Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

fixed limit na 6 osób

15 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,924 Wyświetlenia
fspl95

Hej, gram w pokera pół roku. Zazwyczaj na stołach cash full ring. Ostatnio chciałem spróbować swoich sił na stołach 6 osobowych jednak okazało się, że moja konsekwentna gra tight jest zupełnie nieskuteczna. Czekam na karte typu AK po czym albo przerywam z J3 albo wygrywam pule która pokrywa płacone blindy. :why: Natomiast gdy rozgrywam szerszy zakres rąk przegrywam praktycznie zawsze bo moje dwie pary są gorsze niż dwie pary przeciwnika. Mógłbym was prosić o jakieś wskazówki, linki do artykułów lub cokolwiek innego? Totalnie nie mogę ogarnąć tych stołów. :deadhappy: :)

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
RubinPlayer

A jakie limity pykasz na fixed?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

Ja tez gram fixy na 6-osobowych od niedawna i wlasnie tez chcialbym sie dowiedziec czy gra ta strategia zmniejszona iloscia rak startowych jest oplacalna? Z reszta na poker 770 nie ma wiekszych stolow.

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

To którego z Was oskubałem ostatnio? Przyznać się?
Żartuję :)
Tak na iPoker od prawie pół roku na fixed są tylko stoły SH i HU.
Co Wam mogę poradzić. Na PS materiały dla stolików SH zaczynają się od srebra.
Ale na limitach 0,02/0,04$ do 0,05/0,10$ SH. A zwłaszcza na iPoker, wystarczy kilka prostych wskazówek żeby całkiem dochodowo grać.
Ja jestem fiszem i stale torbie, ale na 0,02/0,04 sh mam winrate rzędu 4 do nawet 8 BB/100 rąk. Zwłaszcza na iPokerze.
Dlatego jak torbię to stale wracam na ten limit.
1. Selekcja rąk to podstawa, ale nie możemy grać według tabelki zrobionej dla stolików full ring. Blindy po prostu nas zjedzą.
Warto jednak grać ciaśniej niż przeciwnicy, bo na tym limicie z reguły wchodzą z czym popadnie i czasem strasznie farcą.
2.Najważniejsza jest obserwacja stołu. Jeśli jesteś początkujący to graj jeden max dwa stoły. Zobaczysz że Ci się to opłaci.
a) kiedy widzisz że ktoś rzadko ogląda flopy a tu nagle robi się bardzo agresywny i podbija to znak że ma bardzo mocne karty.
b) kiedy jesteś jesteś sam na sam z gościem który ogląda prawie wszystkie flopy a Ty masz top parę, ower parę a czasami nawet drugą parę, to z reguły jesteś z przodu.
c) kiedy flopa ogląda wielu przeciwników to musisz mieć monstera żeby grać dalej.
d) kiedy masz mocny draw (OESD, flusz draw, monster draw) i jesteś sam na sam z innym graczem to ciśniesz.
Lepiej spróbować go wywalić z rozdania niż liczyć na skompletowanie.
e) kiedy masz te same drawy w wieloosobowej puli to sprawdzasz żeby nie izolować gości z gotową ręką i liczysz na trafienie. Nie trafisz, to uciekasz.
f) na tym limicie są totalni gamblerzy (większość) i paru graczy którzy troche myślą i prowadzą selekcję rąk i obserwują stół, dlatego obserwacja graczy jeszcze raz.
3. Patrz na pozycję. To nie ważne że to krótki stół.
4. Agresja! Nie bój się podbijać. Wchodzisz pierwszy, zawsze podbijaj. Jeśli ręka Twoim zdaniem jest za słaba to lepiej spasuj ale nie limpuj.
5. Zanim zaczniesz być mega agresywny, to warto wygrać z parę spotów z silną ręką, zwłaszcza na iPoker, gdzie masz regularnych graczy na tym limicie.
Kiedy nabiorą szacunku to i nie raz uda się ich wyblefować z rozdania.
6. Uważaj na drawy na stole. Kiedy gość nie chce odpuścić i dać wywalić się z rozdania to pewnie dobiera. Jak Cię przebije po spadnięciu koloru lub strita na stole to na 80% ma nutsa.
7. Kiedy inny agresywny i selekcjonujący ręce gracz sprawdza Twoje podbicia to bąć czujny. Na tym limicie niektórzy agro też potrafią slow playować.
8. Nie tiltować.
9.Swingi i bad bety to normalka, naucz się je akceptować i ignorować.
10. BRM to podstawa, ale jeśli 20$,E Ci nie starcza to Twoja gra jest słaba.
Na tym limicie dobry gracz zbuduje rolla już z 5$
11.wyczucie sytuacji na stole ważniejsze niż tabelki.
12. Przeglądajcie rozdania w dziale oceny rozdań.
13.Obowiązkowa wiedza o matematyce pokera (outy, outsy itp)

Na razie to tyle. Może coś jeszcze mi się przypomni.
Profesjonalnych trenerów proszę o nie linczowanie mnie :D
Jeśli coś źle piszę to sami pomóżcie ambitnym Panom w tym wątku.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

Jeśli trafiam silnego Drawa to lepiej podbijać sprawdzać gościa z nadzieja ze spasuje niż policzyć pod oddsa? Na niskim limicie?

Odpowiedz
Cytat
venatici

Cześć,

Polecam Wam obejrzeć serię Fixed-Limit Toolbox.

Pierwsza i druga część to jest gra preflop + standardowe linie gry postflop. Trzecia część to wprowadzenie do hand readingu. Czwarta traktuje o grze przy stołach SH. Piąta, chyba najważniejsza, mindset, table selection, BRM. Gorąco polecam!

Do tego z tego co kojarzę tabelki ORC dla stołów SH mimo, że w artykule dla srebra to można je ściągnąć już ze statusem brązowym: Jak grasz short-handed? (zbiór tabel)

Powodzenia przy stolikach :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

Nie działają te filmiki

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

ok dzialaja na telu mi tylko nie trybilo :)

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

No i gitara :)
Życzę postępów w nauce i powodzenia przy stolikach :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr

Na tych limitach dominują multiwaye. Dlatego nabierają siły handy spekulacyjne i pockety, gdy trafią tripsa. Z drugiej strony mocno tracą na sile monstery, zwłaszcza big pockets, z prostego rachunku prawdopodobieństwa. Im więcej osób w grze, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś się ulepszy do ręki lepszej, niż 1 para. Z tego w prosty sposób wynika strategia gry - gramy wszystkie średnie+ konektory, 1 gapery, wszystkie suited konektory, 1, 2 gapery. Absolutnie wyjątkową sprawą jest to, że na tych limitach, tak powiedzmy do 0.05/0.1 sensowe jest openlimpowanie niskich pocketów i słabych rąk spekulacyjnych na wczesnych pozycjach, jeśli widizimy, że każde rozdanie to multiway. Tzn, możemy tak grać na każdym limicie, pod warunkiem, że jesteśmy na stoliku, na którym większość rozdań to pule 4+ osobowe.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

Jakie rece to gapery? i Wszystkie srednie rece? Qx? Kx? jx? tx?

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr

Hej Kolego! No tyle, to możesz się sam wysilić, by wiedzieć co oznaczają podstawowe terminy pokerowe :)
Był tu chyba nawet gdzieś zrobiony przeze mnie słowniczek...

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

OK oblukam ;)

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

W tym słowniku nie ma nic o gaperach ;) sory za zamieszanie ale gdzie to można znaleść ;)

Odpowiedz
Cytat
psychoreaper