnie zyskują na wprowadzonych zmianach.
1. Naturalnie rakeback ich się nie zmienia.
2. Sądzę ,że bardziej ich interesowały bilety turniejowe za medale Irona niż bonusy .
3. W przypadku powyższym utrata Dodatkowych medali Irona nie jest w dotkliwa .Z nawiązką rekompensuje takową znacznie większa ilość zdobywanych Fpp. Normalnie 20 - za 1$ rake , w czasie HH 30 - za 1$ rake .

Faktycznie , jeśli zmiany dla graczy cashowych okażą się niekorzystne.To dla tych zdolnych wyrobić SuperNovą na przyszłość opcja jest dość prosta.Zawinąć się na starsy i ewentualnie wpadać co pół roku na FTP z nudów w celu błyskawicznego wyrobienia tzw. zachętowego bonusu .No chyba ,że zaraz się dowiemy o kolejnych zmianach tym razem na starsach. Temat gnębienia graczy regularnych niekorzystnymi zmianami jest przecież ostatnio dość modny...
ps.
Baron ja póki co widzę większy zysk FTP...
Pozdro

yac
Trener
yac

Miałbyś rację baron gdyby fishe miały rakeback. Oni zawsze uczestniczą w większej iloścu pul niż regularsi, a cały ich rake zabiera FTP, dlatego też te zmiany są korzystne dla firmy.

Devilne

Napisane przez baron21

Teraz kazdy będzie miał naliczany dokładnie taki rake jaki generuje i nie będzie sytuacji ze 2 graczy generuje 40% rake calego stołu a na koniec i tak wszyscy otrzymują po równo.

Komuna upadła. Ile ugrasz tyle masz.

Chciałbym, żeby tak było i żebym rb dostawał od tego rake'u jaki sam zapłaciłem.
Bo tak naprawdę rake płaci tylko ta osoba, która wygrała rozdanie. Przegrywający nie płaci nic, no bo z czego?

Jednak rake z pota jest dzielony na graczy, którzy się dołożyli do puli. Czyli bardziej skorzystają na tym gracze przegrywający, a wygrywający na tym stracą, bo muszą się dzielić swoim rake z tymi, co przegrali rozdanie.
Wcześniej rozdania, w których się nie brało udziału, a dostawało się za nie rake tę różnicę pokrywały (u mnie zawsze to było ok 85-90% faktycznego rake jaki płaciłem). Teraz już tego nie ma i rake mi nalicza 20-30% mniejszy niż poprzednio.

Także najbardziej zyskują na tym gracze przegrywający, ale też nie zawsze, bo spory odsetek tychże graczy nawet nie ma rb, bo nie wie co to jest. Stąd wniosek, że jedynym wygranym na tych zmianach jest serwis Full Tilt Poker.

sahalidis

Napisane przez mirko1231

Napisane przez szok38
5. Zyskuje FTP .
Pozdro

a co zyskuja gracze sng ,te 3 punkty za 1$rake.po tym jak zabrali bonus cash za iron man nikt nic nie zyskal a wszyscy stracili.dziwie ci sie yac przeciez multitabler byl najlatwiejszy do ogrywania bo gral przewidywalnie

Mirko,

Gdzie przeczytałeś, że cofnięty jest cash bonus za Iron Mana? Masz na myśli ten półroczny i roczny? Nigdzie takiej informacji nie zauważyłem, więc chętnie się dowiem.

Pozdrawiam

szok38

Jeśli o ten bonus chodzi , to wygląda Sahalidis ,że FTP zamierza długo zastanawiać się jaką iberaszung ;) sprawić Nam na koniec roku.
mid-year-bonus

Człowiek głębokiej wiary nie powinien zadawać pytań bez odpowiedzi ... tylko bez strachu rzucić się w odmęty grindu _rolleyes: .

sahalidis

Spoko. Właśnie czytałem na 2+2 to samo, co napisał yac w temacie, który wkleiłeś. Co do przyszłych promocji półrocznych nic nie wiadomo, ale do tej pory również tak było. Ja w sumie byłem pozytywnie zaskoczony w czerwcu, kiedy dowiedziałem się, że FTP daje mi bonus za Irona i do było naprawdę miłe doświadczenie, bo to był mój pierwszy bonus w życiu :f_thumbsup: Natomiast tak to już jest, że jak raz coś dostaniesz, to już potem liczysz na to, że dostaniesz to samo znowu. Apetyt rośnie w miarę jedzenia :)

sahalidis

A wracając do tematu - mi przy statach 21/18 na SH wychodzi o ok. ~9% niższy rakeback przy metodzie WC niż przy metodzie dealt. Tyle, że to próbka 4 dni i 4,5k rąk, czyli niewiele. Zobaczymy jak będzie później...