Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jak rozgrywać second pair?

16 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,906 Wyświetlenia

W dziale strategi można znależć artykuły jak rozgrywać top czy over pair na flopie, turnie....ale nigdzie nie znalazłem artykułu mówiącego jak rozgrywać second pair (albo bottom pair)...
...jedyny zapis odnoszący się do tych par jest następjący: "Z zyskiem rozgrywamy tylko top i over pair"...
Czyli rozumiem że z second (lub bottom) na flopie czekamy i ewentualnie pasujemy?

pozdr

15 odpowiedzi

Heh, no nie zawsze i nie do konca. Na pewno nie na shorthanded. Pasowanie zawsze second pair to byloby wyrzucanie pieniedzy przez okno. Kluczowe kwestie to czytanie gry chyba, musisz ocenic, na podstawie przebiegu licytacji, readow na przeciwnikow, tekstury boardu itp jaka jest szansa na to, ze twoja para jest najlepsza reka, jaka jest szansa, ze ta najlepsza reka bedzie na wylozeniu, ...

W sytuacjach HU, w wojnie blindow kazda para, nawet bottom, to moze byc duuzo. W sytuacjach multiway to nieduzo w najlepszym przypadku drawing hand z gora 5 outsami do trips/2pary i jako taka mozna ja w odpowiednich sytuacjach grac ( choc to wtedy moze byc sytuacja reverse implied odds, kiedy czesc twoich outsow moze byc zdominowana i ulepszajac reke do 2 par przegrywasz tylko wiecej kasy) Takze i tu kwestia wyczucia i oceny. Nie wiem czy da sie takie sytuacje opisac matematycznie, pewnie tak, ale doswiadczenia przy stoliku to nie zastapi i tak. Proponuje wklejac takie rozdania na forum i jesli masz PT uzyc programu PokerEV do analizy takich rozdan ze swojej bazy.

macromia

Original od maggman
Pasowanie zawsze second pair to byloby wyrzucanie pieniedzy przez okno.

%-) xD Jakie porównanie ;)

Zapozyczylem, choc z wlasna inwencja. Sbrugby mowi czasem o burning money.

hermenegilda

Ciekawe jednak jak to wygląda matematycznie,czy w długim okresie czasu opłaca się grać takie pary.Jak to może wyglądać procentowo?

kfas

O tak:
75% wygranych w przypadku doswiadczonych i dobrych graczy
25% wygranych w przypadku niedoswiadczonych i niedobrych graczy

hermenegilda

Dzięki,ale na jakiej podstawie tak twierdzisz?

kfas

Takie mam przeczucie.

Nie no mysle, ze ciezko cos powiedziec na temat statystyk dlugookresowych dla drugich par. Wszystko zalezy od sposobu ich rozgrywania przez danego gracza, ktory jest mniej przewidywalny od rozgrywania top pair.

hermenegilda

To jest mętniactwo.Jak nie masz nic do powiedzenia to nie zabieraj glosu na forum.

kfas

Tylko nie mow mamie!

hermenegilda

Spoko.Powiem Twojej.

kfas, hermenegild - pierwsze ostrzeżenie, jeszcze dwa i dostajecie bana Panowie. Jak chcecie pogadać sobie o pierdołach i się trochę pokłócić, to umówcie się na gg, bo ja nie akceptuję chamstwa na tym forum!

Pozdrawiam

hermenegilda

Wyluzuj,
Oceniłem post negatywnie-moje prawo.Czy widzisz w nim coś niestosownego,stwierdziłem fakt.To chyba nie jest powód do ostrzeżenia.Pozdrawiam

Original od hermenegilda

Spoko.Powiem Twojej.

Jak tak stwierdzasz fakty, to gratuluję.

Pozdrawiam

hermenegilda

Original od hermenegilda
To jest mętniactwo.Jak nie masz nic do powiedzenia to nie zabieraj glosu na forum.

miałem to na myśli.Nie kontynuujmy więcej,to bez sensu.Pozdrawiam

mcmoe

Original od hermenegilda
Ciekawe jednak jak to wygląda matematycznie,czy w długim okresie czasu opłaca się grać takie pary.Jak to może wyglądać procentowo?

tego w ogóle nie mozna wyrazic statystycznie bo jest mnóstwo faktorow ktore trzeba brać pod uwage jak sie rozgrywa gorsze rece od top pair. na przyklad:

- ilosc graczy w puli -> heads-up midpair jest o wiele silniejszy niz 5-handed

- czy top pair jest kartą która leży w "playing zone" -> jak trafimy 6 na flopie 762 częściej mamy najlepsza rękę niż na flopach T62 albo 962

- akcja na preflopie -> ktoś może mieć overpair?

- tekstura flopu -> nawet jesli teraz mamy najlepsza rękę, ile outów wszyscy przeciwnicy razem mogą mieć aby zrobić lepsza rękę?

- licytacja na flopie -> po bet i raise slaby midpair jest easy fold, ale po tylko jednej "position-bet" może być najlepszą ręką.

… i tak dalej :D