Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Tabelki z brązu

11 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,131 Wyświetlenia

Witam.

Przeglądam strategię na poziomie brąz i mam pytanie dotyczące gry z tabelkami z tego poziomu.

Co zrobić jak jestem na pozycji wczesnej, środkowej, późnej i big blind i zanim przyjdzie moja kolej to ktoś sprawdza i nikt nie podbija? Czy grać według tabelek z basic i wyróżniać ilość sprawdzeń tak jak jest w nich podane?

10 odpowiedzi

Witaj drZenon,

Na początku kariery radziłbym się trzymać tabelek. Wiadomo z czasem będziesz musiał balansować swoją grę pod przeciwników, ale to wtedy kiedy zaczniesz zapamiętywać zagrania przeciwników i zwracać uwagę na to co robią.

Mam nadzieję, że pomogłem trochę.

Pozdrawiam.

Jak to stwierdził jeden z trenerów na filmikach granie z tabelką jest EV+ ale nie jestem maksimum EV+. Jednak by grać maksimum EV+ trzeba zrozumieć tabelkę i mieć wiedzę i doświadczenie.

Więc jak zalecił Filip póki co trzymaj się tabelek a z czasem sam się dowiesz (oglądając filmiki i czytając artykuły) że można z pewnych sytuacji i pewnych osób wycisnąć więcej kasy ; )

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, dzięki za odpowiedzi:)

Wnioskuję z nich, że tabelki z brązu są rozszerzeniem tabeli z basic i sytuacje, które nie występują w tab. brązowej należy rozgrywać według tab. basic:):) :)

pozdrawiam

polikut
PokerStrategist

Napisane przez drZenon
Co zrobić jak jestem na pozycji wczesnej, środkowej, późnej i big blind i zanim przyjdzie moja kolej to ktoś sprawdza i nikt nie podbija?

Hmm masz przecież do tego tabelkę z sekcji brazowej. "Zagranie przeciwko limperom przed Tobą – Call/Raise" - ostatnia tabelka z 2 strony

szpaq2
Elite Grinder

Napisane przez drZenon

Wnioskuję z nich, że tabelki z brązu są rozszerzeniem tabeli z basic i sytuacje, które nie występują w tab. brązowej należy rozgrywać według tab. basic:):) :)

pozdrawiam

Witaj źle myślisz. Tabelka SHC ma tylko podobna nazwą niż ASHC. Jeżeli nie grałeś wcześniej w pokera i chcesz się w nim odnaleźć graj SHC ale tylko po to by wciągnąć się w otoczkę pokerową (np. rozpoznawanie układów, oswojenie softem itp). Graj shc jeżeli masz problem z tym co wymieniłem. JAk to opanujesz to przejdź na ASHC. Jest to zupełnie inna tabele i moim zdaniem minimum jakie należy brać grając pre flopa.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez polikut

Napisane przez drZenon
Co zrobić jak jestem na pozycji wczesnej, środkowej, późnej i big blind i zanim przyjdzie moja kolej to ktoś sprawdza i nikt nie podbija?

Hmm masz przecież do tego tabelkę z sekcji brazowej. "Zagranie przeciwko limperom przed Tobą – Call/Raise" - ostatnia tabelka z 2 strony

Właśnie po tym jak napisałem to zauważyłem tą tabelkę:) Ale dziękuję za wyrozumiałość i naprowadzenie.
Co chwila napotykam na nowe niewiadome i nie wiem czy się pytać na forum bo pewnie jak napiszę to zaraz sam wpadnę na odpowiedź i będzie wstyd.

Mimo wszystko spróbuje się zapytać, może ktoś jeszcze z tego skorzysta.

W tabelce "3-bet przeciwko podbiciu z tych pozycji wraz z obroną small blinda" mam karty z jakimi podbijam. Co jeżeli moje karty się nie łapią do tej tabelki? Czy wtedy sprawdzam czy pasuję. Myślę, że sprawdzam/pasuję w zależności od cech moich rąk startowych, tak?

Dla przykładu:
Jestem na pozycji CO i mam KJo. Przede mną wszyscy pasują oprócz gracza na pozycji MP3, który podbija. Według tableki "3-bet przeciwko podbiciu z tych pozycji wraz z obroną small blinda" moje karty startowe się nie łapią do podbicia. I co teraz?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez szpaq2

Napisane przez drZenon

pozdrawiam

Witaj źle myślisz. Tabelka SHC ma tylko podobna nazwą niż ASHC. Jeżeli nie grałeś wcześniej w pokera i chcesz się w nim odnaleźć graj SHC ale tylko po to by wciągnąć się w otoczkę pokerową (np. rozpoznawanie układów, oswojenie softem itp). Graj shc jeżeli masz problem z tym co wymieniłem. JAk to opanujesz to przejdź na ASHC. Jest to zupełnie inna tabele i moim zdaniem minimum jakie należy brać grając pre flopa.

Wielkie dzięki za wyjaśnienie. W pokera gram od niedawna, ale za to dużo czasu na niego poświęcam i powoli tabelka SHC zaczyna być za skromna i powoli chcę przechodzić na ASHC, ale najpierw muszę ją rozszyfrować:)

polikut
PokerStrategist

Napisane przez drZenon
Dla przykładu:
Jestem na pozycji CO i mam KJo. Przede mną wszyscy pasują oprócz gracza na pozycji MP3, który podbija. Według tableki "3-bet przeciwko podbiciu z tych pozycji wraz z obroną small blinda" moje karty startowe się nie łapią do podbicia. I co teraz?

Pasujesz. Nigdy nie graj coldcall, gdy nikt przed podbiciem nie limpował, albo sprawdzał podbicia.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kolejne pytanie:

Z tabelek rozumiem, że jeżeli przede mną były dwa podbicia to przebijam z AA, KK, QQ, AKs, AKo i pasuję z resztą. A co jeżeli po moim podbiciu ktoś przebije?

szpaq2
Elite Grinder

Grasz cap z QQ+,AK reszta call. Jeżeli scenariusz był taki ty raise a za to bą 3 bet cap to możesz zrzucać karty słabsze od QQ+,AK