Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

11$ satelita -> 109$ k4o

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
189 Wyświetlenia
wincentf
PokerStrategist

Poker Stars $10+$1 No Limit Hold'em Tournament - t2500/t5000 Blinds + t500 - 8 players - View hand 2603652
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

MP1: t3929 M = 0.34
MP2: t31058 M = 2.70
CO: t4604 M = 0.40
BTN: t2665 M = 0.23
SB: t16463 M = 1.43
Hero (BB): t7420 M = 0.65
UTG: t14710 M = 1.28
UTG+1: t7896 M = 0.69

Pre Flop: (t11500) Hero is BB with 5♦ K♥
1 fold, UTG+1 raises to t7396 all in, 5 folds, Hero calls t1920 all in

Flop: (t20340) A♦ 2♥ 3♥ (2 players - 2 are all in)

Turn: (t20340) 3♦ (2 players - 2 are all in)

River: (t20340) 9♠ (2 players - 2 are all in)

Final Pot: t20340

Spoiler

Hero shows 5♦ K♥ (a pair of Threes)
UTG+1 shows 8♣ A♣ (two pair, Aces and Threes)
UTG+1 wins t20340

488 left, 477 wejściówek+3 płatne. W następnej kolejce jestem na auto-allinie, nie mam już timebanku.
Blindy 500/2500/5000

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
hemi1981
Elite Grinder

to już drugie rozdanie, które wrzucasz, kiedy to tuż przed płatnymi szorcisz się do 1 bb,

czy coś w strategii nie jest nie tak?
czy nie grasz zbyt tight wcześniej, kiedy masz jeszcze trochę graczy przed płatnymi miejscami?
czy nie zauważasz w historii może spotów, gdzie powinieneś zaryzykować i z jakimś Q5s zaatakować AI Big Blinda? lub coś w tym stylu?

Odpowiedz
Cytat
wincentf Autor wątku
wincentf
PokerStrategist

Większość graczy miała na tym etapie 1-2-3 bb
Z obliczeń mi wychodziło że mam wystarczająco żetonów (ok. 13k) ale przeskok blindów w złym momencie z 1,5k/3 do 2,5k/5 + dodatkowy przeskok buttona przez odpadnięcie 2 graczy przy stoliku mnie wyr.... (gdyby blindy wzrosły 2 rozdania później żetonów by mi starczyło).
Okazji to kradzieży blindów w końcówce niestety nie miałem :/

Przypominam też że to jest satelita z prawie 500 płatnymi miejscami a nie mtt...

Odpowiedz
Cytat
hemi1981
Elite Grinder

w każdym razie powiem jedno.
jak ja mam AJs (często nawet coś lepszego) i ktoś mi wrzuca AI przede mną, co mnie kosztuje powiedzmy 1/3 stacka w razie przegranej, to prawie nigdy tego nie biorę.

powiedzmy 100 wejściówek, zostało 130 graczy, moje miejsce 70te z moim stackiem 10 BB. Jak mnie spotkasz przy stole to możesz mi wtedy nawet 27o wrzucać. ;)

ale.. z drugiej strony, jak mam ogarniającego gracza na BB, to czasem, aby komfortowo dotrwać do miejsc płatnych, wrzucę mu stacka z bardzo szerokim zakresem (przynajmniej raz, właśnie w tej fazie, lub gdy jestem jeszcze krótszy). Gdy ma przeciwnik stack o podobnej wielkości do mojej i/lub gdy jest właśnie szczurzący aby za wszelką cenę dotrwać ze swoim np. 4 BB

przeszukaj historię, na pewno coś takiego znajdziesz ;)

często pomaga zastanowienie się nad sobą, jak się czuję? jaki mam stosunek w tym momencie do ryzykownych spotów? czy nie obawiam się ich brać (ten dyskomfort i strach przed odpadnięciem w tej fazie, tak blisko nagrody!)?
z czym bym robił call innego gracza?
AA?, KK, QQ, AK? AQs - czyli mniej niż 3% rąk, 97% będziesz foldować, jest wiele graczy, którzy też będą foldować, zwłaszcza, jeśli wejściówka jest trochę droższa

jak sobie to przeanalizujesz, znajdziesz graczy na stole podobnych do siebie (tight!) takich powinieneś atakować, gdy jesteś szortem.
ale żebyśmy się dobrze rozumieli: chodzi o fazę jeszcze przed tym zanim skróciłeś się do 1 BB. Chodzi o fazę, gdy masz trochę więcej, jak np. 6-7 bb.

zazwyczaj wystarczy tylko jedna lub max 2 kradzieże w takiej fazie, i już masz komfortową wejściówkę.

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Siema

fajne rozkminki Hemi, dobranie odpowiedniej strategii w satelitkach to bardzo ważna rzecz, w przypadku tego typu turka hero popełnił błąd właśnie na tej płaszczyźnie.

Co do konkretnego spota, bo jego wrzuciłeś mamy 2 opcje: Allinujemy się w tej ręce, albo w kolejnej, gdzie będziemy na auto allinie. Zakładam, że wygrana Allina w obu przypadkach daje nam wygraną wejściówki. Myślę, że w tego typu sytuacji dużo lepszym rozwiązaniem będzie dla nas branie tego spota, gdzie na range tego gościa z K5o mamy 30-33% equity, niż branie kolejnego spota, gdzie naszą ręką będzie dokładne any two i jest prawdopodobne, że spot nie będzie 2 osobowy, a stackować się będzie więcej osób, gdzie nasze equity będzie imo średnio gorsze od tego, które mamy w tym konkretnym spocie, czyli generalnie jestem za callem.

W przypadku kolejnych satek policz dokładniej, czy Twój stack gwarantuje Ci wejściówkę i reaguj wcześniej, by nie dopuszczać do tego typu sytuacji.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat