Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Sprawdzanie ze spekulacyjnymi rękami

12 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,790 Wyświetlenia

0,15/0,30 Fixed-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is BB with T♥, J♥
UTG folds, UTG+1 raises, 7 folds, Hero calls.

Flop: (4,47 SB) 9♠, 4♥, 4♠ (2 players)
Hero checks, UTG+1 bets, Hero folds.

Final Pot: 2,73 BB

Według SHC należy sprawdzić podbicie z JTs jeżli jest się na big blind. Mnie jednak dręczy poczucie, że w takiej sytuacji jak przedstawiona powyżej ejst to nieopłacalne. Ktoś podbija z wczesnej pozycji i to oznacza raczej silną ręke, nikt nie sprawdza i pula jest bardzo mała. Gdyby dać fold w takim momencie było by to EV-?

11 odpowiedzi
macromia
PokerStrategist

Masz ponad 33.5% equity, tylko nie wiem czy to korzystne czy nie %-)

Panadol
BlackMember

oczywiscie ze tak wystarczy 29% equity zeby grac ta reke

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Panadol mógłbyś rozwinąć? Prawie wcale nie rozumiem zagadnienia equity. W artykułach nie ma zbyt wiele na ten temat, przynajmniej w tych dostępnych dla mnie. W jakich sytuacjach ile equity jest wystarczające?

Niewiele jest tu osob chcacych podyskutowac o teorii, martwi mnie to niestety. Mam nadzieje, ze to sie zmieni.

Equity mozna chyba najprosciej rozumiec po prostu jako szansa na wygranie puli wyrazona w procentach. Taka definicja za punkt wyjscia wystarczy. Jesli uzywasz Pokerstove/equialtor to to co wyliczasz to wlasnie equity.

To co wyliczyl macromia to podejrzewam twoje equity przeciwko standardowemu zagraniu open raise z UTG+1 wg tabeli pokerstrategy. Czyli zakladamy, ze przeciwnik ma karty typu 99+, ATs+, AQo+, KQs Jesli podbicie bylo od rozsadnego gracza takie karty trzeba zalozyc mniej wiecej. Co wynika z pod odds? W puli masz 3,5sb i zeby spradzic musisz zaplacic 1sb wiec pot odds masz 3,5:1. Troche malo. Jednak w tym przypadku jest to tzw implied odds hand, czyli reka z ktora mozesz zostac niezle oplacony jesli trafisz, poza tym mozesz troche nagiac matematyke i powiedizec, ze twoje pot odds sa wlasciwe 4,5:1, bo masz wlasciwie pewnosc, ze agresor, gdy poczekasz podbije flop, czyli 1sb gwarantowany niezaleznie, czy grasz c/f, c/c czy c/r na flopie. Stad pewnie sprawdzenie w SHC. Ale moge sie mylic:D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Czyli jak mam te 33,5% equity to pot musi wynosić przynajmniej 3 razy tyle ile musze wpłacić?

Teoretycznie tak, jesli masz 33% equity to teoretycznie wygrywasz 1 rozdanie na 3. Czyli inwestujac 3 razy po 1$ musisz raz w tej sytuacji wygrac wiecej niz 3$ zeby zagranie bylo oplacalne. Na tym to polega. Bardziej skomlikowane teorie to tylko i wylacznie rozwiniecie tej, nic nowego :P Oczywicie to tylko preflop, w sumie zdecydowanie wiecej zalezy od gry po flopie.

P.S. Artykul o pot odds jest chyba dostepny dla srebra?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No jest dostępny, nawet w sekcji brąz :P Poprostu nie rozumiałem pojęcia equity xD Tak samo nic prawie nie wiem o value :P Często widze takie wyrażenia jak np. bet for value, ale nie rozumiem ich do końca. Znaczy się to chodzi o to, że robi się bet po to, żeby granie czegoś z nieopłacalnego zrobiło się opłacalne? :P Przydał by się jakiś artykuł na ten temat, chyba że już jest a ja znowu nie wyczaiłem.

