Przejdź do forum
Nieścisłości w arty...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Nieścisłości w artykułach szkoleniowych

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
1,038 Wyświetlenia
mrozny
PokerStrategist

Witam,

Znalazłem pare kontrowersji w artykułach fix limited. Specem nie jestem więc pragnę poradzić się osób lepszych ode mnie.

I. Artykuł "Gra na flopie" strona 3, cytat:

"Monster-Draw
Monster-Draw, która może się stać kombinacją Flush'a lub stritem, to silne karty. Istnieje prawdopodobieństwo 50%, że uzupełnicie swoje karty do river. W związku z tym posiadając Monster-Draw obstawiacie i podwyższacie tak często, jak to możliwe."

jak to sie ma do:

Artykuł "Gra na turn i river" strona 3, cytat:

"jeśli były dwa przebicia lub więcej...
...
sprawdzacie
z Monster-Draw lub Flush-Draw."

Rozumiem ze chodzi tu o to ze na flopie podbijam ile sie da z racji tego ze do river mam 50% na trafienie, ale na turnie przy tak duzej agresji przeciwnika tylko sprawdzam?

II. Artykuł Pre-flop Play strona 2, cytat:
"Najważniejszą cechą jest siła wysokiej karty. Duże asy jak AKo i AQo są mocnymi kartami startowymi, chociaż nie są tego samego koloru i możliwy jest z nimi tylko strit z obiema Hole Cards. Pozostałe kombinacje Broadway różnego koloru (dwie karty wyżej od dziewiątki) są do zagrania tylko na końcowej pozycji, jeśli nie zostało jeszcze podbite. Słabsze karty różnego koloru nie powinny być grane."

Jak pogrubione zdanie ma sie do SHC jesli ja juz z ATo mam podbijac na middle position nawet w przypadku gdy dwoch graczy dolozy do puli?

4 odpowiedzi
Rodrigo1988
Oldschool Grinder

Bo sekcja strategii jest ułożona w ten sposób że najpierw umówione są podstawy które jeżeli będziesz się ich trzymał bezwzględnie dadzą ci sukces na mikrolimitach , na wyższych stawkach ta prosta taktyka już nie wytrzymuje konkurencji ze złożonością i przemyslanhmi zagraniami przeciwnikówmi dlatego jest odpowiednio modyfikowana jak np. outs i potem np. na srebrze chyba zaawansowane liczenie outsów.
I tak jest tutaj, jesteś na mikro stawkach z monsterdrawem,
na turnie nic ci niedoszło , masz nadal 15 outów, ale podbicie przeciwnika przy niekorzystnym boardzie sugeruje że
a) jesteś dead bo na boardzie jest para gościu podbija , może trzymać full
b) rywal już ma strita więc odpada ci 6 outów i masz ich 9
c) rywal też drawuje kolorem i też go rozgrywa agresywnie ale jego kolor jest wyższy

A co do kolejnego pytania.
AT to tak grasz już ze środkowej pozycji ale te dwie karty conajmniej 9 to moze być np. 9Jo , i AT ma chyba wiele większą moc niz 9Jo?

mrozny Autor wątku
mrozny
PokerStrategist

ok dzieki za wyjasnienie pierwszego ale do drugiego mam ciagle watpliwosci dla mnie "Pozostałe kombinacje Broadway różnego koloru (dwie karty wyżej od dziewiątki)" to sa KQ, KJ, KT, QJ, JT...
a J9 na pewno sie do takiej kombinacji nie zalicza...

Rodrigo1988
Oldschool Grinder

Generalnie jest tak że jeste wiele tabel, shs orc i inne które pokazują ci z jakimi kartami wejść do gry itd.
ale w pewnych przypadkach sam decydujesz czy wejść do gry czy nie.
W tych tabelach zazwyczaj są wyliczone wartości które sprawiają że jesteś EV+ jeżeli wjedziesz do gry.
Ja np. jeżeli jesteś na luźnym stole gdzie gracze sprawdzają z byle czym i podbijają słabymi kartami np.A9o też luźniej traktuje tabelkę.Bo wchodząc z nieco słabszymi kartami i tak jestem EV+

Pozatym zależy czy grasz pełny stół wtedy stosujesz shc czy krótki wtedy stosujesz tabelki dla krótkiego stołu która to jest bardziej loose.

damianpat
BlackMember

Poza tym poker jest dynamiczny, są co prawda podstawy, ale są też różne szkoły.
Cytat z jednego artu na platynie: "sposób gry lansowany przez ksiazke Sklanskiego jest w tej sytuacji bledny"

Bycie dobrym pokerzysta jest jak studiowanie, nie istnieje absolutnia ujednolicona wiedza (poza matematyka).

Im więcej wiedzy i pozornie sprzecznych poglądów posiądziesz, tym bardziej będziesz myślał przy stole.

Gdyby strategia była stuprocentowa, można by opracować superboota, który co prawda mało wygrywał, ale nigdy nie był na zero

Dlatego zachecam do przeczytania wszystkich artów rozwijania się i rozmów na forum, mi na poczatku pomagały rozmowy z maggmanem i panadolem, tyle ze z drugiej strony np. panadol gra na wyzszych limitach, gdzie ludzie są bardziej agresywni poza tym specjalizuje sie w sh, wiec tez widac niby poker a jednak roznice.

Na mikro limitach np. zarabialem grajac tight passive, proby przejscia na Taga okazaly sie beznadziejne, ponieważ gdy byłem na prowadzeniu, zrzucali juz na flopie, a gdy ja przegrywałem to tonalem z kretesem.
Pozdrawiam, rozpisalem sie:)