Mi bardzo się podoba. Gra stała się bardziej realistyczna. Mimo nowej ładniejszej grafiki gra lepiej działa na słabszych komputerach, więc ten patch to bardzo duży krok naprzód. W żadnej z gier mmo w które grałem raczej nie spotkałem się do tej pory z wprowadzaniem tak daleko idących zmian. Podobają mi się nowe dźwięki i możliwość wykluczenia z matchmakingu trybu do ataku/obrony, który jest imo fatalny w przeciwieństwie do bitw spotkaniowych, które ostatnio podobają mi się nawet bardziej niż bitwy standardowe.
mam konto razem z emailem do oddania bo nie mam czasu grać, kto chce?
max tier to KV1S
Widzę fajny temat o mojej ulubionej grze
Jakby ktoś szukał niezobowiązującego klanu to zapraszam do mojego. Nie gramy kompanii ani clan wars, poprostu zrzeszamy graczy którzy lubią pojeździć w plutonie a nie mają z kim lub poprostu lubią pogadać na czacie
Strona klanu: http://worldoftanks.eu/community/clans/500010610-303RP/
Forum: 303rp.phorum.pl
Aplikowac możecie poprzez stronę klanu, kontakt ze mną w grze (nick: Slugtime) lub tutaj na forum.
Jak widzicie mamy tam jakieś małe wymagania co do graczy ale myślę, że pokerowa brać będzie miała taryfę ulgową
PS. Nie gram zbyt długo ale uważam, że dość dobrze poznałem grę, więc jak ktoś początkujący ma pytania to walić z chęcią odpowiem.
Pare porad dla nowych:
1. Nie liczy się to ile czołgów zniszczyłeś, a to jakie obrażenia zadałeś. Im więcej obrażeń tym więcej doświadczenia. Nowi gracze za wszelką cenę pragną mieć jak najwięcej zniszczonych czołgów. Jeśli twój przeciwnik ma mało życia, a wystawienie się by go dobić jest ryzykowne, odpuść i poczekaj aż ktoś na lepszej pozycji dokona dzieła zniszczenia. Nie warto tracić punktów życia by kogoś dobić, uwierzcie mi przydadzą się w późniejszych fazach bitwy, gdzie często od ciebie zależą losy bitwy
Fragi przyjdą same.
2. Obserwuj mapę. Jeśli widzisz, że jedna ze stron ma kłopoty, a twój czołg jest w miarę mobilny wróć się i pomóż im. Jeśli widzisz, że sojusznicy z jednej strony zostali zniszczeni wracaj do bazy, czasem jeden czołg potrafi zresetować capowanie i uratować bitwę.
3. Często jest tak, że gracze atakują tylko jedną stroną (tzw. lemming train), jeśli widzisz, że coś takiego się dzieje lepiej samemu pojechać na niebronioną flankę, niż zostawić ją pustą.
4. Staraj się nie jeździć samemu (chyba że wystąpi przymus z punktu 3).
5. Jeśli w drużynach jest sporo artylerii cały czas staraj się mieć osłonę w postaci głazów, budynków itp.
6. Krzaki zwiększają kamuflaż. Bonus do kamuflażu od krzaków sumuje się na obszarze bodajże 20m (nie jestem pewien). Na mapach często występują krzaki jeden po drugim, takie pozycję dają większy kamuflaż, niż pojedyńcze haszcze. Tu trzeba dodać, że nie wolno stać w krzaku, a tuż za nim ( stojąc w krzaku tracisz bonus do kamuflażu).
7. Zawsze czekajcie, aż celownik się całkowicie skalibruje.
8. Gdy ktoś was okrąża, obracajcie nie tylko wieżę, ale cały czołg.
9. Nigdy nie stawajcie za sojusznikiem, możecie go zablokować gdy ten chce się wycofać spod ognia.
10. By zwiększyć skuteczność pancerza lekko go skatujcie (obróccie czołg o jakieś 15-20 stopni w stosunku do przeciwnika). W sumie każdy czołg wymaga innego katowania więc tutaj trzeba sobie doczytać konkretnie o waszej maszynie.
11. Gdzie celowac? To zależy od czołgu, każdy czołg ma słabe punkty (weakspoty) w których pancerz jest najłatwiejszy do przebicia. Najczęściej występujące weakspoty to: większosc niemieckich czołgów (szczególnie ciężkich) dolna płyta w przednim pancerzu np. jak widzicie Tigera to walcie w dolną płytę (tam gdzie przyczepiona jest gąsienica zapasowa). Dodatkowe weakspoty które można zauważyć to wizjer kierowcy, właz dowódcy na szczycie wieży, wszelakie dodatkowe wieżyczki gdzie zamontowany jest karabin, boki i tył czołgu, górna płyta wieży (gdy strzelacie do kogoś np z górki), często obrażenia wchodzą w koło znajdujące się w gąsienicy (dodatkowo powoduje zniszczenie gąsienicy). Amerykańskie czołgi ciężkie T29 i T32 NIGDY nie celujcie w wieże, ponieważ jest ona z reguły nie do przebicia (wyjątek dosc słabo wystający właz dowódcy na jej szczycie), walcie w przedni pancerz, jest on z reguły słaby.
To na razie tylę, mógłbym pisać i pisać ale myślę, że trzymając się tych porad będziecie grac lepiej niż 80% graczy których można spotkać na losowych bitwach
Napisane przez Piotrek9456
Cryspin dalej masz konto do oddania?Przyjmij zapro do znajomych
nie, konto oddałem ponad tydzień temu
Szukam towarzysza/szy do wspólnego grania plutonów. Jeśli chodzi o czołgi które posiadam jest to zasięg od IX w dół. Posiadam Typa59, jeśli macie medy z podobnego poziomu fajnie by było pojezdzic razem w wolfpacku, pare osob w moim klanie też byłoby chętnych, często jest tak, że szukamy dodatkowej osoby do wspólnego grania więc zapraszam! Doświadczeni gracze mile widziani, aczkolwiek z początkujacymi też mogę pośmigac, poobserwowac gre i dac parę wskazówek
Przed chwilą na randomie spotkałem w przeciwnej drużynie kolesia który jadąc lekkim czołgiem na bliskim dystansie zatrzymał się na chwilę przed naszą artą zaraz po wyspotowaniu jej, żeby do niej strzelić i po spudłowaniu ruszył w jej kierunku ale został zniszczony strzałem z tej artylerii. Po tym zaczął narzekać na czacie na artylerię w wot oraz jakiego to wielkiego pecha ma on w tej grze i jakiego farta miała nasza arta. Napisałem mu, że to nie tylko był niefart ale też jego błąd bo niepotrzebnie zatrzymał się naprzeciwko artylerii dając jej czas na lepsze skupienie celownika i zwiększając tym samym jej szanse na trafienie go. W odpowiedzi otrzymałem od niego wiązankę bluzgów na czatach w bitwie i poza nią, że nie mam racji i że jakiś polaczek nie będzie go pouczał bo on jest uber pro kozak a niemożność odpowiedzi na pytanie w czym lepsze jest zatrzymanie naprzeciwko lufy artylerii, której nie mógł zniszczyć jednym strzałem ani nawet zdjąć jej gąsienic bo stała w zagłębieniu, niż szybsze dostanie się do jej boku/tyłu tylko jeszcze bardziej go rozjuszyła.
Jako że była to moja ostatnia bitwa przed sesją pokera pomyślałem, że fajnie byłoby spotkać tak tiltującego i kompletnie bezkrytycznego wobec swojej gry gracza na stolikach pokerowych i że ten koleś z takim mindsetem na pokerzystę to raczej by się nie nadawał.
Miał tag klanowy, więc przed dodaniem go do listy ignorowanych sprawdziłem jaki klan reprezentuje tak żałosnym zachowaniem. Zobaczyłem to:
http://worldoftanks.eu/community/clans/500014700-PSDE/#wot&mt_order_by=role
... i prawie z krzesła spadłem
Napisane przez Avterlife
Pare porad dla nowych:
3. Często jest tak, że gracze atakują tylko jedną stroną (tzw. lemming train), jeśli widzisz, że coś takiego się dzieje lepiej samemu pojechać na niebronioną flankę, niż zostawić ją pustą.To akurat dosc mocno od mapy zalezy. Czasami taki lemming train zamienia sie w przypadkowy rush, a wtedy zazwyczaj jest to wygrana na randomie.
4. Staraj się nie jeździć samemu (chyba że wystąpi przymus z punktu 3).
A i tutaj nie do konca, bo to zalezy od czolgu.
5. Jeśli w drużynach jest sporo artylerii cały czas staraj się mieć osłonę w postaci głazów, budynków itp.
No i klej sie do wroga, jesli juz musisz walczyc.
7. Zawsze czekajcie, aż celownik się całkowicie skalibruje.
Sorry za bezposrednie stwierdzenie, ale to akurat jest bzdura. Oczywiscie, majac CZAS zdecydowanie warto czekac, ale z wiekszosci np. niemieckich dzial wyzszych tierow, tym bardziej z medow znacznie lepsze sukcesy odniesiesz nie celujac. Czolgi te maja swietny pancerz boczny przy odpowiednich katach + pancerz przedni. W efekcie szybkie wyjechanie-strzal-wjechanie za przeszkode skutecznie utrudni przeciwnikowi wcelowanie w weakspota, za to Ty jestes w stanie czesto zadac komus jakis dmg. Warto zaznaczyc ze takie pojazdy jak Lowe nie maja pancerza i wymiana ognia nie jest tutaj wskazana. Z jagody przy jej celnosci praktycznie nie trzeba celowac, tak samo z E50, czy E50M. Nawet 128mm z mausa spisuje sie calkiem spoko.
Kolejny przyklad to brytol X tier, gdzie celowanie to strata czasu.
9. Nigdy nie stawajcie za sojusznikiem, możecie go zablokować gdy ten chce się wycofać spod ognia.
Nigdy nie mow nigdy
Majac malo HP wrecz powinienes sie za kims chowac - oczywiscie nie mam na mysli stania i blokowania go.
10. By zwiększyć skuteczność pancerza lekko go skatujcie (obróccie czołg o jakieś 15-20 stopni w stosunku do przeciwnika). W sumie każdy czołg wymaga innego katowania więc tutaj trzeba sobie doczytać konkretnie o waszej maszynie.
Nie kazdy pojazd powinno sie katowac. Warto tez pomyslec o wartosciach pancerza bocznego. Mausa mozna kontowac praktycznie pod 45% stopni, a E100 jeszcze mocniej. Nie wiem czy to wina gry, czy celowy zabieg, ale 'setka' ma praktycznie nieprzebijalny bok, mimo malego pancerza. Przebija go praktycznie tylko prostopadly strzal.
11. Gdzie celowac? To zależy od czołgu, każdy czołg ma słabe punkty (weakspoty) w których pancerz jest najłatwiejszy do przebicia. Najczęściej występujące weakspoty to: większosc niemieckich czołgów (szczególnie ciężkich) dolna płyta w przednim pancerzu np. jak widzicie Tigera to walcie w dolną płytę (tam gdzie przyczepiona jest gąsienica zapasowa). Dodatkowe weakspoty które można zauważyć to wizjer kierowcy, właz dowódcy na szczycie wieży, wszelakie dodatkowe wieżyczki gdzie zamontowany jest karabin, boki i tył czołgu, górna płyta wieży (gdy strzelacie do kogoś np z górki), często obrażenia wchodzą w koło znajdujące się w gąsienicy (dodatkowo powoduje zniszczenie gąsienicy). Amerykańskie czołgi ciężkie T29 i T32 NIGDY nie celujcie w wieże, ponieważ jest ona z reguły nie do przebicia (wyjątek dosc słabo wystający właz dowódcy na jej szczycie), walcie w przedni pancerz, jest on z reguły słaby.
Polecam skorki z weakspotami. Nie sa zabronione, jedynie kolorowe czolgi wygladaja komicznie :).
To na razie tylę, mógłbym pisać i pisać ale myślę, że trzymając się tych porad będziecie grac lepiej niż 80% graczy których można spotkać na losowych bitwach
![]()
Tak zeby dyskusje podtrzymac
http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/79468-jedyny-sluszny-poradnik/
weak spoty psuja frajde z gry wiec bezsensu. Strzelajcie w dolna plyte , i w niektorych we wlaz dowodcy:) a takto w bok najlepiej
stawiac sie pod katem 35 stopni i bedzie dobrze.
Napisane przez eNPe
albo jakiegoś screena jak to wygląda i czy da rade z tym grać w ogóle![]()
http://drongo-lab.ru/archives/category/other-mods/zony-probitiya
Bardzo przydatna rzecz dla osób które nie znają weakspotów.
Zoom mode - "must have" mod, jak ktoś nie ma niech ściąga:
http://drongo-lab.ru/archives/49516#more-49516
Jeśli ktoś jeszcze nie skorzystał z kodu to spóźnialskim przypominam a tych co nie wiedzieli informuję, że macie dosłownie ostatnią szansę na darmowy dzień premium: