Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Co notować?

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
462 Wyświetlenia
klz03
BlackMember

Siemano!

Temat bedzie dotyczyl notatek. Co staracie sie od razu sobie pisac ? Jaka jest pierwsza rzecz jaka staracie sie wychwycic u rywala? Piszecie od razu fancy play i dziwne zagrania czy takze linie standardowe ( np. gra standardowo z mh, ale z draws zawsze pasywnie itp. )

Ja przede wszystkim wypisuje:
- czy gra open limp (LIMPER) - od razu wiadomo ze fish
- czy gra cold call (COLDCALLER) po 1 openraisie - rowniez potwierdza fishowatosc, oraz nieznajomosc zasady rais/fold. Nastepnie jak zauwaze z czym gra to zagranie to pisze sobie po myslniku karty
- czy stawia post blinda na PRE (x POSTER) - potwierdza fishowatosc, daje mi info ze rywal jest malo cierpliwy, moze dzieki temu szybciej tiltowac
- z czym gra RAIS IP w HU na F, czy gra for value tak czy for free cards
- Jak rywal zachowuje sie w BvB, czy czesto gra call any F i fold T i tym podobne rzeczy. generalnie staram sie duzo obserwowac gre na blinds
- wszelkiego rodzaju donki w HU, 3way, 4way itp. Z czym, na jakiej pozycji ( np na MP w 3way) i przede wszystkim czy to byl jeden donk czy 3rd barrels donk
- jak kolo bluzga na czacie to tez pisze
- wylapane blefy notuje. Wazne, czy na scary cards (cos tam pomyslal o blefie) czy blef totalnie z dupy. Rowniez wazne czy kolo mial SDvalue czy totalny trash
- fancy play typu cc cc cr z monsterem, wszystkie slowplaye

Oprocz tego, staram sie notowac wszsytkie inne odstepstwa od norm i regul. Pisze np. instant 3bet flop OOP z v.strong hand. Dziwne pasywne zagrania z mocna reka no i dziwnie agro rozegrane uklady ze zbyt slabym karta.Tego typu sprawy.

Raczej nie wynotowywuje zagran standardowych, dobrych/srednich calldownow, bo to za wiele mi nie da.

A wy na co zwracacie uwage i co piszecie?

3 odpowiedzi

Ja nie notuje liperów, coldcallerów itp tylko oznaczam kolorami przeznaczonymi dla fiszów, ta informacja na postflopie mało mi jest potrzebna. Zwracam natomiast uwagę na staty - 3bet. Jeśli niski i przeciwnik dużo coldcaluje to jego 3bet szanuje.

Co do preflopa to notuje jeśli ktoś gra cap szeroki, lub dla blefu, czasami gdy 3betuje szeroko.

Przede wszystkim wyłapuje donki, jeśli koleś mi donkuje, to przeglądam historię i wyłapuje wszystkie przypadki i zapisuje co donkuje i co robi na turnie

Zapisuje linie ze strong mh typu c/c F c/r T i to co robi z drawami. Oczywiście blefy również i różnego typu dziwne zagrania.

brommy
Elite Grinder
  • Jako, że gram "trochę" luźniej staram się wyłapywać z czym próbują mnie gracze izolować.
  • Każdy donk multi/HU
  • Rozgrywanie drawów, szczególnie FD
  • Fancy play typu check behind flop z inicjatywą
  • Gra na 1suited flop
  • Na jakich spotach grał blef

Pazurrr
Elite Grinder

Generalnie zapisuję wyłącznie informacje, które umożliwią mi "specjalne traktowanie" przeciwnika - luźniejsze/bardziej tight cdowns, vbety. Jak również zapisuję, gdy są powtarzające się schematy lub leaki, które można eksploatować.
Np ważny read dla mnie, to fof, słaby punkt ("ulubiony" strit przeciwnika do pasowania). B. ważne jest również, czy przeciwnik gra semiblefy i z jakimi układami.
Kolejna grupa reads, to ustalanie zakresów coldcalls i limpów. Większość ma określone kategorie kart startowych, z którymi tak gra. Jeśli się to ustali, to gość na postflopie jest niemal przeźroczysty.
Generalnie, to staram się, żeby ilość reads nie przekraczała 3, 4. Jak jest więcej, to robię selekcje i pozostawiam te najważniejsze. Za dużo reads, to tak, jakby ich w ogóle nie było.