Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jak zarzadzac kapitalem w RAZZ?

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,169 Wyświetlenia
darekuryga
Oldschool Grinder
3 odpowiedzi

tak zeby go nie stracic
a serio to zanim ktos sie powaznie rozpisze, poczytaj blog Shumy87, opisywal tam swoj brm i wyjasnial

Stoliki 8-handed:
200-400BB.

SNG HU:
15-40 BI (na stawkach 1-5$ spokojnie 15 wystarcza, potem stopniowo dokładać).

MTT:
20-30 bi.

Bielanek
BlackMember

Osobiście nie zgodzę się, że 20-30BI do gry MTT wystarczy. Czytałem artykuły Jeffrey'a Lisandro, a chyba mało lepszych specjalistów od niego w grze MTT Razz i zaleca on minimum 100BI do komfortowej gry. Zaznacza, że odchylenie standardowe od ROI w Razz MTT jest bardzo podobne do tego w Tesax Holdem MTT. Wydaje mi się, że z jego doświadczeniem w Razzie trudno jest go kwestionować, na pewno ma większą próbkę niż reszta ludzi.

W ogóle rozmawiając o bankroll management nie do końca sensowne jest podawać jakieś przedziały. Przecież każdy styl gry charakteryzuje się innym odchyleniem standardowym, a to od niego zależy z jakim bankrollem jakie mamy szanse na busto. Na początku owszem, przydaje się dla ludzi którzy nie rozegrali odpowiedniej ilości rozdań i nie mogą stwierdzić jakie mają odchylenie, ale później już IMO każdy sam powinien dobierać sobie BM. I nie musi to być wcale 200BB, czy 300BB, ale optimum dla gracza może być np. 276,5BB. Świetny artykuł o bankroll management znajdziecie na TLP(chyba najlepszy jaki kiedykolwiek czytałem), może matematyka nie jest łatwa, ale myślę że dla graczy chcących zdziałać coś w pokerze na pewno będzie zrozumiała.