Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Przechodzenie na wyższy poziom

22 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
2,968 Wyświetlenia
emomaniac
Oldschool Grinder

Nie wiem dlaczego, ale trudno mi wejść na wyższe stawki.
Od jakiegoś roku gram 0.15/0.30 FL i nie mogę tego przeskoczyć...
Wiem, że mam umiejętności, z którymi mógłbym grać nawet na 0.5/1 ; bankroll także mam odpowiedni

Próbowałem grać na 0.25/0,5 i nawet dobrze mi szło (BB/100 nie spadło znacząco) ale mam jakąś psychiczną blokadę przed graniem na wyższych stawkach

Co czynić ??

21 odpowiedzi

Przełamać się :). Szkoda, żebyś dobre umiejętności marnował grając na niskich stawkach.

Na czym dokładnie polega blokada?

Lukasus
Elite Grinder

Skoro masz bankroll na 0.5/1 to po prostu wchodź tam i graj. Jak się boisz, że jest tam dużo inaczej, to daj sobie z tydzień na adaptację (graj 1 - 2 stoły ) i patrz co się dzieje.

emomaniac Autor wątku
emomaniac
Oldschool Grinder

Bakroll na mój limit to $90

a ja przez ostatnie pół roku wypłaciłem pewnie z $1000...(jak nie wiecej)

Pewnie niepotrzebnie wypłacam forsę , zamiast zagrać o poziom wyżej...

Bielanek
BlackMember

Original od Lukasus
Skoro masz bankroll na 0.5/1 to po prostu wchodź tam i graj. Jak się boisz, że jest tam dużo inaczej, to daj sobie z tydzień na adaptację (graj 1 - 2 stoły ) i patrz co się dzieje.

Człowieku, weź się ogarnij i jak się nie znasz to nie pisz wogóle! Dałeś mu najgorszą radę jaką mogłeś.

Graj tak długo na swoim limicie, aż go nie zdominujesz(będziesz miał 2-10bb/100h) po minimum 10.000 rozdań. Jeżeli po tym okresie będziesz miał bankroll pozwalający na grę na wyższej stawce to dopiero zacznij grać.

Na całe szczęście prawda jest taka, że gra człowiek, a nie jego bankroll...

Lukasus
Elite Grinder

Napisałem to co uważam i jak robię,.Llimity przechodzę po kolei jak tylko mam bankroll na wyższy idę dalej, ale jak ktoś chce gnić na jakichś małych stawkach i je dominować to powodzenia. Ja o dominowaniu pomyślę jak będę miał z tego zyski, dla mnie dominowanie na limitach gdzie mogę miesięcznie ugrać 50$ nie ma sensu.

Bielanek
BlackMember

Ok, no to mamy spór. Mam dla Ciebie pytanie: jeżeli będziesz miał bankroll 20000$ to pójdziesz na NL400? Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Lukasus
Elite Grinder

Człowieku czytaj ze zrozumieniem !! Jak będę w końcu mógł coś z tego regularnie wypłacać to tam się zatrzymam na dłużej. Poza tym to moje zdanie i proszę się nim jednak nie sugerować, skoro zgodnie z teorią należy robić inaczej.

Edit: Nie gram na NL i nie zamierzam.

armadilo
Oldschool Grinder

Original od Bielanek
Ok, no to mamy spór. Mam dla Ciebie pytanie: jeżeli będziesz miał bankroll 20000$ to pójdziesz na NL400? Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Tutaj zgadzam się z 'Lukasusem'. Jeżeli udowodniłem swoją grą, że mogę wygrywać odpowiednią ilość BB/100 aby zarobić na kolejny limit, to powiniennem iść wyżej. Na mikro limitach i na małych (1/2$ lub pewnie więcej) gracze aż tak bardzo nie różnią się od siebie i kolejny limit specjalnie nie jest trudniejszy od poprzedniego.

Odnośnie tych 20K $, jeżeli osiągnąłbym taki bankroll grając od NL10, to oczywiście że tak! Mogę grać nawet z samym 'Jesuem' (Fergusonem ;) ). Jeżeli wygrałem w totka i mam nagły przypływ bankrolla , to oczywiście przydało by się celować gdzieś niżej i sprawdzać powoli gdzie są moje granice.

Good Poker is Agressive Poker - nie powinniśmy się bać kolejnych wyzwań!

Pozdrawiam,
Mateusz

Bielanek
BlackMember

W tym momencie przeczysz samemu sobie. Napisałem przecież, że na wyższy poziom możemy przejść wtedy, jeżeli na niższym udowodnimy swoją wyższość, ale nie po 1-2k partii, lecz minimum 10-15k(to jest dosyć adekwatna liczba, choć według specjalistów błąd statystyczny po 15k partii i tak jest zbyt duży by określić swój skill), oraz mając odpowiedni do tego bankroll(to jest chyba podstawa bo można grać idealnie nie przestrzegając bankroll managment i zbankrutować). Jestem po prostu przekonany, że stwierdzenie: "mój bankroll pozwala mi przejść na wyższe stawki to tam idę" - jest błędne!

Przykład: Jeżeli będziemy mieli wielki upswing i podczas niego osiągniemy bankroll pozwalający nam grać na wyższym limicie, nie powinniśmy od razu na niego przechodzić. Zresztą to jest chyba oczywiste, że jeżeli nie mamy umiejętności by przejść na wyższy poziom to bankroll nam nic nie pomoże...

Kolejne pytanie: Czemu ludzie nie wpłacają całych swoich oszczędności i nie idą grać 5$/10$? Odpowiedź jest prosta... Bo nie mają wystarczających umiejętności do tego poziomu.

Będę twardo stał przy swoim i nie wierzę, żeby nikt się ze mną nie zgadzał...

Człowieku czytaj ze zrozumieniem !! Jak będę w końcu mógł coś z tego regularnie wypłacać to tam się zatrzymam na dłużej. Poza tym to moje zdanie i proszę się nim jednak nie sugerować, skoro zgodnie z teorią należy robić inaczej.

Problem niestety jest inny - z takim podejściem nie dojdziesz do stawek z których będziesz mógł spokojnie sobie wypłacać. Przegrasz wszystko w momencie gdy ucelujesz za szybko na wyższy poziom bez skill'a. Zresztą pogadamy za pare miesięcy jeżeli musisz się przekonać na własnej skórze.

P.S Nikt tutaj nie mówi o zatrzymywaniu się na jakimkolwiek limicie. Chodzi jedynie o rozsądne przejście na inny... Nie możesz nikomu radzić: "masz bankroll'a na wyższy limit to idź na wyższy."

ubooter
PokerStrategist

Hmm, zgadzam się po części z Bielankiem..., ale...

Autor wątku pisał, że gra od kilku miesięcy na tym limicie(0.15/0.3). Kiedyś wrzucał staty z PT, widziałem je...miał chyba niecałe 6 BB (5.97?) na 100 rąk przy 50k rozegranych rękach. Zatem można stwierdzić, iż obecne stawki ma zdominowane. Na jego miejscu poszedłbym na stawki wyżej i pograł tam z 10k rąk..., wklejał rozdania na forum i jeśli bym grał źle (nie tak samo jak bym je zagrał na limicie niżej), to wróciłbym jeszcze na jakiś czas na limit niżej.

Ja sam grałem wcześniej NL10-20 BSS, NL10-20 SSS przez kilka miesięcy. Sam zaczynałem od FL i na nim właśnie ugrałem bonus z PS. Teraz po kilku miesiącach grania NL, stwierdziłem że FL mi bardziej leży i wróciłem do niego. Fakt, że wyleciało mi trochę rzeczy z głowy, bo gra się to trochę inaczej niż NL, ale przejrzałem artykuły PS ponownie, przeczytałem znowu Wining Low Limit Holdem Lee Jonesa (zamierzam przeczytać drugi raz gre na postflopie), a potem wezmę się za Small Stakes Holdem. Do rzeczy. Wracając na FL bankroll pozwala mi grać na stawkach 1/2 $, ale nie czuje się kompletnie na siłach by tam wejść, dlatego postanowiłem zacząć grać od 0.25/0.5, gdyż poziom jest tam zbliżony uważam do 0.1/0.2. Może popełniam błąd, ale jeśli przegram 50-100 BB na tym poziomie (na co nie licze :) ), to wtedy zejdę na poziom niżej.

Lukasus
Elite Grinder

Original od Bielanek
W tym momencie przeczysz samemu sobie. Napisałem przecież, że na wyższy poziom możemy przejść wtedy, jeżeli na niższym udowodnimy swoją wyższość, ale nie po 1-2k partii, lecz minimum 10-15k(to jest dosyć adekwatna liczba, choć według specjalistów błąd statystyczny po 15k partii i tak jest zbyt duży by określić swój skill), oraz mając odpowiedni do tego bankroll(to jest chyba podstawa bo można grać idealnie nie przestrzegając bankroll managment i zbankrutować). Jestem po prostu przekonany, że stwierdzenie: "mój bankroll pozwala mi przejść na wyższe stawki to tam idę" - jest błędne!

Przykład: Jeżeli będziemy mieli wielki upswing i podczas niego osiągniemy bankroll pozwalający nam grać na wyższym limicie, nie powinniśmy od razu na niego przechodzić. Zresztą to jest chyba oczywiste, że jeżeli nie mamy umiejętności by przejść na wyższy poziom to bankroll nam nic nie pomoże...

Kolejne pytanie: Czemu ludzie nie wpłacają całych swoich oszczędności i nie idą grać 5$/10$? Odpowiedź jest prosta... Bo nie mają wystarczających umiejętności do tego poziomu.

Będę twardo stał przy swoim i nie wierzę, żeby nikt się ze mną nie zgadzał...

Problem niestety jest inny - z takim podejściem nie dojdziesz do stawek z których będziesz mógł spokojnie sobie wypłacać. Przegrasz wszystko w momencie gdy ucelujesz za szybko na wyższy poziom bez skill'a. Zresztą pogadamy za pare miesięcy jeżeli musisz się przekonać na własnej skórze.

P.S Nikt tutaj nie mówi o zatrzymywaniu się na jakimkolwiek limicie. Chodzi jedynie o rozsądne przejście na inny... Nie możesz nikomu radzić: "masz bankroll'a na wyższy limit to idź na wyższy."

Doceniam i rozumiem o czym piszesz, jednak widzę błędy logiczne w Twoim rozumowaniu. Ja nie napisałem, że ZAWSZE mamy iść na wyższy poziom jak bankroll na to pozwala, a Ty tak się do tego odnosisz. Po prostu doradziłem koledze, żeby sprawdził jak się czuje na wyższym limicie, skoro ma już skilla na niższym i bankroll. Co do 10k-15k partii to ja tyle w 2 tygodnie lekko ugrywam, a przecież nie skaczę wyżej co 2 tygodnie.
Kolejnym błędem logicznym jest Twoje pisanie o tym, żeby ktoś wpłacił całą kasę i grał za nią na wysokim limicie. Gdzie ja tak napisałem, bądź ktokolwiek inny ? Ja pisałem tylko i wyłącznie o bankrollu UGRANYM własnoręcznie na danym, niższym limicie.
Ja pasuję w tej dyskusji. Możliwe, że źle robię, ale mam swój cel i dążę do niego.

emomaniac Autor wątku
emomaniac
Oldschool Grinder

Original od ubooter
Hmm, zgadzam się po części z Bielankiem..., ale...

Autor wątku pisał, że gra od kilku miesięcy na tym limicie(0.15/0.3). Kiedyś wrzucał staty z PT, widziałem je...miał chyba niecałe 6 BB (5.97?) na 100 rąk przy 50k rozegranych rękach. Zatem można stwierdzić, iż obecne stawki ma zdominowane.

Problem jest o tyle bardziej "problematyczny", że grałem na tej samej platformie ale na innym roomie na wyższych stawkach (najniższych możliwych) i też wygrywałem...śmieszne to wszystko

a statsy są nieco zakłamane - pokertracker nie "łapie" wszystkich rąk...w rzeczywistości mam ok. 10BB/100 a nie 6 ;)

Bielanek
BlackMember

Ok nie zrozumieliśmy się. Myślałem, że mówisz ogólnikowo. Nie zmienia to faktu, że to co napisałem również jest prawidłowe. Pozdrawiam

ja tez zastanawiam sie nad przejsciem na wyzszy poziom, z tym ze mialbym tylko 10BI na NL10$, ale na NL2$ mam 65BB/100 wiec daje tam rade :D co o tym myslicie? pokoj to everest.

Emomaniac, nie rozumiem Cie:D Ja jestem konserwatwny w podchodzeniu do pokonywania poziomow, ale Ty czlowieku bijesz mnie na glowe:D:D Jesli to co piszesz nt swoich umiejetosci jest prawdziwe, to nie widze sensu jakiejkowliek dyskusji. Idz na 0.25/0.50 i graj. Przeciez to nawet nie jest skok o 100% w stawkach?? Z takim podejsciem na 1/2 skoczysz w 2011 roku:D:D

Bielanek - na jakich stawkach grasz i czy je dominujesz, bo Twoje odpowiedzi wygladaja na pisane przez pryzmat Twojej osobowosci, albo tego co przeczytales gdzies tam .. Tu nie ma tak prostych regul, jedni lubia zdominowac poziom poprzedni (np. ja). Moja metoda to granie od czasu do czasu jeden poziom wyzej np na 1 czy 2 stolach zamiast na 3 czy 4 nizej, zeby wczuc sie w stawki. Bardzo czesto na poziomie wyzej sa gierki gorsze niz na naszym regularnym poziomie. Dlaczego z tego nie korzystac, by sie powoli adaptowac do wyzszych pul. Inni znow lubia agresywnie probowac wskoczyc wyzej, gdy tylko maja bankroll, lepiej odnajduja sie w grze i w sytuacji, gdy przegrana bardziej boli. Sztywno przestrzegajac BM ta metoda jest ok, czemu nie??

Original od pplcanfly
ja tez zastanawiam sie nad przejsciem na wyzszy poziom, z tym ze mialbym tylko 10BI na NL10$, ale na NL2$ mam 65BB/100 wiec daje tam rade :D co o tym myslicie? pokoj to everest.

Nie znam sie na NL, ale wiem, ze 10BI to nie duzo, a 65BB/100 to mnostwo:D Jestem ciekaw przez ile rozdan masz ten wynik ??

Bielanek
BlackMember

Jeżeli masz bankroll 20xbuy'in(na wyższej stawce) i rozegrałeś rzeczywiście te 50k gier podczas których wyszedłeś +EV tak jak napisałeś to możesz przejść na wyższe stawki. Jak chcesz to przejdź, jak nie, to nie. Przecież decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam ;)

Edit: Magman - Na I4poker gram Shorty NL50 3-4 stoły, na PartyPoker zaczynam sobie grać bez wypłaty i jeżeli ugram jakieś porządne pieniądze to dopiero wypłacę(pieniądze od PokerStrategy). Obecnie mam mały bankroll, więc gram NL5 6-9 stołów i się buduję. Kiedyś zaczynałem od 5 Card Draw na I4Poker i nawet daleko tam zaszedłem(grałem PL200 6hands), ale stwierdziłem że 5CD jest bez przyszłości i zacząłem Texas Holdem jakiś rok-pół roku temu. A ty gdzie grasz? Pozdrawiam

kesil
PokerStrategist

Original od maggman

Original od pplcanfly

Nie znam sie na NL, ale wiem, ze 10BI to nie duzo, a 65BB/100 to mnostwo:D Jestem ciekaw przez ile rozdan masz ten wynik ??

nice ale NL2 to nie NL 10 z tego co pamietam to na everescie NL2 kazda reka typu J 2:s lepsza od AKo :P
wiec radze uzbieraj te 20bi
dlugo ci nie zejdzie bo tam splacaja kazda lepsza reke

to jest po 5k rozdan, ktore gralem jakies 2 tygodnie. poziom tam jest tak niski ,ze trace chyba tylko na glupich badbeatach, ktore czasem sie zdarzaja, a tak to jade do przodu heh. nie wyobrazam sobie grania jeszcze 45k rozdan w ten sposob bo juz teraz czuje, ze powoli sie uwsteczniam przy takiej grze ;)