W uzupelnieniu o eguity. Fragment najbardziej przydatnego artykulu na pokestrategy z sekcji zloto o preflopie.
Czynnikiem decydującym dla właściwego sposobu gry danej karty jest tak zwana pot equity (szansa na wygraną karty aż do wyłożenia, czyli sprawiedliwy udział w puli). Pot equity danej karty, to wartość procentowa, która wskazuje na szansę wygrania danej karty w stosunku do kart przeciwników, zakładając, że wszyscy przeciwnicy utrzymują się aż do wyłożenia.
I tak na przykład z AQo przeciwko dwóm przypadkowym kartom przeciwników ma się 46% pot equity. Załóżmy, że podbijam pre-flopa, a oboje przeciwnicy sprawdzają z przypadkowymi kartami z pozycji SB i BB. Do puli dochodzi 6 Small Bets (wysokość zakładu na flopie i na pre-flopie); z tych 6 Small Bets "należy" do mnie 46%, tzn. 2,76 Small Bets. Ja zainwestowałem tylko 2 Small Bets, zatem mam 0,76 Small Bets "zysku".
Oczywiście są to jedynie teoretyczne wartości, ponieważ rozdanie nie kończy się na pre-flopie i jeszcze wszystko może się zdarzyć. Jeśli np. słabo gram moje AQo w dalszej części, a przeciwnicy grają perfekcyjnie swoje przypadkowe karty, to z biegiem czasu będę tracił mój zysk w wysokości 0,76 Small Bet. Z pomocą bazy danych i symulacji można udowodnić, że przewaga equity na pre-flopie przy odpowiedniej grze przekłada się na przewagę wartości oczekiwanej. A ta z kolei zwiększa się jeszcze dzięki podbiciu. (..)
Tak na prawde equity w powyzszej rec nie jest tak wazne jak mozliwe implied odds, jesli trafilbys flusha lub broadway str8 - nawet lepiej, mialbys gwarancje, ze msz przeciwnika z bardzo dobra reka, ale gorsza i z mala szansa na redraw. I tu jest chyba sila tego zagrania z JTs