na forum zaczyna być ciekawie.Bardzo pouczająca analiza statsów w sekcji NL.Czy można by było zrobić to samo dla FL?Ja gram FL,PT mam dopiero od paru dni ,analiza nie ma sensu.Może któryś z limitowiczów da swoje statsy do analizy?
Original od JJack
http://forumserver.twoplustwo.com/showflat.php?Cat=0&Number=1659321&an=0&page=0#Post1659321
bardzo fajny artykul.
jest tez takie cos dla nolimit?
Uzbierałem dotychczas jakieś 8k rąk w PokerOffice i zacząłem przyglądać się analizie. Ogólne statystyki, którymi posługują się gracze mam w normie, czyli [Tight-Aggressive Preflop / Aggressive Postflop]. Wszystkie VPIP, Aggression w rekomendowanych przedziałach. PokerOffice dostarcza jednak dużo ciekawsze statystyki. O to co mnie zaniepokoiło:
1. Z oceny uwzględniania pozycji:
Okazuje się, że największe straty przynoszą mi pozycje SB i BB. Największy zysk natomiast Button. To, że z Buttona najwięcej się zarabia to chyba nic dziwnego, bo wchodzą tu kradzieże Blinds no i gramy częściej w niepodbitej puli. Jeśli chodzi o straty to myślę, że mogą być dwa powody. Pierwszy to zła Obrona Blinds, przy czym w moim wypadku trzymam się raczej SHC, więc to raczej mało prawdopodobne. Drugi powód to gra w niepodbitej puli, czyli łapanie z Blinds jakieś parki i gra Aggressive. Na limitach na których grałem (wszystko mniejsze od 0.25/0.5$) ludzie strasznie są pasywni i nie podbijają z AJ, AQ, a nawet czasem z AK, AA. Potem dochodzi do Showdown i przegrywam.
2. Z HandAnalysis:
O ile analiza Flopa jest dosyć trudna i muszę jeszcze nad tym posiedzieć. Na razie mogę stwierdzić, że pasywna gra nie przynosi dochodu
Natomiast z analizy FinalHands można stwierdzić, że bardzo dużo strat przynoszą mi ręce z HighCard oraz nieco mniej ręce Pair.
Moje pytania:
Czy straty HighCard i Pair można powiązać ze stratami z Blindów? Czy można coś zmienić w grze by te straty zminimalizować? Czy warto tym sie w ogóle przejmować? No i straty z HighCard są chyba trochę uzasadnione bo tam są wszystkie nietrafione Draws...
Pozdrawiam.
Wydaje mi się ze sa to statystyki prawidlowe! Jesli mialbys wynik dodatni po 15 k rozdan z pozycji SB lub BB byłbys wielkim graczem:) podobnie jest z high card:) takze głowa do gory !!! Ja mam podobne statystyki;d Teraz cwicz taktyke gry podstawy juz na pewno masz:)
Straty High Card i One Pair to normalne, z jedna para jednak czesto po prostu pasujesz przed showdownem, czesto przegrywasz na showdownie, a to wszystko jest liczone jako strata. High Card tym bardziej. Tu sie nie da nic zrobic i nie warto sobie glowy zawracac pierdolami.