Edit: Oj głupoty napisalem z tym value :P

Faktycznie przydaloby sie cos teoretycznego o bet for value. Duzo jest o semiblefach, blefach, a na niskich poziomach to nie sa zbyt dochodowe zagrania. Beting for value is what u want to do.

Bet for value to poprostu bet z made hand, kiedy jest duza szansa, ze sprawdzi cie slabsza reka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Value_(poker)

W uzupelnieniu o eguity. Fragment najbardziej przydatnego artykulu na pokestrategy z sekcji zloto o preflopie.

Czynnikiem decydującym dla właściwego sposobu gry danej karty jest tak zwana pot equity (szansa na wygraną karty aż do wyłożenia, czyli sprawiedliwy udział w puli). Pot equity danej karty, to wartość procentowa, która wskazuje na szansę wygrania danej karty w stosunku do kart przeciwników, zakładając, że wszyscy przeciwnicy utrzymują się aż do wyłożenia.

I tak na przykład z AQo przeciwko dwóm przypadkowym kartom przeciwników ma się 46% pot equity. Załóżmy, że podbijam pre-flopa, a oboje przeciwnicy sprawdzają z przypadkowymi kartami z pozycji SB i BB. Do puli dochodzi 6 Small Bets (wysokość zakładu na flopie i na pre-flopie); z tych 6 Small Bets "należy" do mnie 46%, tzn. 2,76 Small Bets. Ja zainwestowałem tylko 2 Small Bets, zatem mam 0,76 Small Bets "zysku".

Oczywiście są to jedynie teoretyczne wartości, ponieważ rozdanie nie kończy się na pre-flopie i jeszcze wszystko może się zdarzyć. Jeśli np. słabo gram moje AQo w dalszej części, a przeciwnicy grają perfekcyjnie swoje przypadkowe karty, to z biegiem czasu będę tracił mój zysk w wysokości 0,76 Small Bet. Z pomocą bazy danych i symulacji można udowodnić, że przewaga equity na pre-flopie przy odpowiedniej grze przekłada się na przewagę wartości oczekiwanej. A ta z kolei zwiększa się jeszcze dzięki podbiciu. (..)

Tak na prawde equity w powyzszej rec nie jest tak wazne jak mozliwe implied odds, jesli trafilbys flusha lub broadway str8 - nawet lepiej, mialbys gwarancje, ze msz przeciwnika z bardzo dobra reka, ale gorsza i z mala szansa na redraw. I tu jest chyba sila tego zagrania z JTs :D

mcmoe
PokerStrategist

Preflop: Hero is BB with T:h , J:h, pula: 1,5 SB

UTG folds, UTG+1 raises (+2 SB), 7 folds, Hero ???

potodds wynosza 3,5:1 co oznacza ze pula bedzie warta po twojim call 4,5 SB. w sumie grasz o zysk 3,5 SB z inwestycja 1 SB:
3,5 SB = 100%
1 SB = ~28,6%.

wystarczy wiec ze masz minimalnie potequity ~29% na preflopie aby call byl +EV.

w praktyce wtedy porownujesz przecietna handrange gracza ktory robi openraise z danej pozycji z twoja reka. z UTG+1 na stole fullring ten przecietny handrange to pocketpairy 99+, suited asy ATs+, offsuited asy AQo+ i ewentualnie KQs.

analiza z pokerstove nam pokazuje ze mamy potequity ~33,7%

Hand 0: 	66.302%  	{ 99+, ATs+, KQs, AQo+ }
Hand 1: 	33.698%  	{ JhTh }

wiecej o tym w sekcji strategi gold.

mcmoe
PokerStrategist

troszke offtopic ale ciekawe aby zademonstrowac dlaczego nie powinno sie grac slabych offsuited asow przeciwko openraise z wczesnej pozycji:

Hand 0: 	72.030%  	{ 99+, ATs+, KQs, AQo+ }
Hand 1: 	27.970%  	{ A7o-A2o }