Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

A6o 27 KO

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
298 Wyświetlenia
MightySparow
Elite Grinder

Poker Stars $20+$5+$2 No Limit Hold'em Tournament - t800/t1600 Blinds + t150 - 9 players - View hand 2128662
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

CO: t21932 M = 5.85
BTN: t2376 M = 0.63
SB: t15421 M = 4.11
BB: t17080 M = 4.55
UTG: t11222 M = 2.99
UTG+1: t16194 M = 4.32
UTG+2: t4424 M = 1.18
Hero (MP1): t13762 M = 3.67
MP2: t30563 M = 8.15

Pre Flop: (t3750) Hero is MP1 with A :club: 6 :heart:
UTG raises to t11072 all in, 1 fold, UTG+2 calls t4274 all in, 6 folds

Flop: (t12298) Q :diamond: 8 :heart: 8 :spade: (2 players - 2 are all in)

Turn: (t12298) 4 :heart: (2 players - 2 are all in)

River: (t12298) 2 :diamond: (2 players - 2 are all in)

Pushujący przedmną to prawdopodobnie regowie, więc w normalnym turku wsuwałbym taki range: (16.3%) 33+,A5s+,A8o+,KTs+,KQo,QTs+,JTs
, ale jako to jest knockout muszę trochę zmienić range.
Stack początkowy to 3k żetonów= 20$ KO to 5$ czyli 3000/4=750 zetonów. Obu kryję, więc biorę ujemny edge na 1500 zetonów. Dodatkowego edga nie biorę ponieważ za mną jest short z niecałymi 2bb który po callu i mojej ewentualnej wygranej też da mi knockouta co mniej więcej mi to rekompensuje. Po tych zmianiach z a6o mam ez call i z wieloma innymi rękami w sumie prawie 40% range.

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
Wombat
Elite Grinder

Siema, ambitna łapa.

Na szczęście kiedyś liczyłem podobne spoty, bo Simon coś kiedyś napisał o turkach vip za 15k FPP, których zagrałem chyba z 8, gdzie jest kosmiczne bounty za prosa, 200$, 10 handed, a za 1st jest 1k, potem 500/300/200 dokładnie, więc to bounty miało kosmiczne znaczenie.

Twoje wyliczenia są dobre, jednak nie uwzględniłeś edgu w tym spocie, a przysiadłbym nad nim trochę.

Jako, że to jest turek KO dałbym im takie pushing range:
UTG:
19.2%, 22+ A7s+ A8o+ K9s+ KTo+ QTs+ QJo JTs
UTG+2 nie sądze, by był tutaj agro małpą w turku z KO, pewnie jego range będzie wyglądał następująco:
13.7%, 22+ A8s+ A9o+ KJs+ KQo

Na BTN jest short, ale ludzie nie mają w turkach z KO zwyczaju wchodzić tutaj dosyć szeroko, szczególnie, jak 3 typa wejdzie przed nimi.

Callować teoretycznie możnaby wszystko, co da nam 1500 żetonów na minusie, ale to się nie sprawdzi longrunowo. Musisz tutaj wziąć edge, wyobraź sobie, że siedzisz na BB, kryjesz wszystkich stackiem i wszyscy przed Tobą pushują, idąc tym tokiem rozumowania wjechałby pewnie call z 78s lekko ! Żeby longrunowo było wszystko spoko, musisz wziąć tutaj edge, również z tego faktu, że dajesz ujemny edge ze względu na KO.

Zwykle przy takim callu w tej fazie turka brałbym edge rzędu 0,5-0,6bb przy callu i jest to w tych turkach mocno uzasadnione, na tym stacku masz jeszcze troche pushy, a zakładając, że ich calling range nie będą poprawne to będziesz miał edge na samych pushach, stąd nie powiniśmy callować zbyt szeroko, bo mamy future value w pushach.

Załóżmy, że edge na KO damy minimalny, po prostu weźmiemy edge 0,6bb.

Wychodzi mi, że powinniśmy wziąć w tym spocie minusowy edge 0,3375bb

Hero calling Range:
12.2%, 44+ A9s+ ATo+ KTs+ KQo QJs

i jest to w tym spocie rozsądny calling range moim zdaniem, callowanie pod BE tutaj nie będzie profitowe z tego powodu, że krótko mówiąc wygrywane żetony nie są tyle warte co te przegrywane, musimy wziąć edge ze względu na prawdopodobieństwo wielkości naszego stacka w przyszłości, o tym pisał uczniak w jednym "kontrowersyjnym" rozdaniu ;).

To by było na tyle, ciekawy spot, napisz jeszcze co o tym wszystkim sądzisz sparrow !

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
MightySparow Autor wątku
MightySparow
Elite Grinder

Napisane przez Wombat
Siema, ambitna łapa.

Na szczęście kiedyś liczyłem podobne spoty, bo Simon coś kiedyś napisał o turkach vip za 15k FPP, których zagrałem chyba z 8, gdzie jest kosmiczne bounty za prosa, 200$, 10 handed, a za 1st jest 1k, potem 500/300/200 dokładnie, więc to bounty miało kosmiczne znaczenie.

Twoje wyliczenia są dobre, jednak nie uwzględniłeś edgu w tym spocie, a przysiadłbym nad nim trochę.

Jako, że to jest turek KO dałbym im takie pushing range:
UTG:
19.2%, 22+ A7s+ A8o+ K9s+ KTo+ QTs+ QJo JTs
UTG+2 nie sądze, by był tutaj agro małpą w turku z KO, pewnie jego range będzie wyglądał następująco:
13.7%, 22+ A8s+ A9o+ KJs+ KQo

Na BTN jest short, ale ludzie nie mają w turkach z KO zwyczaju wchodzić tutaj dosyć szeroko, szczególnie, jak 3 typa wejdzie przed nimi.

