Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 8c Kc Kh 9h

10 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
763 Wyświetlenia

Starting game 4603488235.

nachtuil is at seat 0 with $23.54.
Gareefy is at seat 1 with $9.30.
matt84 is at seat 2 with $5.86.
yoocee is at seat 3 with $9.18.
d0r76 is at seat 4 with $19.55.
A_Krasnal is at seat 5 with $8.55.

The dealer is seat 5.

nachtuil posts a blind of $.05.
Gareefy posts a blind of $.10.

(A_Krasnal is dealt 8c Kc Kh 9h.)

Pre-flop:
matt84 raises $.25.
yoocee calls for $.35.
d0r76 folds.
A_Krasnal raises $1.20.
nachtuil folds.
Gareefy folds.
matt84 folds.
yoocee calls for $1.20.

The flop comes
3d Ac Ks.

yoocee checks.
A_Krasnal bets $1.95.
yoocee calls for $1.95.

The turn comes Qc.

yoocee goes all-in for $5.68.
A_Krasnal goes all-in for $5.05.
$.63 is pushed back to yoocee.

Showdown:

yoocee shows: Qh 10d Jd 6d
Ac Ks Qc Jd 10d
Straight, Ace high

A_Krasnal shows: 8c Kc Kh 9h
Ks Kc Kh Ac Qc
Three Kings

The river comes 7h.

yoocee shows: Qh 10d Jd 6d
Ac Ks Qc Jd 10d
Straight, Ace high

A_Krasnal shows: 8c Kc Kh 9h
Ks Kc Kh Ac Qc
Three Kings

yoocee wins pot ($16.44).

Przepraszam, że w takiej formie, ale nigdzie nie mogę znaleźć sprawnego konwertera do Omaha na Everest. Preflop raise od gracza loose, a i karta taka, że 3bet wydaje mi się ok - wysoka para + konektory +double suited. Na flopie trafiam dobrą rękę. Na turnie co prawda kompletuje się draw do strita, ale przy takiej ilości redraw outów (flush+full) i fakcie, że nie na 100% jestem z tyłu - allin.

9 odpowiedzi
VictorM
Oldschool Grinder

1. Uzupełniaj stacka do 100% po każdym przegranym rozdaniu. Byłbyś wkurzony na samego siebie gdybyś trafił karetę na flopie, a przeciwnicy chcieliby z Tobą grać.

2. Pot odds na turnie to 5,05:11,55, czyli 43%. Musisz dobrać w 43%, aby było opłacalne. Masz 9 outów do fula i 9 outów do flusha i jeden do karety czyli 19. Pozostało jeszcze 44 karty nieznane, więc oddsy 19:44 = 43%. Sprawdzenie jest więc na granicy opłacalności, ale warto wziąć pod uwagę rake. Istnieje także możliwość, że przeciwnik grał w ten sposób z AA, chociaż prawdopodobieństwo jest raczej znikome. Mógł zagrywać semiblef celując w gutshota wspartego niższym niż Twój flushdrawem. To sprawdzenie można uznać za uzasadnione, ale

3. Błąd popełniłeś na flopie nie zagrywając za więcej. W puli było 3,60$ jeżeli dobrze rozczytuję to rozdanie. Mogłeś zagrać o wiele więcej, chociaż zagranie za pulę byłoby trochę zbyt wysokie. Jakieś 2,50$ byłoby ok. Ułatwiłoby to decyzję na turnie i uczyniłoby ją bardziej +EV.

kamil90
PokerStrategist

po pierwsze konwertuj rece.

po drugie nie wklejaj wynikow.

I teraz co do zagrania. Zgodze sie z przedmowca, wiekszy bet na flopie. Jakby nic nie mial, to by bet za 1/10 puli go wyrzucil z rozdania, a jak cos mial to nie chcemu mu dac tanio drawowac. Jezeli bysmy mieli wieksza pule na turnie pot oddsy bylyby lepsze, a co z tego sie wiaze mniej outow bysmy potrzebowali i ten all in bylby ok.

VictorM napisał
W puli było 3,60$ jeżeli dobrze rozczytuję to rozdanie. Mogłeś zagrać o wiele więcej, chociaż zagranie za pulę byłoby trochę zbyt wysokie.

Dlaczego? Ja bym właśnie bił ~3$ na takim boardzie.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, rozumiem, że bet na flopie mógłby być większy.

po pierwsze konwertuj rece.

Wyraźnie jest napisane w opisie ręki, że żaden konwerter nie chciał współpracować mi z Everestem. Przecież nie wklejam rozdania specjalnie nieskonwertowanego, żeby było wam gorzej czytać. Jakieś linki?

Uzupełniaj stacka do 100% po każdym przegranym rozdaniu

Wiem, wiem, tylko Everest nie pozwala na uzupełnianie stacka zaraz po poprzednim rozdaniu. Zawsze następne rozdanie trzeba grać mniejszym stackiem (chyba, że się wyzeruje, jedyny wyjątek)

Istnieje także możliwość, że przeciwnik grał w ten sposób z AA, chociaż prawdopodobieństwo jest raczej znikome

Na to też bym go nie obstawiała, bo to taki gracz, który widząc asy będzie cisnął ile się da, a tylko sprawdzał. Na flopie byłam pewna, że jestem z przodu.

kamil90
PokerStrategist

a to sorry, tego nie doczytalem;p a ten konwerter ps nie da rady?

VictorM
Oldschool Grinder

tool8 napisał

VictorM napisał
W puli było 3,60$ jeżeli dobrze rozczytuję to rozdanie. Mogłeś zagrać o wiele więcej, chociaż zagranie za pulę byłoby trochę zbyt wysokie.

Dlaczego? Ja bym właśnie bił ~3$ na takim boardzie.

3$ to już 80% puli, ale też jest w porządku. Ja jednak mam w zwyczaju zagrywać mniejsze bety gdy mam pozycję, a przeciwnik pokazuje słabość. Ale możemy to spróbować rozgryźć od strony matematycznej:

Najbardziej prawdopodobną ręką, a zarazem ręką przed którą najbardziej musimy się bronić jest oczywiście to co miał, czyli 9-outowy draw do straighta. 9 outów to równo 20% szansy na trafienie na turnie. Czyli przeciwnik potrzebuje implied odds 1:5. Przy puli 3,60$ i mając jeszcze 7$ w stacku (co daje 10,60$), aby call przeciwnika był nieopłacalny trzeba zagrać za więcej niż 10,60$/5 = 2,12$. Więc zarówno moja, jak i Twoja wersja są prawidłowe i decyzja zależy od własnych preferencji/ readów na przeciwnika.

Ja myślę, że villain, jesli będzie chciał kontynuować grę, to właśnie z rękami typu brodway wrapy, albo karty brodway owe + para (coś w stylu AQJ* ), a wszystko inne spasuje (lub powinien :) ) Z tego względu postawiłbym na obronę, niech płaci jak najwięcej za drawy lub stackuje się z gorszą equity.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, w miarę sprawny konwerter znaleziony, z następnymi rękami nie powinno być już problemów. Dzięki za analizę

Jesli nie kopiujesz z okienka everestowego tylko np z holdemmanagera to dzialal kiedys moj http://slimak.czest.pl/demo/converter/index.php ale teraz nie wiem jak jest