Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

czy warto podbijać przed flopem ???

29 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
5,222 Wyświetlenia
Arth21
PokerStrategist

wg mnie te tabele z statystykami kart jakie dostajemy przed flopem są jak najbardziej adekwatne do gry NL, tutaj poprostu trzeba grac agresywnie, natomiast w grze FL, która charakteryzuje się większym spokojem należy grać rozważniej, bo twoje podbicia są limitowane, więc i przeciwnikowi łatwiej jest się zdecydować na wejście w twoje podbicie, nawet jeśli ma słabe karty. Dlatego osobiście uważam grę NL za lepszą, bo jest szybsza i konkretniejsza. ;] I to samo co kolega wyżej, podstawa to twoja własna analiza gry w czasie rzeczywistym (chodzi tu o zachowanie przeciwnika) a analiza gry statystyczna (czyli tabelki) może być tylko podporą w analizie podczas trwania danej ręki.

jeszcze dodam, że trzeba mieć na uwadze że poker to gra w której spory udział ma losowość, tak więc statystyki często mogą się mylić. ;;]

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Napisane przez 2morepain
choćby taki drobiazg:

mamy np KJs jak ktoś podbije i nikt nie sprawdzi to pasujemy to na wszystkich pozycjach z wyjątkiem BB
a jak ktoś podbije i 1 sprawdzi to mamy to już sprawdzić
jakie jest logicznie wytłumaczenie tego ?
(takich wątpliwości mam mnóstwo)

Im więcej żetonów jest już na stole tym gorsze możesz mieć karty, żeby dołączyć do gry bo maleje twój procentowy udziału w puli.
Dlatego samotnego podbicia nie sprawdzasz, ale jeżeli ktoś już sprawdzi to wtedy wchodzisz do gry.

Tabelki oparte są na prawdopodobieństwie i jak najbardziej warto ich używać.
Problemem nie są tabelki. Problemem jest gra postflop, której najtrudniej się nauczyć i wymaga to czasu i treningu.
Dzięki tabelkom znajdziesz się w grze z dobrymi rękami, ale ze złą grą postflop i tak możesz przegrywać. Bo tak naprawdę to chodzi o to, żeby wiedzieć jakie karty mają przeciwnicy mimo, że te karty są zakryte.

Odpowiedz
Cytat
Fil1987
PokerStrategist

Napisane przez Arth21
jeszcze dodam, że trzeba mieć na uwadze że poker to gra w której spory udział ma losowość, tak więc statystyki często mogą się mylić. ;;]

Jak czytam takie wstawki to mi się słabo robi:) Widać nie każdy rozumie czym powinno się w pokerze kierować...Obecny jest element losowy, ale po to się liczy prawdopodobieństwo, pot oddsy, EV itd żeby minimalizować jego wpływ na naszą grę. Zwłaszcza w FL pot oddsy są cholernie istotne, bo wydaje mi się, że dużo ciężej o implied pot odds w przeciwieństwie do NL.

Co do callowania KJs to właśnie nic innego jak implied pot odds, które Ci się baardzo podnoszą, gdy masz w grze więcej ludzi.
Tyczy się to też w pewien sposób Call20 - nie mówię, że jak 2 gości wchodzi do gry to możesz sobie pozwolić na call10, ale masz większą szansę, że któregoś z nich zallinujesz niż jakbyś miał grać przeciwko jednemu villain, dzięki czemu takie zagranie jest dużo bardziej EV+.

O ile dobrze pamiętam możesz pokusić się o call z randomem jeśli masz pot odds 1:9, a może nawet 1:7, późno już więc nie myślę:)

Odpowiedz
Cytat
szprotex
PokerStrategist

Podbijasz w zależności od pozycji i ilości graczy w puli/potencjalnych callerów itp.
Z pozycją częściej podbijasz, bez pozycji więcej callujesz. Ciężko gra się np. średnie pary mając wczesną pozycję i kilku callig-station za sobą. Dobre karty nie wszystko, potrzeba też pozycji i umiejętności zrzucania średnich/ niby mocnych układów na flopie jak np. para asów ze średnim kickerem itp.

Odpowiedz
Cytat
freeman3pl
PokerStrategist

To może odświeżę wątek.
Natknąłem się na temat i trochę się zszokowałem widząc te wpisy i co gorsza statusy autorów na lewo od nich. :facepalm:
Tabelki działają dobrze, tym lepiej, im niższy limit. Na FL2 można grać właściwie zero jedynkowo z nosem w pdf-ie.

Ja grając "na żywioł" nawet wygrywałem, potem przegrywałem tęskniąc za Amerykanami. :ayfkm:
Modlitwy od lepszą passę skierowałem więc do PS i tabelek. Teraz znów wygrywam. :fuckyeah

Zmierzając do istoty tego posta chciałem zaznaczyć i uczulić początkujących jak ja i też tych wątpiących we wszelkie świętości:
Dość ważna jest pora o jakiej się gra. Chodzi o ludzi przy stołach, strefy czasowe, a także o naszą formę psychiczną i intelektualną. Ale to już w dziale mindset jest opisane. Jeśli przegrywacie regularnie warto zmienić porę gry.
Ja nie siadam i nie gram od północy do 3 rano. To takie moje "sad hours".
Wiem że wtedy nastaje dziwny czas i AA więdną przy zabójczych 62o. Poza tym jak siedzę sam i nic się nie dzieje, dostaję tak zwanych "schiz" (tak tak tilt) a wtedy wiadomo .
Miałem jedno zdanie napisać. eh.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat

Trzy grosze dodam od siebie. Jestem za graniem wg tabel jednak trzeba wspomniec jedna bardzo ważną rzecz mianowicie limit. Grajac na 0,02/0,04 tabelki pomagaja jedynie w prawidlowym dobraniu reki do pozycji i graczy w rozdaniu. Natomiast jesli chodzi o podbijanie to juz wedlug mnie powinno odnosic sie do limitu od 0,10/0,20. Prawda jest taka ze na micro ludzie grają dla zabawy i nikt nie bierze pod uwage naszych podbic. Przewage daje nam jedynie konsekwentny dobór rak startowych i wykorzystanie pozycji. Jasne że nie gramy tylko call chodzi mi o to że siedząc na wczesnej mając AA wg tabelek bet... I tu pojawia sie problem z microlimitami - często a raczej w 90% do gry wchodzi 4-7 graczy i nawet jeśli dostaniemy 3bet i zagramy tabelkowy cap to i tak mało kto zrezygnuje :facepalm: Możliwość trafienia przy 4 -5 -6 graczach na flopie a kontra nasze AA jest spora od stritów, setów, colorów dwóch par itp. Jaką wtedy linię gry obrać to już zależy od nas samych i naszych umiejętności. Mamy jednak przewagę gdyż nasza ręka będzie zawsze maksymalnie dobraną do pozycji. Trzeba więc się dopasować do graczy. Miałem spory dołek jak to obejść i jakoś pchać br do przodu. Od jakiegoś czasu zauważyłem że zwiększenie agresji na późnych pozycjach i zmniejszenie na wczesnych z zakresem podawanym w tabelkach przynosi pozytywne efekty.
Druga sprawa to call jeśli mamy 10:1 możemy sprawdzać w zasadzie każdą rękę... Według mnie na tych limitach najniższych nie ma to sensu ( pre flop) ponieważ w co drugim rozdaniu będziemy w grze. Ma to sens jeśli jesteśmy na późnych miejscach mp3 bu co.

Ogólnie te limity to szał banana :D

Odpowiedz
Cytat
Huricano
PokerStrategist

Polecam zapoznanie się z jakimikolwiek podstawami matematyki i teorii gier.
Nie podbija się po to żeby ktoś spasował, tylko aby już od pierwszego streeta budować pulę z ręką która ma statystyczną przewagę. Te tabelki a przynajmniej "approx" były opracowane przez najlepszych "Limitowców" na świecie, którzy zaczynali od 5$ w świecie pełnym Amerykanów, gdzie 1/2$ było bardziej loose niż dzisiejsze Play Money. Trzymając AA im więcej osób wejdzie w rozdanie tym lepiej. Wolę mieć ~30% equity w 6 osobowej puli niż ~80% w HU. Nie potrafię zrozumieć dlaczego tak bardzo wam zależy na "wyrzucaniu" graczy? Powinniście się cieszyć, że wchodzą z gorszymi rękoma...
Czasami też się widzi/słyszy takie coś, że AA lepiej grają w HU niż w multiway'u.
Może i lepiej grają tylko, że mniej wygrywają...

Odpowiedz
Cytat

W 100% się z tobą zgadzam i tak jak napisałem dalsza gra zależy od umiejętności a nie od ilości wyrzuconych przeciwników. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt że dochodząc do sh z 4-rema graczami nasze AA nie zawsze będzie na prowadzeniu. W ogóle nie chodzi tu o AA tylko o sens podbijania rąk wg tabeli. Jak napisałem wcześniej jestem gorącym zwolennikiem grania ABC na micro.

Odpowiedz
Cytat
Masqb
BlackMember

IMO to podbija się nie tylko dla value, ale też żeby obciąć oddsy (szczególnie graczom na blindach). Np. jak robimy open limp to SB ma 1:5 i może dochodowo grać z prawie każdą ręką.

Jeśli zagrasz limp z AA i SB zagra complete z 32s to SB nie robi błędu i my na tym nie zarabiamy. (ofc i tak wygrywamy postflop sporo).
Jeśli gramy raise z AA i SB gra cold call z 32s to robi wtedy błąd i nasze EV idzie do góry o ten ułamek big beta.

Odpowiedz
Cytat