Callować teoretycznie możnaby wszystko, co da nam 1500 żetonów na minusie, ale to się nie sprawdzi longrunowo. Musisz tutaj wziąć edge, wyobraź sobie, że siedzisz na BB, kryjesz wszystkich stackiem i wszyscy przed Tobą pushują, idąc tym tokiem rozumowania wjechałby pewnie call z 78s lekko ! Żeby longrunowo było wszystko spoko, musisz wziąć tutaj edge, również z tego faktu, że dajesz ujemny edge ze względu na KO.

Zwykle przy takim callu w tej fazie turka brałbym edge rzędu 0,5-0,6bb przy callu i jest to w tych turkach mocno uzasadnione, na tym stacku masz jeszcze troche pushy, a zakładając, że ich calling range nie będą poprawne to będziesz miał edge na samych pushach, stąd nie powiniśmy callować zbyt szeroko, bo mamy future value w pushach.

Załóżmy, że edge na KO damy minimalny, po prostu weźmiemy edge 0,6bb.

Wychodzi mi, że powinniśmy wziąć w tym spocie minusowy edge 0,3375bb

Hero calling Range:
12.2%, 44+ A9s+ ATo+ KTs+ KQo QJs

i jest to w tym spocie rozsądny calling range moim zdaniem, callowanie pod BE tutaj nie będzie profitowe z tego powodu, że krótko mówiąc wygrywane żetony nie są tyle warte co te przegrywane, musimy wziąć edge ze względu na prawdopodobieństwo wielkości naszego stacka w przyszłości, o tym pisał uczniak w jednym "kontrowersyjnym" rozdaniu ;).

To by było na tyle, ciekawy spot, napisz jeszcze co o tym wszystkim sądzisz sparrow !

Pozdrawiam

Dzięki za szeroką odpowiedź oczywiście ten range który podałem nie jest tym rangem który pushuję w grze jak widzisz a6o foldnąłem, ale ja nie podchodzę do edge w ten sposób biorę to bardziej na oko w zależności od ilości ludzi do bubble/ft, jak bardzo soft mam stolik, avg stack, stacki aż tak bardzo mnie nie interesują bo cały czas się zmieniają ale jako standard brałbym tego spota z trochę luźniejszym rangem niż podałeś teraz po analizie bo to jest jakos niedaleko po bubble wiec gramy prawie ze chip ev dodatkowo jest ten short za mną który da mi bounty.

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Nie rozumiem Ciebie. Zgadzasz się z wszystkim, ale i tak callujesz szerzej tak ? Spoko, masz prawo xD

Odpowiedz
Cytat
MightySparow Autor wątku
MightySparow
Elite Grinder

Napisane przez Wombat
Nie rozumiem Ciebie. Zgadzasz się z wszystkim, ale i tak callujesz szerzej tak ? Spoko, masz prawo xD

Wiesz co Wombat tak po zastanowieniu nie jestem pewny czy te moje wyliczenia są dobre, bo w takim superknockout przy podobnych założeniach opłaca się nam stackować z any two na range KK+. Myślę, że powinienem po prostu tak jakby dołożyć te 1500 żetonów do puli a nie brać ujemny edge na 1500 żetonów i wtedy dopiero prawdziwe wyniki wychodzą.

Odpowiedz
Cytat
uczniak
Legacy Member

Napisane przez MightySparow

Wiesz co Wombat tak po zastanowieniu nie jestem pewny czy te moje wyliczenia są dobre, bo w takim superknockout przy podobnych założeniach opłaca się nam stackować z any two na range KK+. Myślę, że powinienem po prostu tak jakby dołożyć te 1500 żetonów do puli a nie brać ujemny edge na 1500 żetonów i wtedy dopiero prawdziwe wyniki wychodzą.

Dokładnie tak

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Siema, faktycznie źle to wcześniej policzyłem.

Dorzuciłem te 1500 żetonów do puli zwiększając stack każdego gracza o 167 i wrzucając ante większe o 167.

Model ten niestety nie bierze pod uwagę faktu, że możemy dostać pojedyńcze bounty. Tzn możemy wygrać sidepota z big stackiem, a przegrać z shortem. Problem jest taki, że żeby to dokładnie policzyć trzeba by do tego dorzucić jeszcze overcalle, a jest to na tyle mało istotny czynnik i będzie miał miejsce na tyle rzadko, że możemy go pominąć.

Zmieniłem trochę range przeciwników, jeśli to jest reg pushujący z UTG to powinien pushowac więcej, niż napisałem wcześniej:
28.8%, 22+ A2s+ A5o+ K7s+ K9o+ Q8s+ QTo+ J8s+ JTo T8s+ 98s
range izolatora jest meeega ciężki do oszacowania, dałem mu trochę % więcej niż ostatnio i wydaje mi się, że przynajmniej tyle będzie grał (w mocnym zaokrągleniu, ten range może iść +/- o na prawdę grube %, tylko ciężko na podstawie tych danych co mam określić go jakoś dokładniej):
18.3%, 22+ A2s+ A8o+ K9s+ KJo+ QJs

Uwzględniając rozsądne overcalle i dając edge na poziomie 0,25bb wychodzi range:
15.4%, 33+ A7s+ A9o+ KTs+ KJo+ QTs+

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat